Animal Kingdom Questions and Answers Part-8

1. Which of the following is correct about reproduction in hemichordata?
a) Internal fertilization
b) Usually direct development
c) Sexes are separate
d) Monoecious organism

Answer: c
Explanation: Sexes are separate

2. The body which is cylindrical and composed of anterior proboscis and a collar and a long trunk is found in
a) Ascidia
b) Salpa
c) Doliolum
d) Saccoglossus

Answer: d
Explanation: Saccoglossus

3. The excretory organ of proboscis gland is present in
a) Ascidia
b) Salpa
c) Doliolum
d) Saccoglossus

Answer: d
Explanation: The excretory organ of proboscis gland is present in saccoglossus.

4. The fundamental character of chordate is
a) Notochord
b) Dorsal hollow nerve cord
c) Paired pharyngeal gill slits
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

5. Which is not a distinctive character of non-chordata?
a) Notochordal is absent
b) Ventral and double nerve cord
c) Heart is ventral
d) Post-anal tail is absent

Answer: c
Explanation: Heart is ventral

6. Which of the following are the features of chordates?
(1) Notrchord is present.
(2) CNS is dorsal, hollow and single.
(3) Pharynx is perforated by gill slits.
(4) Heart is ventral.
(5) A post-anal is present
a) All except (4)
b) All except (2)
c) All of these
d) All except (5)

Answer: c
Explanation: All of these

7. Animal belonging to phylum chordata shows
a) Bilateral symmetry, triploblastic and the coelom
b) Organ system level of organization
c) Closed circulatory system
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

8. Urochordata and cephalochordate are referred as
a) Non-chordates
b) Vertebrates
c) Protochordates
d) All of these

Answer: c
Explanation: Urochordata and cephalochordate are referred as Protochordates.

9. In which subphyla, the notochord is present in tail of larva only?
a) Hemichordata
b) Urochordata
c) Cephalochordata
d) All of these

Answer: b
Explanation: Urochordata

10. Notochord is extended from head to tail region and is persistent throughout their life in
a) Hemichordata
b) Urochordata
c) Cephalochordata
d) All of these

Answer: c
Explanation: Cephalochordata

11. How many of the following belongs to the subphylum cephalochordate?
Ascidia, Salpa, Doliolum, Branchiostoma
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: a
Explanation: 1

12. The other name of Branchiostoma is
a) Amphioxus
b) Lancelet
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Answer: c
Explanation: Both (a) and (b)

13. Select the incorrect statement from the following:
a) In vertebrates, the notochord is replaced by cartilaginous or bony vertebral column
b) In cephalochordates, the notochord is extended from head to tail region and is persistent throughout life.
c) Protochordates are exclusively marine.
d) Notochord is present in tail of adult in urochordata.

Answer: d
Explanation: "Notochord is present in tail of adult in urochordata". This is incorrect statement.

14. Vertebrates have
a) Ventral muscular heart with 3, 2 or 4 chamber.
b) Kidneys for excretion and osmoregulation.
c) Paired appendages which may be fins or limbs.
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

15. Which of the following is exoskeleton in vertebrates?
a) Scales
b) Feathers
c) Hair
d) Any of the above

Answer: d
Explanation: Any of the above

16. All living members of which class is ectoparasite on fishes?
a) Turbellaria
b) Chondrichthyes
c) Cephalopoda
d) Cyclostomata

Answer: d
Explanation: Cyclostomata

17. Which of the following are characters of cyclostomata?
a) 6–15 pairs of gill slits is present for respiration
b) Sucking and circular mouth without jaws
c) Body is devoid of scales and paired fins
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

18. Which of the following organism possess cartilaginous cranium, vertebral column, closed type of circulatory system, which helps them migrate to fresh water for spawning?
a) Ascidia
b) Scoliodon
c) Petromyzon
d) All of these

Answer: c
Explanation: Petromyzon

19. Which of the following are marine but migrate for spawning to fresh water. After spawning, within a few days, they die. Their larvae, after metamorphosis, return to ocean. Specify the correct one.
a) Petromyzon (Lamprey)
b) Myxine (Hagfish)
c) Scoliodon
d) Both (a) and (b)

Answer: d
Explanation: Both (a) and (b)

20. Which of the following is correct about cyclostomes?
a) Ectoparasite on fishes during their adult stage.
b) Skin with scales and contain unicellular mucous gland.
c) One kidney for excretion.
d) Heart is two chambered and possess 4 pair of gill slits for respiration.

Answer: a
Explanation: Ectoparasite on fishes during their adult stage.