VLSI Design Questions and Answers - BiCMOS Inverters

1. In bipolar transistor, which is heavily doped?
a) base region
b) emitter region
c) collector region
d) base and emitter

Answer: b
Explanation: In bipolar transistor, emitter region is heavily doped and the base region is lightly doped.

2. Bipolar transistor is a symmetrical device.
a) true
b) false

Answer: b
Explanation: Bipolar transistor is not symmetrical like other transistors.

3. In BiCMOS, bipolar transistors are used to ___________
a) drive input loads
b) drive output loads
c) to perform logic functions
d) to amplify the input voltage

Answer: b
Explanation: In BiCMOS, bipolar transistors are used to drive output loads. Bipolar transistor can also be used as amplifier, switch or as an oscillator

4. In BiCMOS, MOS switches are used to __________
a) drive input loads
b) drive output loads
c) to perform logic functions
d) to amplify the input voltage

Answer: c
Explanation: In BiCMOS circuits, MOS switches are used to perform logic functions. The ability to turn the power MOS “ON” and “OFF” allows the device to be used as a very efficient switch with switching speeds much faster than standard bipolar junction transistors

5.The nMOS and pMOS transistors used in BiCMOS is ____________
a) depletion mode
b) enhancement mode
c) only pMOS
d) only nMOS

Answer: b
Explanation: The nMOS and pMOS transistors used in BiCMOS device operates in enhancement mode. Enhancement mode devices are mostly common switching elements in MOS

6. The inverter has __________
a) low input impedance
b) high input impedance
c) high output impedance
d) high input and output impedance

Answer: a
Explanation: The inverter has low input impedance. The basic inverter circuit requires a transistor with source connected to ground and a load resistor connected from the drain to positive supply Vdd.

7. The inverter has __________
a) low output impedance
b) low input impedance
c) low power dissipation
d) high input and output impedance

Answer: a
Explanation: The inverter has low output impedance and low input impedance. These are some of the properties of a BiCMOS inverter

8. The inverter has __________
a) high current driving capability
b) occupies smaller area
c) high noise margin
d) all of the mentioned

Answer: d
Explanation: The inverter has high current driving capability, occupies smaller area and has high noise margins

9. Output voltage swing should be reduced for a better performance of BiCMOS circuit.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: For a better performance BiCMOS circuit, the output voltage swing should be reduced. The possible maximum output peak-to-peak voltage obtained without clipping is called as output voltage swing

10. BiCMOS inverter requires high load current sourcing.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: BiCMOS inverter needs high load current sinking and sourcing. Sinking provides a grounded connection to the load, whereas sourcing provides a voltage source to the load