Sentence Completion Questions and Answers





1. Everything he told me, I . . . . . . . . before.
a) had heard
b) heard
c) have heard
d) have been heard

Answer: a

2. Boys are usually dependent on their parents . . . . . . . . they earn enough money to support themselves.
a) till
b) provided
c) so
d) lest

Answer: a

3. The pilot had been warned about the storm before he . . . . . . . .
a) took up
b) took away
c) took off
d) took over

Answer: c

4. I am convinced . . . . . . . . his innocence
a) of
b) by
c) with
d) at

Answer: a

5. The police has been looking for him . . . . . . . . four weeks.
a) since
b) till
c) during
d) for

Answer: d

6. There was nobody to attend . . . . . . . the complaints of the customers.
a) at
b) over
c) to
d) with

Answer: c

7. However, a large number of employees kept . . . . . . . from their offices today.
a) on
b) out
c) away
d) up

Answer: c

8.How do you expect that country to progress when her government is corrupt, . . . . . . . and still largely feudal?
a) devalued
b) dwindling
c) despotic
d) demeaning

Answer: c

9. The truck was . . . . . . . the traffic and the policeman asked the driver to move off.
a) failing
b) obstructing
c) obviating
d) hiding

Answer: b

10. He is too . . . . . . . to be deceived easily.
a) strong
b) modern
c) kind
d) intelligent

Answer: d

11. There has been a . . . . . . . lack of efficiency in all the crucial areas of the working of Public Sector Undertakings.
a) positive
b) surprising
c) conspicuous
d) stimulative

Answer: c

12. These medicines are . . . . . . . for curing cold
a) real
b) effective
c) capable
d) powerful

Answer: b

13. The criminals managed to escape from the prison even though two armed policemen were . . . . . . . vigil over them.
a) taking
b) putting
c) guarding
d) keeping

Answer: d

14. The good is often . . . . . . . with their bones.
a) buried
b) covered
c) exhumed
d) interred

Answer: d

15. The library expects you to return each and every book that you have . . . . . . .
a) demanded
b) taken
c) lent
d) handed

Answer: b

16. He granted the request because he was . . . . . . . . to . . . . . . . . his friend.
a) bound , hurt
b) destine , agonise
c) unwilling , please
d) reluctant , disappoint

Answer: d

17. We are . . . . . . . . to have him . . . . . . . . here to make this function a great success.
a) proud , leave
b) happy , arrive
c) sure , come
d) pleased , over

Answer: d

18. He preaches liberal views but in practice, he is not . . . . . . . . and is . . . . . . . . narrow minded than almost any other person.
a) hard , openly
b) tolerant , more
c) ambitious , hardly
d) acceptable , genuinely

Answer: b

19. In a changing and . . . . . . . . unstructured business environment, creativity and innovation are being . . . . . . . . demanded of executives.
a) excessively , rapidly
b) highly , extremely
c) increasingly , moderately
d) progressively , increasingly

Answer: d

20. She had just . . . . . . . . down when the telephone rang.
a) laid
b) lain
c) lay
d) lie

Answer: b

21. The city was kept . . . . . . . night curfew for several days.
a) on
b) at
c) under
d) over

Answer: c

22. She . . . . . . . the two candles in one breath.
a) put down
b) put up
c) put away
d) put out

Answer: d

23. All these years I . . . . . . . him to keep away from such people, but he did not listen to me.
a) warned
b) have been warning
c) had warned
d) had been warning

Answer: d

24. The jailer saw . . . . . . . the prisoner's scheme
a) to
b) through
c) about
d) into

Answer: b

25. The new education policy provides a useful . . . . . . . for the planners to remove illiteracy.
a) break-in
b) breakaway
c) break through
d) break up

Answer: c

26. The modern club is simply a more refined substitute . . . . . . . . the old fashioned tavern
a) of
b) to
c) with
d) for

Answer: d

27. Hardly . . . . . . . . left the railway station when the train arrived.
a) he
b) did he
c) he had
d) had he

Answer: d

28.He is willing to make a concession . . . . . . . . the demands of his employees.
a) for
b) on
c) with
d) to

Answer: d

29. The meeting was presided . . . . . . . . by the Prime Minister.
a) on
b) upon
c) up
d) over

Answer: d

30. . . . . . . . . is the way to the public library?
a) how
b) what
c) which
d) where

Answer: c

31. Apparently he was feeling . . . . . . . about his bad luck.
a) anger
b) angry
c) angrily
d) hatred

Answer: b

32. When I pay him tomorrow, he . . . . . . . received everything I owe him.
a) might have
b) may have
c) will have
d) might had

Answer: c

33. Make haste . . . . . . . we shall miss the train.
a) either
b) or
c) else
d) neither

Answer: b

34. This work ought to have . . . . . . . long ago
a) done
b) had done
c) been done
d) being done

Answer: c

35. The robbers were arrested and . . . . . . . prison yesterday.
a) taken to
b) taken into
c) taken in
d) brought into

Answer: a

36. I would like to . . . . . . . . your attention to the second paragraph of my letter . . . . . . . . to the terms of sale of the machinery.
a) invite , according
b) withdraw , regarding
c) react , mainly
d) draw , pertaining

Answer: d

37. This partly explains how the Mehta family has been able to . . . . . . . . its lavish lifestyle in recent times, despite the fact that all its assets have been . . . . . . . .
a) keep up , destroyed
b) develop , liquidated
c) afford , attached
d) keep , removed

Answer: a

38. He had managed to . . . . . . . . several times, but was finally . . . . . . . . by the police
a) deceive , cheated
b) defend , acquitted
c) escape , arrested
d) cheat , robbed

Answer: c

39. He is so . . . . . . . . that everyone is always . . . . . . . . to help him in his work.
a) helpful , reluctant
b) aloof , cooperative
c) adamant , enthusiastic
d) magnanimous , eager

Answer: d

40.Due to . . . . . . . . rainfall this year, there will be . . . . . . . . cut in water supply.
a) enough , substantial
b) meagre , least
c) sufficient , no
d) surplus , abundant

Answer: c

41. I bought a new car last year, but I . . . . . . . . my old car yet, so at present I have two cars.
a) could not sell
b) have not sold
c) have sold
d) did not sell

Answer: b

42. I am glad . . . . . . . . the movie.
a) to have seen
b) to see
c) had seen
d) saw

Answer: a

43. He is being accused . . . . . . . . theft.
a) to
b) for
c) of
d) about

Answer: c

44. When I was a child, I . . . . . . . . to school everyday instead of going by cycle.
a) walked
b) have been walking
c) had walked
d) have walked

Answer: a

45.The doctor advised him to go . . . . . . . . several medical tests.
a) under
b) about
c) through
d) into

Answer: c

46. The High Court . . . . . . . the death sentence of the prisoner.
a) set down
b) set upon
c) set about
d) set aside

Answer: d

47. The wood always . . . . . . . on water.
a) float
b) was floating
c) floats
d) floated

Answer: c

48. My friend has a strange habit of turning . . . . . . . at odd hours.
a) over
b) up
c) down
d) out

Answer: b

49. Mr. Manmohan's property was divided . . . . . . . his daughter and sons.
a) amidst
b) among
c) between
d) in

Answer: c

50. If I take a state roadways bus, I'll get late, . . . . . .
a) is it?
b) isn't it?
c) will I?
d) won't I?

Answer: d

51. The conference was successful, your style of presentation was . . . . . . . .; everyone liked it.
a) valuable
b) difficult
c) conducive
d) wonderful

Answer: d

52. Freedom is not a . . . . . . . . but our birth right.
a) sin
b) gift
c) farce
d) illusion

Answer: b

53. He has . . . . . . . . people visiting him at his house because he fears it will cause discomfort to neighbours
a) curtailed
b) requested
c) stopped
d) warned

Answer: c

54. He very successfully . . . . . . . . all the allegations levelled against him.
a) extricated
b) eradicated
c) retaliated
d) rebutted

Answer: d

55.Man power is the . . . . . . . . means of converting other resources to mankind's use and benefit.
a) insuperable
b) inimitable
c) indivisible
d) indispensable

Answer: d

56. The government is confident that the standard of living will begin to . . . . . . . . again soon.
a) revive
b) lift
c) fluorish
d) rise

Answer: d

57. The senior officials of the Ministry charged the secretary with gross . . . . . . . . of duty and so suspended him.
a) disregard
b) negligence
c) laxity
d) dishonesty

Answer: b

58. To explain his design to his visitor, the architect . . . . . . . . a simple plan on the blackboard.
a) constructed
b) made
c) sketched
d) built

Answer: c

59. The sound of the running water of the stream had a pleasantly . . . . . . . . effect on me.
a) sonorous
b) amusing
c) loud
d) somnolent

Answer: a

60. He is in the habit of . . . . . . . . his head whenever anything goes wrong.
a) hiding
b) losing
c) protecting
d) loosing

Answer: b

61. His first failure did not . . . . . . . . him from making another attempt
a) interfere
b) forbid
c) frighten
d) deter

Answer: d

62. This is a . . . . . . . . translation of the speech.
a) verbatim
b) verbal
c) literal
d) literary

Answer: c

63. He lives near a lonely . . . . . . . . of countryside.
a) piece
b) length
c) stretch
d) section

Answer: c

64. The transfer of territories could not take place because one state . . . . . . . . the findings of the Commission.
a) objected
b) questioned
c) rejected
d) disputed

Answer: d

65. Like any other country India has its . . . . . . . . share of superstitions.
a) peculiar
b) fair
c) proper
d) abundant

Answer: b

66.He admired precision in everything , but it never hampered his quick . . . . . . . .
a) finalisation
b) dealing
c) action
d) decision

Answer: d

67. We must . . . . . . . . the tickets for the movie in advance
a) draw
b) buy
c) remove
d) take

Answer: b

68. The music for Asiad was . . . . . . . . by Pandit Ravi Shankar.
a) displayed
b) composed
c) demonstrated
d) made

Answer: b

69. The problems suggested by style as a sign and index of personality may be . . . . . . . . from many points of view.
a) approached
b) encountered
c) confronted
d) upheld

Answer: a

70. If negotiations are to prove fruitful, there must not only be sincerity on each side, but there must also be . . . . . . . . in the sincerity of the other side.
a) certainty
b) substance
c) faith
d) belief

Answer: c

71. Every one should . . . . . . . . himself against illness since medical care has now become expensive.
a) vaccinate
b) insure
c) brace
d) ensure

Answer: b

72. After reaching New York, Ramakant will have to . . . . . . . . himself to the new surroundings.
a) mix
b) develop
c) submit
d) adapt

Answer: d

73. You need . . . . . . . . shoes for walking in the hills
a) good
b) comfortable
c) satisfactory
d) sturdy

Answer: b

74. His most striking . . . . . . . . is the enthusiasm which he brings to everything he does.
a) character
b) factor
c) characteristic
d) attitude

Answer: c

75. The principal and staff have made . . . . . . . . efforts to enable the students to attend college on the days of the bus strike.
a) integrated
b) deliberate
c) concerted
d) systematic

Answer: c

76. The doctor gave the woman a . . . . . . . . to calm her down.
a) tonic
b) sedative
c) antiseptic
d) antidote

Answer: b

77. Please do not . . . . . . . . the offer made by the Chairman
a) refrain
b) refute
c) refuse
d) refuge

Answer: c

78. Manuring in agricultural fields increases . . . . . . . .
a) income
b) fertility
c) profitability
d) productivity

Answer: d

79. At one point, it looked as if an area of agreement would . . . . . . . ., specially over the issue of productivity linked wages.
a) emerge
b) grow
c) develop
d) come out

Answer: a

80. The bank clerk tried to . . . . . . . . money from his friend's account.
a) empower
b) embellish
c) embroil
d) embezzle

Answer: d

81. There are many . . . . . . . . to Greek mythology in English poetry.
a) elusives
b) allusions
c) illusions
d) delusions

Answer: b

82. It is . . . . . . . . that we realise our duties to our mother land; if we fail to do so, our freedom will be in jeopardy.
a) vicious
b) vile
c) vital
d) virtuous

Answer: c

83. Man does not live by . . . . . . . . alone
a) diet
b) food
c) meals
d) bread

Answer: d

84. His life consists of . . . . . . . . drinking punctuated by periods of drunken sleep.
a) barrels
b) bouts
c) bowls
d) pints

Answer: b

85. The twins are so alike that I cannot . . . . . . . . one from the other.
a) discern
b) tell
c) say
d) notice

Answer: a

86. He was an . . . . . . . . who was fond of weird pets.
a) ambitious
b) amiable
c) eccentric
d) emotional

Answer: c

87. He was one of the . . . . . . . . spirits behind the 'Quit India Movement'.
a) strong
b) rising
c) amazing
d) moving

Answer: d

88. The lovers were meeting each other secretly, but their . . . . . . . . affair was soon known to everyone
a) clandestine
b) candid
c) unknown
d) covert

Answer: a

89. A man who is well-bred and honourable invariably shows . . . . . . . . for the feelings of other people.
a) complacence
b) concern
c) consideration
d) contempt

Answer: c

90. It is impossible for an ordinary mortal to . . . . . . . . all these figures to memory.
a) keep
b) commit
c) retain
d) hoard

Answer: b

91. The Education Minister emphasised the need to discover and . . . . . . . . each student's . . . . . . . . talents.
a) enlarge , dormant
b) belittle , concealed
c) suppress , potential
d) develop , intrinsic

Answer: d

92. Sachin . . . . . . . . another feather . . . . . . . . his cap by his wonderful performance in the one day match.
a) kept , by
b) captured , from
c) took , in
d) added , to

Answer: d

93. They wanted to . . . . . . . . all these books, but they could not find . . . . . . . . time to do so
a) cover , almost
b) peruse , necessary
c) dispose , some
d) read , sufficient

Answer: d

94. . . . . . . . . the broker had warned him that the stock was a . . . . . . . . investment, he insisted on buying a thousand shares.
a) Because , prudent
b) Since , negligible
c) Because , speculative
d) Although , precarious

Answer: d

95. He was . . . . . . . . of playing . . . . . . . . and loose with the sentiments of his dearest friends.
a) complained , thick
b) accused , tight
c) innocent , false
d) guilty , fast

Answer: b

96. I tried to give him some good advice but he . . . . . . . . to listen
a) prevented
b) avoided
c) refused
d) denied

Answer: c

97. If something is beyond the . . . . . . . . of human knowledge man can know nothing about it.
a) edge
b) view
c) end
d) boundary

Answer: d

98. He tried to . . . . . . . . himself against a horde of ruffians.
a) save
b) collect
c) defend
d) support

Answer: c

99. It is a rugged restless and uncertain existence that the . . . . . . . . lead.
a) travellers
b) nomads
c) sailors
d) tourists

Answer: b

100. Through perseverance and hard work we can keep the . . . . . . . . of liberty burning even during dark and trying times.
a) flame
b) lamp
c) goal
d) light

Answer: a

101.To nobody else did the story seem . . . . . . .
a) contingent
b) credible
c) credulous
d) creditable

Answer: b

102. The charm of an Austrian gentleman, the brutality of a gangster, the ranting of a demagogue, the assurance of a diplomat . . . . . . . one another in a kaleidoscope of performance.
a) succeeded
b) struck
c) touched
d) joined

Answer: a

103. Hindus believe that . . . . . . . from the cycle of birth and rebirth can be attained only by good deeds
a) bondage
b) deliverance
c) delivery
d) retirement

Answer: b

104. The Marxists, following a theory of dialectical materialism, contend that man is merely a producing animal who supplies his own needs and whose life is largely . . . . . . . by economic forces.
a) determined
b) subordinated
c) moulded
d) subjugated

Answer: c

105. Gandhiji was a humble man known for his . . . . . . .
a) pleasantness
b) sweetness
c) modesty
d) kindness

Answer: c

106. Would you mind . . . . . . . . to the Principal how the trouble started?
a) talking
b) remarking
c) telling
d) explaining

Answer: d

107. The park was . . . . . . . . with bits of paper after the children had left
a) cluttered
b) littered
c) filled
d) scattered

Answer: b

108. The overthrow of a totalitarian regime by the people is truly the triumph of . . . . . . . .
a) imperialism
b) democracy
c) dictatorship
d) communism

Answer: b

109. The Hubble Space Telescope will search for planets around other stars, a key to the . . . . . . . . for extra terrestrial life, and examine interstellar dust and gases out of which stars are born.
a) discovery
b) perception
c) quest
d) enquiry

Answer: c

110. He did not register his . . . . . . . . to the proposal.
a) deviation
b) divergence
c) disfavour
d) dissent

Answer: d

111. The bureaucrat was . . . . . . . for his role in the scam.
a) reinstated
b) criticised
c) indicted
d) indited

Answer: c

112. He was in trouble because he did not . . . . . . . the instructions.
a) follow
b) observe
c) confirm
d) chase

Answer: a

113. The lions in the Gir forest are protected as they come under . . . . . . . species.
a) dangerous
b) engendered
c) enamoured
d) endangered

Answer: d

114. One major . . . . . . . between the Election Commission and the Union Government is related to the powers of the former in respect of the deployment of central police forces at places where an election is held
a) conflict
b) pain
c) irritant
d) culprit

Answer: a

115. Even a . . . . . . . glance will reveal the mystery.
a) crude
b) cursory
c) critical
d) curious

Answer: b

116. He . . . . . . . in wearing the old fashioned coat inspite of his wife's disapproval.
a) resists
b) desists
c) persists
d) insists

Answer: c

117. His father-in-law . . . . . . . him up in business.
a) made
b) put
c) built
d) set

Answer: d

118. Every individual wishes to lead a . . . . . . . life.
a) respected
b) respectful
c) respectable
d) respective

Answer: c

119. You will have to face some practical problems when you start . . . . . . . this plan.
a) prosecuting
b) projecting
c) prescribing
d) proscribing

Answer: b

120.The . . . . . . . animal was on the look out for food.
a) uncivilized
b) wild
c) primitive
d) savage

Answer: b

121. The petition before the court prayed for . . . . . . . the appointment orders issued by the management.
a) granting
b) removing
c) posting
d) quashing

Answer: d

122. Belying his mother's worries, Rajesh's behaviour throughout the function was . . . . . . .
a) immodest
b) impeccable
c) imaginable
d) imperial

Answer: b

123. The teacher ordered Kamal to leave the room and . . . . . . . him to return.
a) stopped
b) refused
c) forbade
d) challenged

Answer: c

124. Authority . . . . . . . when it is not supported by the moral purity of its user.
a) waits
b) crumbles
c) empowers
d) prevails

Answer: b

125. The government's economic policy includes certain projects for . . . . . . . the living conditions of the poor.
a) bettering
b) harmonising
c) manipulating
d) doing away with

Answer: a

126. And why did the police suspect you? It just does not make any . . . . . . . to me
a) truth
b) reason
c) point
d) sence

Answer: d

127. A relief team was sent to . . . . . . . food and medicine among the refugees.
a) sanction
b) distribute
c) contribute
d) separate

Answer: b

128. I . . . . . . . missed the train this morning as I got up late
a) quite
b) scarcely
c) narrowly
d) hardly

Answer: c

129. Parliamentary democracy demands a discipline and . . . . . . . to the rules.
a) adherence
b) obligation
c) subjection
d) liability

Answer: a

130. They were awaiting official . . . . . . . of the news they had heard from a friend.
a) ratification
b) confirmation
c) sanction
d) recommendation

Answer: b

131.The passengers were afraid but the captain . . . . . . . them that there was no danger.
a) instructed
b) advised
c) promised
d) assured

Answer: d

132. I . . . . . . . a car to be absolutely necessary these days
a) think
b) regard
c) consider
d) agree

Answer: c

133. No man had a more . . . . . . . love for literature, or a higher respect for it, than Dr. Samuel Johnson
a) arduous
b) ardent
c) animated
d) adroit

Answer: b

134. I have often . . . . . . . why he went to live abroad
a) puzzled
b) wondered
c) thought
d) surprised

Answer: b

135. When their examinations were over, the children gleefully . . . . . . . the books they had been reading
a) despised
b) neglected
c) shelve
d) overthrew

Answer: b

136. The criminals seem to have acted in . . . . . . . with three others.
a) collision
b) collusion
c) cohesion
d) coalition

Answer: b

137. If an indelible ink is used, this will not be . . . . . . .
a) observed
b) obligated
c) obliterated
d) obviated

Answer: c

138. The driver suddenly applied the brakes when he saw a . . . . . . . truck ahead of him.
a) static
b) solitary
c) stationary
d) immobile

Answer: c

139. The British were able to establish an empire in India, largely because the ruling Indian princes were . . . . . . .
a) disunited
b) disintegrated
c) disjointed
d) disoriented

Answer: a

140. The old 'Nature Versus . . . . . . .' debate regarding crime continues even today.
a) Culture
b) man
c) Nurture
d) Universe

Answer: b

141. Though Bonsai, a well-known art form, originated in China, it was . . . . . . . . by the Japanese.
a) finished
b) borrowed
c) cultivated
d) perfected

Answer: d

142. The firm has enjoyed steady . . . . . . . . in the last ten years.
a) enhancement
b) expansion
c) enlargement
d) extension

Answer: b

143. The man is so ill that he can . . . . . . . . walk.
a) hardly
b) nearly
c) quite
d) rarely

Answer: a

144. I keep my . . . . . . . . opinions to myself.
a) special
b) private
c) particular
d) especial

Answer: b

145. The . . . . . . . . sounded lame to her and she did not want to give in.
a) excuses
b) statements
c) promises
d) observations

Answer: a

146. A restaurant that presents spick and span look will naturally . . . . . . . more customers.
a) accomodate
b) invite
c) avoid
d) attract

Answer: d

147. My friend took his first pay to the bank to . . . . . . . it in his account
a) deposit
b) deficit
c) debit
d) demote

Answer: a

148. One . . . . . . . and you know who among them is the culprit.
a) look
b) peep
c) sight
d) gaze

Answer: a

149. The stenographer is very efficient. He is . . . . . . . to his firm
a) a credit
b) a blessing
c) an asset
d) a boon

Answer: c

150. He is a person of sound character and . . . . . . . disposition.
a) amicable
b) amiable
c) morous
d) beneficent

Answer: b