Separation Processes Questions and Answers - Homogeneous Azeotropic Distillation

1. In the separation of ethanol-water the feed is __________ in ethanol than azeotrope.
a) Less rich
b) More rich
c) Less clear
d) More clear

Answer: a
Explanation:In the separation of ethanol-water the feed is less rich in ethanol than azeotrope.

2. For pressure swing distillation, due to high cost of gas compression, __________ is akey factor.
a) Efficiency
b) Feed
c) Yield
d) Recycle ratio

Answer: d
Explanation:Recycle ratio is the key factor due to high cost of gas compression.

3. Why is pressure swing distillation costly?
a) High cost of gas compression
b) High cost of equipment
c) High cost of columns
d) Less yield

Answer: a
Explanation: Due to high cost of gas compression, the separation technique is costly.

4. The mixture can be made homogeneous azeotropic mixture using a _________
a) Stabilizer
b) Entrainer
c) Surfactant
d) Two columns

Answer: b
Explanation: An entrainer is used to make a mixture Homogeneous Azeotropic mixture.

5. How many columns are used in Homogeneous azeotropic distillation?
a) Two or three
b) Minimum five
c) Only one
d) Minimum 10

Answer: a
Explanation: Two or three columns are used in homogeneous azeotropic distillation.

6. What other operations are included in homogeneous azeotropic distillation?
a) Crystallization
b) Fractional crystallization
c) Solvent extraction
d) Decantation

Answer: c
Explanation:Solvent extraction is used in homogenous azeotropic distillation.

7. For an entrainer E, the components A and B must lie in :
a) Same distillation region
b) Different distillation region
c) On convergence point
d) On tie line

Answer: a
Explanation: For an entrainer E, the components A and B must lie in Same distillation region.

8. Which of the following must be a saddle?
a) Component A
b) Component B
c) Component A and component B
d) Component A or Component B

Answer: d
Explanation: Component A or B must be a saddle but not both.

9. The distillation boundaries for hypothetical ternary systems are shown as:
a) Curved lines
b) Straight lines
c) Stars
d) Triangle

Answer: b
Explanation:The distillation boundaries for hypothetical ternary systems are shown as straight lines.

10. When a distillation boundary is curved, it may be crossed provided that the distillate and bottoms lie on:
a) Different side of boundary
b) Opposite sides of boundary
c) On the boundary
d) Same side of boundary

Answer: d
Explanation:When a distillation boundary is curved, it may be crossed provided that the distillate and bottoms lie on same side of boundary.