Power Electronics Questions and Answers - 1P Diode Rectifiers FW

1. For the below given circuit, the
q201
a) output voltage is never positive
b) output current is never positive
c) output current is never zero
d) output voltage is never zero

Answer: d
Explanation: The output voltage is the voltage across the resister and Vdc. Even if the current falls to zero, the output voltage will be equal to Vdc.

2. For the below given circuit,
q202a
Vs = 325 sin ωt (secondary side)
The ripple voltage is
a) 125.32 V
b) 255.65 V
c) 325 V
d) 459.12 V

Answer: a
Explanation:Ripple voltage = √(Vrms2 + Vavg2)
Vrms = Vm/2
Vavg = Vm/π

3. For a single phase half wave rectifier, the rectifier efficiency is always constant & it is
a) 4/π2
b) 8/π2
c) 100
d) 2/π2

Answer: a
Explanation:
Rectifier efficiency = Pdc/Pac
Pdc = (Vm x Im)/π2
Pac = 4/(Vm x Im).

4. For the below given circuit,
q204
The power delivered to the load in Watts is
a) I(avg).Vdc
b) I(avg).Vdc + I(rms)2.R
c) I(avg).Vdc – I(rms)2.R
d) I(avg).Vdc + I(avg)2.R

Answer: b
Explanation: P = power delivered to the resister + power delivered to the emf source.

5. A single-phase full wave mid-point type diode rectifier requires __________ number of diodes whereas bridge type requires _________
a) 1,2
b) 2,4
c) 4,8
d) 3,2

Answer: b
Explanation: A bridge type requires 4 diodes which are connected in a bridge, and the mid-point has 2 diodes.

6. A single-phase full wave rectifier is a
a) single pulse rectifier
b) multiple pulse rectifier
c) two pulse rectifier
d) three pulse rectifier

Answer: c
Explanation: It is a two-pulse rectifier as it generates 2 pulses per cycle.

7. The below shown circuit is that of a
q207
a) full wave B-2 type connection
b) full wave M-2 type connection
c) half wave B-2 type connection
d) half wave M-2 type connection

Answer: b
Explanation: Full wave M-2 type employs a transformer and two diodes.

8. In a 1-phase full wave bridge rectifier with M-2 type of connection has secondary side voltage Vs = Vm sin ωt, with R load & ideal diodes.
The expression for the average value of the output voltage can be given by
a) 2Vm/π
b) Vm/π
c) Vm/√2
d) 2Vm/√2

Answer: a
Explanation: The voltage waveform is a pulsating voltage with peak value Vm & symmetrical about π.
Vo = (1/π) ∫π Vm sinωt d(ωt)

9. The below shown circuit is that of a
q209
a) full wave B-2 type connection
b) full wave M-2 type connection
c) half wave B-2 type connection
d) half wave B-2 type connection

Answer: a
Explanation: Full wave B-2 type uses 4 diodes in a bridge connection.

10. In a 1-phase full wave bridge rectifier with M-2 type of connection has secondary side voltage Vs = Vm sin ωt,
with R load & ideal diodes.
The expression for the rms value of the output voltage can be given by
a) Vm/π
b) Vm/√2
c) Vm
d) Vm2

Answer: b
Explanation:The voltage waveform is a pulsating voltage with peak value Vm & symmetrical about π.
Vo = (1/π) ∫π Vm2 sin2ωt d(ωt) = Vm/√2.