Separation Processes Questions and Answers - Extraction of Bioproducts

1. The cost of solvent extraction is how many times more than distillation?
a) 20
b) 30
c) 50
d) 60

Answer: d
Explanation: The cost of solvent extraction is 60 times more than distillation

2. How can the partition coefficient be increased?
a) By increasing the feed
b) By decreasing the feed
c) By changing pH
d) By increasing chemical potential

Answer: c
Explanation:By changing the pH the chemical potential can be reduced hence the partition coefficient can be increased.

3. Because partition coefficients of some solvents are unfavorably low _______ has received much attention.
a) Extractive reaction
b) Reactive extraction
c) Distillation
d) Fractional distillation

Answer: b
Explanation:Because partition coefficients of some solvents are unfavorably low reactive extraction has received much attention.

4. What can be used to enhance the extraction of polar zwitter ions?
a) Hydrogen bonding
b) Acid-base pairing
c) Formation of ion pair
d) Addition of surfactant

Answer: a
Explanation: High hydrogen bonding will lead to high extraction of polar zwitter ions.

5. How is the organic partitioning of a cation or an anion enhanced?
a) Hydrogen bonding
b) Acid-base pairing
c) Formation of ion pair
d) Addition of surfactant

Answer: c
Explanation: The organic portioning of a cation or anion is dramatically enhanced by formation of ion pair between target species and complementary ion-pair agent.

6. How can competitive water and mineral salts be removed?
a) Hydrogen bonding
b) Acid-base pairing
c) Formation of ion pair
d) Addition of surfactant

Answer: b
Explanation: Acid-base pairing permits the removal of competitive water that conatins mineral salts and minerals added to alter pH.

7. What effect does increasing temperature have on KD?
a) Increases
b) Decreases
c) First increases then decreases
d) First decreases then increases

Answer: b
Explanation: Increasing temperature decreases the kD value.

8. What happens after critical micelle concentration CMC?
a) Micelles stop forming
b) Micelles cannot form
c) Micelles start forming
d) Solubility is maximum

Answer: c
Explanation: Above CMC micelles start forming.

9. How are reverse micelles formed?
a) By adding surfactant
b) By removing surfactant
c) By adding solvent
d) By removing solvent

Answer: a
Explanation: By adding solvent above CMC< reverse micelles can be formed.

10. Low key and high key are _______ in volatility.
a) Same
b) Adjacent
c) Different
d) Not related

Answer: b
Explanation: Low key and high key are adjacent in volatility.