Separation Processes Questions and Answers - Salt Distillation

1. Solvent should not form ________
a) Hydrogen bond
b) London forces
c) Azeotrope
d) Mixture

Answer: c
Explanation: A solvent that forms a azeotrope is not used.

2. All the successful solvents are ________liquids.
a) Azeotrope forming
b) Hydrogen bonding
c) Reactive
d) Highly viscous

Answer: b
Explanation:All the successful solvents are hydrogen bonding liquids since a successful solvent should not form azeotrope.

3. It is ________ to find a solvent to separate same functional group.
a) Easy
b) Difficult
c) Impossible
d) Illogical

Answer: c
Explanation:It is impossible to find a solvent to separate same functional group.

4. What is the disadvantage of using water in distillation of acetone and methanol?
a) Purity is not much
b) Acetone is less pure
c) Large amount of water required
d) Large amount of yields not possible

Answer: c
Explanation: Large amount of water is required to alter the value of alpha hence it is a disadvantage.

5. The water vapor pressure and purity of acetone can be increased using?
a) Large amount of water
b) Metal oxides in water
c) Minerals dissolved in water
d) Using an inorganic-salt solution

Answer: d
Explanation: By using an inorganic-salt solution the vapor pressure of water can be increased.

6. Which salt decreases the volatility of water, and has a strong affinity for methanol?
a) Sodium chloride
b) Calcium chlorate
c) Calcium chloride
d) Potassium iodide

Answer: c
Explanation: Calcium chloride decreases the volatility of water, and has a strong affinity for methanol.

7. Which salt solution in glycerol is not used to separate ethanol from water?
a) Calcium chloride
b) Zinc chloride
c) Potassium carbonate
d) Ferric sulphate

Answer: d
Explanation: Ferric sulphate cannot be used to separate ethanol and water.

8. The salt which must be soluble in reflux is recovered by __________ and _________
a) Evaporation and crystallization
b) Decantation and settling
c) Evaporation and distillation
d) Distillation and fractional crystallization

Answer: a
Explanation: The salt which must be soluble in reflux is recovered by Evaporation and crystallization.

9. Which is the most important problem in salt distillation?
a) Pollution
b) Corrosion
c) Not cost efficient
d) Requires large quantity of salts

Answer: b
Explanation: Corrosion is the most important problem in salt distillation. Hence a stainless steel vessel is used.

10. _______ of potassium acetate can eliminate ethanol-water azeotrope.
a) Large concentrations
b) Low concentrations
c) Large amount
d) Small amounts

Answer: b
Explanation: Low concentrations of potassium acetate can eliminate ethanol-water azeotrope.