Separation Processes Questions and Answers - Hunter-Nash Graphical Equilibrium Stage Method

1. Solutropy is exhibited by which system?
a) Isopropanol-water-isopropyl alcohol
b) Water-benzene
c) Water-benzene-ethylalcohol
d) Isopropanol-water-benzene

Answer: d
Explanation:The phenomenon of solutropy is exhibited by the Isopropanol-water-benzene system.

2. What is the minimum solvent feed if feed is 200kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg

Answer: a
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 200*(0.7-0.5/0.5-0.4)=400kg.

3. What is the minimum solvent feed if feed is 200kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.6, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg

Answer: c
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 200*(0.6-0.5/0.5-0.4)=200kg.

4. What is the minimum solvent feed if feed is 250kg and the mass fraction of component A at feed is 0.8, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 3800kg
b) 650kg
c) 750kg
d) 500kg

Answer: c
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 250*(0.8-0.5/0.5-0.4)=750kg.

5. What is the minimum solvent feed if feed is 360kg and the mass fraction of component A at feed is 0.9, at mixing is 0.8, and in the solvent is 0.6?
a) 120kg
b) 720kg
c) 435kg
d) 180kg

Answer: d
Explanation:Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 360*(0.9-0.8/0.8-0.6)=180kg.

6. What is the minimum solvent feed if feed is 300kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 600kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg

Answer: a
Explanation:Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 300*(0.7-0.5/0.5-0.4)=600kg.

7. What is the minimum solvent feed if feed is 100kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg

Answer: c
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 100*(0.7-0.5/0.5-0.4)=200kg.

8. What is the minimum solvent feed if feed is 320kg and the mass fraction of component A at feed is 0.6, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.3?
a) 430kg
b) 160kg
c) 540kg
d) 500kg

Answer: b
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 320*(0.6-0.5/0.5-0.3)=160kg.

9. What is the minimum solvent feed if feed is 50kg and the mass fraction of component A at feed is 0.7, at mixing is 0.5, and in the solvent is 0.4?
a) 400kg
b) 100kg
c) 200kg
d) 500kg

Answer: b
Explanation: Since, Smin/F= (xa)F-(xA)M/(xa)M-(xA)S , then, Smin= 50*(0.7-0.5/0.5-0.4)=100kg.

10. How a sharp separating point is occurs for solute and carrier in type 2 systems?
a) Extract reflux
b) Extract influx
c) Extract preflux
d) Detract influx

Answer: a
Explanation:With the help of extract relux, a sharp separating point is occurs for solute and carrier in type 2 systems