Criminology and Penology Questions and Answers Part-5

1. Which country among the following does not award death penalty to offenders?
a) China
b) United Kingdom
c) Australia
d) Russia

Answer: b

2. Who was the Chairperson of the ‘Committee on Women Prisoners 1986-87”?
a) Justice A.N. Mulla
b) Justice Krishna Iyer
c) Justice A.S. Anand
d) Justice Sujata Manohar

Answer: b

3. Under which law in India, probation to offenders cannot be granted?
a) Indian Penal Code
b) J.J. Act
c) N.D.P.S. Act
d) Motor Vehicle Act

Answer: c

4. Which of the following is a victimless crime?
a) Gambling
b) Murder
c) Riot
d) Robbery

Answer: a

5. In India, periodical data on crime, is compiled and published by
a) National Institute of Social Defence
b) National Crime Records Bureau
c) Bureau of Police Research & Development
d) National Institute of Criminology & Forensic Science

Answer: b

6. The Father of Victimology, generally refers to
a) Sutherland
b) Durkheim
c) Marx
d) Mendelsohn

Answer: d

7. Prison Statistics in India is published by
a) Bureau of Police Research & Development
b) National Institute of Criminology Forensic Science
c) National Crime Records Bureau
d) National Institute of Social Defence

Answer: c

8. The following services should be available in women prisons
a) Gynaecological consultations
b) Counselling services
c) Care for children
d) All of above

Answer: d

9. A convict awarded life sentence has to undergo imprisonment for at least
a) 12 years
b) 13 years
c) 14 years
d) 15 years

Answer: c

10. Which of the following is an economic offence?
a) Auto theft
b) Pick pocketing
c) Cattle theft
d) Food adulteration

Answer: d