Separation Processes Questions and Answers - Newton-Raphson Method

1. f KD = 3, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2
d) 3

Answer: b
Explanation:Since E= KDV/L, 3*100/300=1.

2. If KD = 2.5, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 100, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 2.5
d) 3

Answer: c
Explanation: Since E= KDV/L, 2*100/300=0.67.

3. If KD = 1, amount of solvent (V)= 100kg and amount of feed liquid is 300, what is the extraction factor?
a) 0.67
b) 1
c) 1.33
d) 0.33

Answer: d
Explanation: Since E= KDV/L, 1*100/300=0.33.

4. The Newton-Raphson method of finding roots of nonlinear equations falls under the category of which method?
a) Bracketing
b) Random
c) Open
d) Graphical

Answer: c
Explanation: It is an open method since we have to guess the square root.

5. What is the formula of finding the square root of R from equation x2- R=0?
a) Xi+1= 0.5(xi + R/xi)
b) Xi+1= 0.5(xi + R/2)
c) Xi= 0.5(xi + R/xi)
d) Xi+1= 0.5(xi + xi)

Answer: a
Explanation:The formula of finding the square root of R from equation x2– R=0 is Xi+1= 0.5(xi + R/xi).

6. If broth flow rate is 200kg/hr and solvent flow rate is 300kg/hr and POD is of diameter 1m and length 10m, what is the residence time?
a) 28s
b) 56s
c) 35s
d) 39s

Answer: a
Explanation:ttme= pi*(D2/4)L/F+S, ttime = 3.14*(1/4)10/500=56s.

7. If broth flow rate is 600kg/hr and solvent flow rate is 400kg/hr and POD is of diameter 1m and length 5m, what is the residence time?
a) 28s
b) 14s
c) 30s
d) 35s

Answer: b
Explanation: ttme= pi*(D2/4)L/F+S, ttime = 3.14*(1/4)5/1000=14s.

8. If broth flow rate is 200kg/hr and solvent flow rate is 300kg/hr and POD is of diameter 1m and length 15m, what is the residence time?
a) 72s
b) 76s
c) 82s
d) 85s

Answer: a
Explanation: ttme= pi*(D2/4)L/F+S, ttime = 3.14*(1/4)15/500=85s.

9. If broth flow rate is 200kg/hr and solvent flow rate is 300kg/hr and POD is of diameter 2m and length 5m, what is the residence time?
a) 98s
b) 111ss
c) 113s
d) 119s

Answer: a
Explanation: ttme= pi*(D2/4)L/F+S, ttime = 3.14*(4/4)5/500=113s.

10. If broth flow rate is 200kg/hr and solvent flow rate is 300kg/hr and POD is of diameter 1m and length 6m, what is the residence time?
a) 28s
b) 20s
c) 30s
d) 34s

Answer: d
Explanation: ttme= pi*(D2/4)L/F+S, ttime = 3.14*(1/4)6/500=34s.