VLSI Design Questions and Answers - CMOS Fabrication

1. CMOS has __________
a) high noise margin
b) high packing density
c) high power dissipation
d) high complexity

Answer: b
Explanation: Some of the properties of CMOS are that it has low power dissipation, high packing density and low noise margin

2. In CMOS fabrication, nMOS and pMOS are integrated in same substrate.
a) true
b) false

Answer: a
Explanation: In CMOS fabrication, nMOS and pMOS are integrated in the same chip substrate. n-type and p-type devices are formed in the same structure

3. P-well is created on __________
a) p substrate
b) n substrate
c) p & n substrate
d) none of the mentioned

Answer: b
Explanation: P-well is created on n substrate to accommodate n-type devices whereas p-type devices are formed in the ntype substrate

4. Oxidation process is carried out using __________
a) hydrogen
b) low purity oxygen
c) sulphur
d) nitrogen

Answer: a
Explanation: Oxidation process is carried out using high purity oxygen and hydrogen. Oxidation is a process of oxidizing or being oxidised.

5. Photoresist layer is formed using __________
a) high sensitive polymer
b) light sensitive polymer
c) polysilicon
d) silicon di oxide

Answer: b
Explanation: Light sensitive polymer is used to form the photoresist layer. Photoresist is a light sensitive material used to form patterned coating on a surface.

6. In CMOS fabrication, the photoresist layer is exposed to __________
a) visible light
b) ultraviolet light
c) infra red light
d) fluorescent

Answer: b
Explanation: The photoresist layer is exposed to ultraviolet light to mark the regions where diffusion is to take place

7. Few parts of photoresist layer is removed by using __________
a) acidic solution
b) neutral solution
c) pure water
d) diluted water

Answer: a
Explanation: Few parts of photoresist layer is removed by treating the wafer with basic or acidic solution. Acidic solutions are those which have pH less than 7 and basic solutions have greater than 7.

8. P-well doping concentration and depth will affect the __________
a) threshold voltage
b) Vss
c) Vdd
d) Vgs

Answer: a
Explanation: Diffusion should be carried out very carefully, as doping concentration and depth will affect both threshold voltage and breakdown voltage.

9. Which type of CMOS circuits are good and better?
a) p well
b) n well
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

Answer: b
Explanation: N-well CMOS circuits are better than p-well CMOS circuits because of lower substrate bias effect

10. N-well is formed by __________
a) decomposition
b) diffusion
c) dispersion
d) filtering

Answer: b
Explanation: N-well is formed by using ion implantation or diffusion. Ion implantation is a process by which ions of a material are accelerated in an electrical field and impacted into a solid. Diffusion is a process in which net movement of ions or molecules plays a major role.