Chemical Technology Questions and Answers - Vinyl Chloride and Vinyl Acetate

1. Which reagent is used for drying ethylene dichloride in the manufacturing process of vinyl chloride?
a) Calcium Carbonate
b) Sodium sulfate
c) Silica gel
d) Sulfuric acid

Answer: c
Explanation:Silica gel (desiccant) is the reagent used to dry ethylene dichloride, which on undergoing thermal pyrolysis produces vinyl chloride along with hydrochloric acid.

2. Which type of furnace is used for production of vinyl chloride?
a) Blast furnace
b) Tubular Cracking furnace
c) Condensing furnace
d) Modulating furnace

Answer: b
Explanation: Vaporized ethylene dichloride dried with silica gel is introduced into tubular cracking furnace where thermal pyrolysis of ethylene dichloride takes place. Products are vinyl chloride and hydrochloric acid.

3. Contact surface catalyst used in cracking furnace (vinyl chloride manufacture) within the tubes is ____________
a) Charcoal
b) Anthracite
c) Coke
d) Lignite

Answer: a
Explanation:Charcoal or pumice is used as contact surface catalyst within the tubes in tubular cracking furnace. 50% conversion and 95-96% yield are obtained.

4. What are the operating conditions of ethylene dichloride thermal pyrolysis reaction?
a) 500°C, 4 atm
b) 250°C, 4 atm
c) 500°C, 2 atm
d) 250°C, 2 atm

Answer: a
Explanation: Thermal pyrolysis reaction of ethylene dichloride is operated at a temperature of 500°C and a pressure of 4 atm. Increase in temperature increases carbon formation which is not favorable.

5. Catalyst used in acetylene-HCl reaction is ___________
a) Zinc pellets
b) Carbon pellets
c) Iron pellets
d) Graphite

Answer: b
Explanation: Carbon pellets impregnated on mercurous chloride is used as catalyst in acetylene-HCl reaction. Temperature is maintained at 160°C and it increases as catalyst deteriorates.

6.What is the molecular weight of vinyl acetate?
a) 86
b) 85
c) 70
d) 69

Answer: a
Explanation: Chemical formula of vinyl acetate is CH3COOCH=CH2. It contains 4 carbon atoms, 6 hydrogen atoms, and 2 oxygen atoms with 12, 1, and 16 as their atomic weights respectively. Hence the molecular weight is 12*4+1*6+16*2 = 86.

7. Catalyst used in the oxyesterification process, raw materials being ethylene and oxygen is _______________
a) Platinum chloride
b) Antimony chloride
c) Palladium chloride
d) Gold (II) chloride

Answer: c
Explanation: New oxyesterification processes has only ethylene and oxygen as reactants and react in presence of palladium chloride to produce vinyl acetate and water.

8. Which is the most economical process for manufacturing acetaldehyde?
a) Hydration of acetylene
b) Hydration of acetic acid
c) Hydration of formic acid
d) Hydration of ethylene

Answer: d
Explanation: Hydration of ethylene is the most economical process as ethylene is cheaper than acetylene. Hence acetaldehyde is produced from ethylene and water using cupric chloride as catalyst.

9. Which of the following column is not observed in acetaldehyde manufacture?
a) Compressor
b) Stripper
c) Regenerator
d) Scrubber

Answer: d
Explanation: Acetaldehyde manufacturing process contains a compressor, reactor, cyclone separator, product separator, stripper, 2 pumps, regenerator, and cyclone separator.

10. Ammonolysis is an exothermic reaction.
a) False
b) True

Answer: b
Explanation: Ammonolysis is an exothermic reaction, so heat must be removed from the reactor in the production process of ethanol amines from ethylene oxide and ammonia (aqueous).