Animal Kingdom Questions and Answers Part-4

1. Gastro-vascular cavity with single opening is found in
a) Porifera
b) Coelenterate
c) Aschelminthes
d) Annelida

Answer: b
Explanation: Coelenterate

2. Coelenterates asexually reproduce by
a) Budding
b) Gametes
c) Conidia
d) Gemmules

Answer: a
Explanation: Coelenterates asexually reproduce by budding

3. The larva stage shown by coelenterate is called
a) Amphiblastula
b) Parenchymula
c) Planula
d) All of these

Answer: c
Explanation: The larva stage shown by coelenterate is called Planula.

4. Match the following:
Column I        Column II
A. Physalia    –  1. Brain coral
B. Adamsia    –  2. Sea fan
C. Pennatula    –  3. Sea pen
D. Gorgonia    –  4. Sea anemone
E. Meandrina   –  5. Portuguese man-of-war
F. Aurelia     –   6. Jellyfish
a) A−5, B−4, C−2, D−3, E−1, F–6
b) A–5, B–4, C–3, D–2, E–1, F–6
c) A–5, B–4, C–2, D–1, E–2, F–6
d) A–5, B–3, C–4, D–2, E–1, F–6

Answer: b
Explanation: A–5, B–4, C–3, D–2, E–1, F–6

5. Ctenophores are commonly known as
a) Sea walnut
b) Comb jellies
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Answer: c
Explanation: Both (a) and (b)

6.The following features belongs to which phylum?
(1) Exclusively marine
(2) Radial symmetry
(3) Diploblastic
(4) Tissue level organization
a) Coelentrata
b) Porifera
c) Ctenophora
d) Platyhelminthes

Answer: c
Explanation: Ctenophora

7. Body bears eight external rows of ciliated comb plates present in phylum _____.
a) Coelentrata
b) Porifera
c) Ctenophora
d) Platyhelminthes

Answer: c
Explanation: Ctenophora

8. Ctenophores show
a) Extra and intracellular digestion
b) Sexual reproduction only
c) Bioluminescence
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

9. Example of ctenophores is
a) Pleurobrachia
b) Ctenoplana
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Answer: c
Explanation: Both (a) and (b)

10. The following features belong to which phylum?
(1) Bilateral symmetry
(2) Triploblastic, Acoelomate
(3) Organ level of organization
(4) Dorsoventrally flattened body
a) Platyhelminthes
b) Aschelminthes
c) Annelida
d) Arthropoda

Answer: a
Explanation: Platyhelminthes

11. Platyhelminthes are called flat worms because
a) They are triploblastic
b) They are without coelom
c) They have organ level of organization
d) Their body is dorsoventrally flattened

Answer: d
Explanation: Platyhelminthes are called flat worms because their body is dorsoventrally flattened.

12. Which of the following are characters present in platyhelminthes?
(1) Some absorb nutrients from the host directly through their body surface.
(2) Digestive system is incomplete, branched and without anus.
(3) Flame cells/solenocyte protonephridia help in the excretion and osmoregulation.
(4) Hooks and suckers are present in parasitic form.
(5) Hermaphrodites
(6) Fertilization is internal.
(7) Indirect development through many larva stages.
a) 1, 2, 3, 5, 6
b) 2, 3, 4, 5, 7
c) All except 1
d) All

Answer: d
Explanation: All

13.Which platyhelminthes posses high power of regeneration?
a) Planaria/Dugesia
b) Taenia
c) Fasciola
d) Liver fluke

Answer: a
Explanation: Planaria/Dugesia

14. Flame cells helps in excretion and osmoregulation in
a) Earthworm
b) Hookworm
c) Roundworm
d) Tapeworm

Answer: d
Explanation: Flame cells helps in excretion and osmoregulation in tapeworm.

15. Internal fertilization is seen in
a) Pleurobrachia
b) Fasciola
c) Ctenoplana
d) All of these

Answer: b
Explanation: Fasciola

16. (1) Fertilization ______.
(2) Development ______.
(3) Excretion and osmoregulation by ______.
Fill in the blanks for organism given in the figure.
q76
a) Internal, direct, rennett cells
b) Internal, indirect, flame cells
c) External, direct, nephridia
d) External, indirect, protonephridia

Answer: b
Explanation: Internal, indirect, flame cells

17.Phylum whose organism are mostly endoparasites is
a) Platyhelminthes
b) Annelida
c) Arthropoda
d) Mollusca

Answer: a
Explanation: Platyhelminthes

18. Which of the following are pseudocoelomate?
a) Roundworm
b) Hookworm
c) Filarial worm
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

19. The body of the aschelminthes is circular in cross section. Hence, it is named as
a) Tapeworm
b) Earthworm
c) Hookworm
d) Roundworm

Answer: d
Explanation: The body of the aschelminthes is circular in cross section. Hence, it is named as Roundworm.

20. Roundworms/Nematodes are
a) Free living
b) Aquatic or terrestrial
c) Parasitic on animals and plants
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these