Electromagnetic Theory Questions and Answers - Real Time Applications

1. Calculate the capacitance of a material in air with area 20 units and distance between plates is 5m.
a) 35.36pF
b) 3.536pF
c) 35.36nF
d) 3.536nF

Answer: a
Explanation:The capacitance of any material is given by, C = εA/d, where ε = εoεr is the permittivity in air and the material respectively. Thus C = 1 X 8.854 X 10-12 X 20/5 = 35.36pF.

2. The resistance of a material with conductivity 2millimho/m2, length 10m and area 50m is
a) 500
b) 200
c) 100
d) 1000

Answer: c
Explanation: The resistance is given by, R = ρL/A, where ρ is the resistivity, the inverse of conductivity. R = 10/(0.002 X 50) = 100 ohm.

3. Find the inductance of a coil with permeability 3.5, turns 100 and length 2m. Assume the area to be thrice the length.
a) 131.94mH
b) 94.131mH
c) 131.94H
d) 94.131H

Answer: a
Explanation: The inductance is given by L = μ N2A/l, where μ= μoμr is the permeability of air and the material respectively. N = 100 and Area = 3 X 2 = 6. L = 4π X 10-7 X 1002 X 6/2 = 131.94mH.

4. Find the current density of a material with resistivity 20 units and electric field intensity 2000 units.
a) 400
b) 300
c) 200
d) 100

Answer: d
Explanation: The current density is given by J = σ E, where σ is the conductivity. Thus resistivity ρ = 1/σ. J = E/ρ = 2000/20 = 100 units.

5.Find the current in a conductor with resistance 2 ohm, electric field 2 units and distance 100cm.
a) 1A
b) 10mA
c) 10A
d) 100mA

Answer: a
Explanation: We know that E = V/d. To get potential, V = E X d = 2 X 1 = 2 volts. From Ohm’s law, V = IR and current I = V/R = 2/2 = 1A.

6. In electric fields, D= ε E. The correct expression which is analogous in magnetic fields will be
a) H = μ B
b) B = μ H
c) A = μ B
d) H = μ A

Answer: b
Explanation: In electric fields, the flux density is a product of permittivity and field intensity. Similarly, for magnetic fields, the magnetic flux density is the product of permeability and magnetic field intensity, given by B= μ H.

7. Find the force on a conductor of length 12m and magnetic flux density 20 units when a current of 0.5A is flowing through it.
a) 60
b) 120
c) 180
d) 200

Answer: b
Explanation: The force on a conductor is given by F = BIL, where B = 20, I = 0.5 and L = 12. Force F = 20 X 0.5 x 12 = 120 N.

8. From the formula F = qE, can prove that work done is a product of force and displacement.
a) True
b) False

Answer: a
Explanation: We know that F = qE = qV/d and W = qV. Thus it is clear that qV = W and qV = Fd. On equating both, we get W = Fd, which is the required proof.

9. Calculate the power of a material with electric field 100 units at a distance of 10cm with a current of 2A flowing through it.
a) 10
b) 20
c) 40
d) 80

Answer: b
Explanation: Power is defined as the product of voltage and current.
P = V X I, where V = E X d. Thus P = E X d X I = 100 X 0.1 X 2 = 20 units

10. Compute the power consumed by a material with current density 15 units in an area of 100 units. The potential measured across the material is 20V.
a) 100kJ
b) 250kJ
c) 30kJ
d) 15kJ

Answer: c
Explanation: Power is given by, P= V X I, where I = J X A is the current.
Thus power P = V X J X A = 20 X 15 X 100 = 30,000 joule = 30kJ.