Animal Kingdom Questions and Answers Part-5

1. Select the total number of organism which shows internal fertilization.
Ascaris, Wuchereria, Ancylostoma, Taenia, Fasciola, Sycon, Euspongia, Spongilla, pleurobrachia, ctenoplana
a) 6
b) 7
c) 8
d) 5

Answer: c
Explanation: 8

2. Which character does not belong to phylum Aschelminthes?
a) Excretory tube (branched ducts) removes body waste form the body cavity through excretory pore.
b) Usually sexes are separate (unisexual or dioecious).
c) Development may be direct or indirect
d) Alimentary canal is incomplete with a well-developed muscular pharynx.

Answer: d
Explanation: Alimentary canal is incomplete with a well-developed muscular pharynx.

3. Match the following:
Column I          Column II
A. Ascaris    –      1. Intestinal round worm
B. Wuchereria    –  2. Filarial worm
C. Ancylostoma    –  3. Hook worm
D. Pheretima    –  4. Earth worm
a) A–2, B–4, C–3, D–1
b) A–1, B–2, C–3, D–4
c) A–4, B–3, C–1, D–2
d) A–2, B–1, C–4, D–3

Answer: b
Explanation: A–1, B–2, C–3, D–4

4. Which of the following is correct about ascaris?
a) Females are smaller than males
b) Posterior end of male curved dorsally
c) Females are longer than males
d) Fertilization is external

Answer: c
Explanation: Females are longer than males

5. Select the total number of organism from the following which contains well-developed muscular pharynx with complete alimentary canal.
Taenia, Fasciola, Planaria, Ascaris, Filarial worm, Hookworm
a) 1
b) 3
c) 4
d) 2

Answer: b
Explanation: 3

6. Metamerism is found in
a) Ascaris
b) Leech
c) Loligo
d) Octopus

Answer: b
Explanation: Metamerism is found in Leech.

7. Nephridia helps in the excretion and osmoregulation in
a) Nereis
b) Pheretima
c) Hirudinaria
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

8. Closed circulatory system is present in
a) Nereis
b) Pheretima
c) Ascaris
d) Both (a) and (b)

Answer: d
Explanation: Both (a) and (b)

9. Animals having cylindrical body having an organ system level of organization showing metamerism belongs to phylum
a) Arthropoda
b) Mollusca
c) Annelida
d) Platyhelminthes

Answer: c
Explanation: Annelida

10. Annelids may be
a) Aquatic (marine and fresh water), terrestrial
b) Free living
c) Parasite
d) All of the above

Answer: d
Explanation: All of the above

11. The neural system consists of paired ganglia connected by lateral nerve to a double ventral nerve cord present in
a) Fasciola
b) Ancylostoma
c) Nereis
d) Taenia

Answer: c
Explanation: Nereis

12. Which of the following are monoecious?
Ascaris, Wuchereria, Ancylostoma, Neries, Pheretima, Hirudinaria
a) 3
b) 2
c) 1
d) 4

Answer: b
Explanation: 2

13. The first true coelomates are
a) Nereis
b) Centipede
c) Crab
d) Wuchereria

Answer: a
Explanation: Nereis

14. The following features belong to which of the following phylum?
(1) Triploblastic
(2) Bilateral symmetry
(3) Eucoelomate
(4) Metamerism
a) Mollusca
b) Aschelminthes
c) Platyhelminthes
d) Annelida

Answer: d
Explanation: Annelida

15. Which of the following is correct about parapodia?
a) They are longitudinal muscles which help in locomotion.
b) They are circular muscles which help in locomotion
c) It helps in swimming
d) It is the dorsal appendages of nereis.

Answer: c
Explanation: It helps in swimming

16. Which of the following is the largest phylum?
a) Mollusca
b) Echinodermata
c) Arthropoda
d) Annelida

Answer: c
Explanation: Arthropoda is the largest phylum.

17. How many species named on earth is arthropoda?
a) \[\frac{1}{2}\]
b) \[\frac{2}{3}\]
c) \[\frac{1}{4}\]
d) \[\frac{3}{4}\]

Answer: b
Explanation: \[\frac{2}{3}\]  species

18. In which of the following phylum the body is generally divided into head, thorax and abdomen?
a) Mollusca
b) Echinodermata
c) Arthropoda
d) Annelida

Answer: c
Explanation: Arthropoda

19.Which of the following phylum shows segmentation?
a) Annelida
b) Arthropoda
c) Both (a) and (b)
d) Platyhelminthes

Answer: c
Explanation: Both (a) and (b)

20. The following features are seen in which of the below options?
(1) Exoskeleton of chitin
(2) Malpighian tubules as excretory organ
(3) Tracheal system for respiration
(4) Three pair of legs in thoracic region
a) Limulus
b) Prawn
c) Spider
d) Cockroach

Answer: d
Explanation: Cockroach