Separation Processes MCQ - Rate Based Method for Packed Columns Part-2

1. What is the overall height of gas transfer unit if the volume is 1000m 3 and the overall gas phase coefficient is 2.6 and the inside cross sectional area is 20m 2 .
a) 12m
b) 13.6m
c) 18.9m
d) 19.2m

Answer: d
Explanation:HOG = V/ky aS, hence HOG= 1000/2.6*20=19.2.

2. What is the overall height of gas transfer unit if the volume is 780m 3 and the overall gas phase coefficient is 4.2 and the inside cross sectional area is 45m 2 .
a) 4.1m
b) 7.2m
c) 10.4m
d) 19.2m

Answer: a
Explanation: HOG = V/ky aS, hence HOG= 780/4.2*45=4.1.

3. What is the overall height of gas transfer unit if the volume is 489m 3 and the overall gas phase coefficient is 1.2 and the inside cross sectional area is 22m 2 .
a) 12m
b) 13.6m
c) 18.5m
d) 19.2m

Answer: c
Explanation: HOG = V/ky aS, hence HOG= 489/1.2*22=18.5.

4. What is the packed height length is HETP is 3ft and the number of equilibrium stages is
a) 0.75
b) 1.33
c) 12
d) 16

Answer: c
Explanation: HETP =lT /NT , hence lT =4*3=12.

5. What is the packed height length is HETP is 3.8ft and the number of equilibrium stages is
a) 0.76
b) 1.3157
c) 12
d) 19

Answer: c
Explanation: HETP =lT /NT , hence lT =3.8*5=19.

6. What is the packed height length is HETP is 6ft and the number of equilibrium stages is
a) 0.76
b) 1.3157
c) 30
d) 19

Answer: c
Explanation:HETP =lT /NT , hence lT =6*5=30.

7. What is the packed height length is HETP is 4.2ft and the number of equilibrium stages is
a) 0.76
b) 8.4
c) 12
d) 19

Answer: b
Explanation: HETP =lT /NT , hence lT =4.2*2=8.4

8. What is the goal of distillation?
a) To produce a distillate rich in light key and the bottoms product rich in high key
b) To produce a distillate rich in high key and the bottoms product rich in light key
c) To produce a distillate rich in light key and the bottoms product rich in light key
d) To produce a distillate rich in high key and the bottoms product rich in high key

Answer: a
Explanation:The goal of distillation is to produce a distillate rich in light key and the bottoms product rich in high key.

9. What is meant by light key (LK)?
a) A feed that contains less volatile components
b) A feed that has less mass
c) A feed that has higher concentration of less molecular weight solute
d) A feed that contains more volatile components

Answer: d
Explanation: Light key is the feed that contains more volatile components.

10. What is meant by high key (HK)?
a) A feed that contains less volatile components
b) A feed that has less mass
c) A feed that has higher concentration of less molecular weight solute
d) A feed that contains more volatile components

Answer: a
Explanation: High key is the feed that contains less volatile components.