VLSI Design Questions and Answers - BiCMOS Technology

1. _______ is sputtered on the whole wafer.
a) silicon
b) calcium
c) potassium
d) aluminium

Answer: d
Explanation: : Aluminium is sputtered on the whole wafer before removing the excess metal from the wafer

2. MOS technology has more load driving capability.
a) true
b) false

Answer: b
Explanation:One of the disadvantages of MOS technology is it has limited load driving capabilities

3. What is the disadvantage of the MOS device?
a) limited current sourcing
b) limited voltage sinking
c) limited voltage sourcing
d) unlimited current sinking

Answer: a
Explanation: MOS devices have limited current sourcing and current sinking abilities

4. What are the advantages of BiCMOS?
a) higher gain
b) high frequency characteristics
c) better noise characteristics
d) all of the mentioned

Answer: d
Explanation: BiCMOS provides higher gain, better noise and high frequency characteristics than MOS transistors

5. What are the features of BiCMOS?
a) low input impedance
b) high packing density
c) high input impedance
d) bidirectional

Answer: a
Explanation: Some of the features of BiCMOS are low input impedance, low packing density, unidirectional, high output drive current, etc

6. BiCMOS has low power dissipation.
a) true
b) false

Answer: b
Explanation: BiCMOS has high power dissipation and CMOS has low power dissipation.

7. BiCMOS is __________
a) unidirectional
b) bidirectional
c) directional
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: BiCMOS is unidirectional and CMOS is bidirectional.

8. In bipolar transistor, its quality can be improved by __________
a) increasing collector resistance
b) decreasing collector resistance
c) collector resistance does not affect the quality
d) decreasing gate resistance

Answer: b
Explanation:The quality of bipolar transistor can be improved by reducing the collector resistance, which can be done by using the additional layer of n+ subcollector

9. BiCMOS can be used in __________
a) amplifyig circuit
b) driver circuits
c) divider circuit
d) multiplier circuit

Answer: b
Explanation: BiCMOS is more advantageous and improved than CMOS and it can be used in I/O and driver circuits.

10. What are the advantages of E-beam masks?
a) small feature size
b) larger feature size
c) looser layer
d) complex design

Answer: a
Explanation: The advantages of E-beam masks are it has tighter layer to layer registration and it has smaller feature sizes