Electromagnetic Theory Questions and Answers - Stokes Theorem

1.Find the value of Stoke’s theorem for y i + z j + x k.
a) i + j
b) j + k
c) i + j + k
d) –i – j – k

Answer: d
Explanation: The curl of y i + z j + x k is i(0-1) – j(1-0) + k(0-1) =
-i –j –k. Since the curl is zero, the value of Stoke’s theorem is zero. The function is said to be irrotational.

2. The Stoke’s theorem uses which of the following operation?
a) Divergence
b) Gradient
c) Curl
d) Laplacian

Answer: c
Explanation: ∫A.dl = ∫∫ Curl (A).ds is the expression for Stoke’s theorem. It is clear that the theorem uses curl operation

3. Which of the following theorem convert line integral to surface integral?
a) Gauss divergence and Stoke’s theorem
b) Stoke’s theorem only
c) Green’ s theorem only
d) Stoke’s and Green’s theorem

Answer: d
Explanation: The Stoke’s theorem is given by ∫A.dl = ∫∫ Curl (A).ds. Green’s theorem is given by, ∫ F dx + G dy = ∫∫ (dG/dx – dF/dy) dx dy. It is clear that both the theorems convert line to surface integral.

4. Find the value of Stoke’s theorem for A = x i + y j + z k. The state of the function will be
a) Solenoidal
b) Divergent
c) Rotational
d) Curl free

Answer: d
Explanation: Since curl is required, we need not bother about divergence property. The curl of the function will be i(0-0) – j(0-0) + k(0-0) = 0. The curl is zero, thus the function is said to be irrotational or curl free

5. The Stoke’s theorem can be used to find which of the following?
a) Area enclosed by a function in the given region
b) Volume enclosed by a function in the given region
c) Linear distance
d) Curl of the function

Answer: a
Explanation: It states that the line integral of a function gives the surface area of the function enclosed by the given region. This is computed using the double integral of the curl of the function

6. The energy stored in an inductor 2H and current 4A is
a) 4
b) 8
c) 12
d) 16

Answer: d
Explanation: From Stoke’s theorem, we can calculate energy stored in an inductor as 0.5Li2. E = 0.5 X 2 X 42 = 16 units

7. The voltage of a capacitor 12F with a rating of 2J energy is
a) 0.57
b) 5.7
c) 57
d) 570

Answer: a
Explanation: We can compute the energy stored in a capacitor from Stoke’s theorem as 0.5Cv2. Thus given energy is 0.5 X 12 X v2. We get v = 0.57 volts.

8. Find the power, given energy E = 2J and current density J = x2 varies from x = 0 and x = 1.
a) 1/3
b) 2/3
c) 1
d) 4/3

Answer: b
Explanation: From Stoke’s theorem, we can calculate P = E X I = ∫ E. J ds
= 2∫ x2 dx as x = 0->1. We get P = 2/3 units.

9. The conductivity of a material with current density 1 unit and electric field 200 μV is
a) 2000
b) 3000
c) 4000
d) 5000

Answer: d
Explanation: The current density is given by, J = σE. To find conductivity, σ = J/E = 1/200 X 10-6 = 5000

10. The resistivity of a material with resistance 200 ohm, length 10m and area twice that of the length is
a) 200
b) 300
c) 400
d) 500

Answer: c
Explanation: Resistance calculated from Ohm’s law and Stoke’s theorem will be R = ρL/A. To get resistivity, ρ = RA/L = 200 X 20/10 = 400.