Separation Processes Questions and Answers - Rate-Based Methods for Packed Distillation Columns

1. What happens when k x >k y ?
a) Resistance to mass transfer is mainly in vapor
b) Resistance to mass transfer is mainly in liquid phase
c) Resistance to mass transfer is mainly in solid phase
d) All the resistances are equal

Answer: a
Explanation: When k x >k y resistance to mass transfer is mainly in vapor.

2. What happens when k x <k y ?
a) Resistance to mass transfer is mainly in vapor
b) Resistance to mass transfer is mainly in liquid phase
c) Resistance to mass transfer is mainly in solid phase
d) All the resistances are equal

Answer: b
Explanation: When k x <k y resistance to mass transfer is mainly in liquid phase.

3. In which solution are the values of HTU and HETP constant?
a) Concentrated solution
b) True solution
c) Homogeneous solution
d) Dilute solution

Answer: d
Explanation:The values of HTU and HETP are constant in dilute solution.

4. What is HETP if H OG = 1.5ft and λ=01.5?
a) 1.23
b) 1.43
c) 1.65
d) 1.78

Answer: c
Explanation:Since HETP = H OG λ/(λ-1), HETP = 1.5ln(1.5/(1.5-1))= 1.65.

5. What is HETP if H OG = 2.5ft and λ=01.5?
a) 1.23
b) 1.78
c) 1.26
d) 2.74

Answer: d
Explanation: Since HETP = H OG λ/(λ-1), HETP = 2.5ln(1.5/(1.5-1))= 2.74.

6. What is HETP if H OG = 1.7ft and λ=1.9?
a) 1.27
b) 1.36
c) 1.89
d) 1.78

Answer: a
Explanation:Since HETP = H OG λ/(λ-1), HETP = 1.7ln(1.9/(1.9-1))= 1.27.

7. What is HETP if H OG = 2.6ft and λ=01.6?
a) 1.56
b) 2.1
c) 2.55
d) 1.78

Answer: c
Explanation: Since HETP = H OG λ/(λ-1), HETP = 2.6ln(1.6/(1.6-1))= 2.55.

8. Solvent extraction is more effective when the extraction is repeated with:
a) Extra solvent
b) Large solvent
c) Small solvent
d) No solvent

Answer: c
Explanation:Solvent extraction is more effective when the extraction is repeated with small solvent.

9. When the component has a small value of K, it is supposed to have an affinity for:
a) Mobile phase
b) No phase
c) Stationary phase
d) Whole solution

Answer: c
Explanation: The component has a small value of K, it is supposed to have an affinity for stationary phase.

10. What is the use of ether layer?
a) To separate organic impurities
b) To separate inorganic impurities
c) To separate fibres
d) TO separate solvent

Answer: a
Explanation:Since ether is a non-polar compound, its layer is used to separate organic impurities.