VLSI Design Questions and Answers - CMOS Inverter

1. In complementary transistor pull-up, current flows when?
a) Vin = 1
b) Vin = 0
c) current doesn’t flow
d) Vout = Vin

Answer: c
Explanation: In complementary transistor pull-up no current flows either for logical 1 or 0, full logical 1 and 0 levels are presented at the output

2. CMOS inverter has ______ regions of operation.
a) three
b) four
c) two
d) five

Answer: d
Explanation: CMOS inverter has five distinct regions of operation which can be determined by plotting CMOS inverter current versus Vin.

3. If n-transistor conducts and has large voltage between source and drain, then it is said to be in _____ region.
a) linear
b) saturation
c) non saturation
d) cut-off

Answer: b
Explanation: If n-transistor conducts and has large voltage between source and drain, then it is in saturation

4. If p-transistor is conducting and has small voltage between source and drain, then it is said to work in ________
a) linear region
b) saturation region
c) non saturation resistive region
d) cut-off region

Answer: c
Explanation: If p-transistor is conducting and has small voltage between source and drain, then it is said to be in unsaturated resistive region.

5. In the region where inverter exhibits gain, the two transistors are in _______ region.
a) linear
b) cut-off
c) non saturation
d) saturation

Answer: d
Explanation: In the region where the inverter exhibits gain, the two transistors n and p operates in saturation region.

6. If both the transistors are in saturation, then they act as ________
a) current source
b) voltage source
c) divider
d) buffer

Answer: a
Explanation: When both the transistors are in saturation, then act as current sources so that the equivalent circuit is two current sources between Vdd and Vss.

7. If βn = βp, then Vin is equal to ________
a) Vdd
b) Vss
c) 2Vdd
d) 0.5Vdd

Answer: d
Explanation:If βn = βp, then Vin = 0.5Vdd which implies that the changeover between logic levels is symmetrically disposed about the point.

8. Mobility depends on ________
a) Transverse electric field
b) Vg
c) Vdd
d) Channel length

Answer: a
Explanation: Mobility is affected by the transverse electric field and thus also depends on Vgs and the mobility of p-device and n-device are inherently unequal

9. In CMOS inverter, transistor is a switch having ________
a) infinite on resistance
b) finite off resistance
c) buffer
d) infinite off resistance

Answer: b
Explanation: In CMOS inverter, transistor is a switch having finite on resistance and infinite off resistance.

10. CMOS inverter has ______ output impedance.
a) low
b) high
c) very high
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: CMOS inverter has low output impedance and this makes it less prone to noise and disturbance