Sentence Completion Questions and Answers





1. Planets move in elliptical . . . . . . round the sun.
a) figures
b) orbits
c) shapes
d) circles

Answer: b

2. Have you heard the . . . . . . news?
a) late
b) later
c) latest
d) latter

Answer: c

3. He bought new shoes last month but they are already . . . . . . . . out.
a) given
b) gone
c) knocked
d) worn

Answer: d

4. You cannot devise a method which . . . . . . all possibility of error.
a) ignores
b) avoids
c) excludes
d) includes

Answer: c

5. This item will not figure in the . . . . . . for today's meeting.
a) list
b) schedule
c) programme
d) agenda

Answer: d

6. I was astounded at his . . . . . . . lack of knowledge about the continent of Africa.
a) great
b) huge
c) colossal
d) abundant

Answer: c

7. It being an . . . . . . issue, it is not correct to introduce questions of morality into the debate.
a) immoral
b) irrelevant
c) moral
d) amoral

Answer: b

8. The world is so constructed that if you wish to enjoy its pleasures you must also . . . . . . its pains.
a) deny
b) ignore
c) endure
d) neglect

Answer: c

9. In high school many of us never realised the importance that grammar would . . . . . . . in later life.
a) exercise
b) figure
c) portray
d) play

Answer: d

10. Vishakha . . . . . . two minutes and thirty seconds to take the first place in the women's 800 m race.
a) ran
b) used
c) timed
d) clocked

Answer: d

11. The accused . . . . . . that he had met the deceased before.
a) remarked
b) refused
c) exclaimed
d) denied

Answer: d

12. Speeding and blocking are traffic offences which lead to . . . . . . accidents.
a) winsome
b) urban
c) gruesome
d) minor

Answer: c

13. The more your action and thought are allied and . . . . . ., the happier you grow.
a) invincible
b) divergent
c) integrated
d) unravelled

Answer: c

14. Every Shakespearean hero has an internal . . . . . . in his character.
a) fault
b) defect
c) flaw
d) weakness

Answer: c

15. The river overflowed its . . . . . . and flooded the area.
a) banks
b) limits
c) edges
d) fronts

Answer: a

16. Only when . . . . . . failed, the police resorted to . . . . . .
a) efforts , power
b) arrests , imprisonment
c) persuasions , force
d) power , punishment

Answer: c

17. He gave me an additional . . . . . . . of Rs. 200 a month by . . . . . . . of the Commissioner.
a) allowance , permission
b) pay , allowance
c) salary , admittance
d) payment , agreement

Answer: a

18. If we do not take . . . . . . care in our industry, we will have to . . . . . . . a grave problem.
a) normal , experience
b) proper , face
c) adequate , catch
d) intensive , aggravate

Answer: b

19. Due to . . . . . . rainfall this year, they had to . . . . . . . cut in water supply.
a) scanty , lift
b) heavy , regulate
c) regular , clamp
d) inadequate , impose

Answer: d

20. He is usually . . . . . ., but today he appears rather . . . . . . .
a) strict , unwell
b) tense , restless
c) quiet , calm
d) calm , disturbed

Answer: d

21. The government should provide attractive tax . . . . . . . to create the market for quality goods.
a) controls
b) incentives
c) revenues
d) structures

Answer: b

22. The young man lost his way in the forest and found that he had become a/an . . . . . . . . . to the dacoits.
a) enemy
b) adversary
c) decoy
d) quarry

Answer: d

23. The . . . . . . . is working on wood.
a) artefact
b) artiste
c) artist
d) artisan

Answer: d

24. The prolonged illness left him totally . . . . . . .
a) enervated
b) invalid
c) indisposed
d) healthy

Answer: a

25. Prospective candidates have to prove that they have sufficient money to cover their . . . . . . . and tuition.
a) boarding
b) lodging
c) sustenance
d) maintenance

Answer: a

26. He lost the match easily because he had played a . . . . . . . five set match in the earlier round.
a) sensational
b) gruelling
c) wonderful
d) controversial

Answer: b

27. Your case is so unique that I am not getting any . . . . . . . to support it.
a) help
b) precedent
c) reason
d) happening

Answer: b

28. In hot weather I like lying in the . . . . . . of a tree.
a) shadow
b) shelter
c) protection
d) shade

Answer: d

29. Once I forgot the piece of paper on which the name of the hotel was written, I was as . . . . . . . . as lost.
a) much
b) sure
c) good
d) bad

Answer: c

30. Many women in developing countries experience a cycle of poor health that . . . . . . . before they are born and persists through adulthood passing from generation to generation.
a) derives
b) establishes
c) begins
d) originates

Answer: d

31. A stone that goes on rolling . . . . . . no moss.
a) gets
b) accumulates
c) collects
d) gathers

Answer: d

32. The President of the Students' Union played into the hands of some political leaders and . . . . . . the students to go on a strike.
a) invited
b) ignited
c) instigated
d) inspired

Answer: c

33. . . . . . . . learning does not help the mental growth of a student.
a) Guided
b) Rote
c) Assisted
d) Fast

Answer: b

34. Life is to death as pleasure is to . . . . . .
a) suffering
b) pain
c) poverty
d) anguish

Answer: b

35. The annual . . . . . . of industrial products has risen enormously in recent years.
a) outbreak
b) output
c) outcome
d) outlay

Answer: b

36. Any system is likely to . . . . . . for . . . . . . of support from the public.
a) survive , lack
b) succeed , reason
c) fail , want
d) finish , failure

Answer: c

37. We must prevent endangered wild animal species from becoming . . . . . . . in order that our future generation may . . . . . . . . the great diversity of animal life.
a) rare , escape
b) outdated , know
c) volatile , notice
d) extinct , enjoy

Answer: d

38. It is . . . . . . for every tax-payer to . . . . . . the tax returns to the Income Tax Department.
a) necessary , lodge
b) binding , pay
c) obligatory , submit
d) possible , remit

Answer: c

39. Somesh . . . . . . . . me coming to his table, he smiled and . . . . . . . me a chair.
a) found , signalled
b) met , sat
c) looked , gave
d) saw , offered

Answer: d

40. To . . . . . . . yourself from . . . . . . . wear warm clothes.
a) prohibit , heat
b) protect , cold
c) save , heat
d) suffer , cold

Answer: b

41. Dowry is no longer permitted by law even in . . . . . . marriage.
a) love
b) conventional
c) natural
d) bigamous

Answer: a

42. Kamal's friends had nothing to offer him other than . . . . . . in his grief.
a) friendship
b) kindness
c) solution
d) consolation

Answer: d

43. In a little publicised deal, Pepsi Cola has . . . . . . the entire soft drink market in Afghanistan.
a) conquered
b) swallowed
c) captured
d) occupied

Answer: c

44. Inspite of our best efforts, we failed to . . . . . . any new facts from him.
a) elicit
b) evoke
c) eject
d) enlist

Answer: a

45. Family planning is essential for curbing the rapid . . . . . . . in population.
a) spread
b) increase
c) spurt
d) augment

Answer: b

46. His standard of living has . . . . . . since his son joined service.
a) lifted
b) increased
c) risen
d) heightened

Answer: c

47. The doctor . . . . . . . the patient from taking certain medicines.
a) banned
b) prohibited
c) prescribed
d) proscribed

Answer: b

48. The news of the secret deal soon . . . . . . despite official silence.
a) discovered
b) disclosed
c) leaked out
d) divulged

Answer: c

49. Not only did she condemn vice, she almost equally despised the . . . . . . acceptance of an advantage.
a) commenable
b) tacit
c) unholy
d) furtive

Answer: b

50. There was no . . . . . . in the railway compartment for additional passengers.
a) space
b) place
c) seat
d) room

Answer: d

51. Will you, like the . . . . . . . gentleman and soldier you are, leave at once before he finds you here?
a) barbarous
b) ostentatious
c) chivalrous
d) luminous

Answer: c

52. In these days of inflation, the cost of consumer goods is . . . . . . .
a) ascending
b) soaring
c) climbing
d) raising

Answer: b

53. Usually the ascent of a mountain face is much easier than the . . . . . . .
a) descent
b) fall
c) descent
d) decent

Answer: c

54. The . . . . . . . arguments put forth for not disclosing the facts did not impress anybody.
a) convincing
b) specious
c) spurious
d) intemperate

Answer: b

55. He is very . . . . . . . on meeting foreigners and befriending them.
a) anxious
b) fond
c) insistent
d) keen

Answer: d

56. According to corporate circles, Datta is pushing through the merger to create a financially . . . . . . . company in the processed foods business, the group's thrust area for the 1990's.
a) straight
b) powerful
c) leading
d) acceptable

Answer: b

57. Several of our players were injured, so our losing the match was almost . . . . . . .
a) necessary
b) indispensable
c) inevitable
d) inexcusable

Answer: c

58. They are refugees in need of . . . . . . .
a) renovation
b) recapitulation
c) restoration
d) rehabilitation

Answer: d

59. The accused denied having committed the crime but could advance no sound arguments to . . . . . . . the charges.
a) refuse
b) repress
c) refute
d) reproof

Answer: c

60. Man must . . . . . . . now to stop pollution.
a) act
b) operate
c) behave
d) perform

Answer: a

61. Some regions of our country still remain . . . . . . . to the average man.
a) impenetrable
b) impermeable
c) inaccessible
d) impossible

Answer: c

62. It . . . . . . . to me that she was incurable.
a) suggested
b) flashed
c) happened
d) occurred

Answer: d

63 . . . . . . . an accident, the train will arrive in time.
a) Besides
b) Accepting
c) Despite
d) Barring

Answer: d

64. The sun . . . . . . . at six this morning.
a) arose
b) rose
c) aroused
d) raised

Answer: b

65. Health is too important to be . . . . . . .
a) neglected
b) detested
c) despised
d) discarded

Answer: a

66. Many of the advances of civilisation have been conceived by young people just on the . . . . . . . of adulthood.
a) horizon
b) boundary
c) peak
d) threshold

Answer: d

67. This was the first time Roshan had been found guilty. He had no . . . . . . . conviction.
a) past
b) earlier
c) previous
d) former

Answer: b

68. However, the group's long term strategy is to . . . . . . . on core sector businesses connected with infrastructure and energy.
a) depend
b) breed
c) develop
d) concentrate

Answer: d

69. A cheerful man . . . . . . . all difficulties and hardships with a smile on his face.
a) challenges
b) embraces
c) resists
d) endures

Answer: d

70. He was able to . . . . . . . his small income by working in a hotel at night.
a) amplify
b) supplement
c) expand
d) multiply

Answer: b

71. No matter what . . . . . . . come our way, we should not lose our temper.
a) provocations
b) distractions
c) persons
d) temptations

Answer: a

72. Find the . . . . . . . that accompany these cartoons.
a) captions
b) topics
c) headlines
d) titles

Answer: a

73. The chief guest's speech was so . . . . . . . that I was all ears.
a) intricate
b) interminable
c) interesting
d) indeterminate

Answer: c

74. A person who constantly calls attention to his trials and sufferings is in danger of developing a martyr complex and impressing others that he is . . . . . . . seeking sympathy.
a) purposefully
b) emphatically
c) consciously
d) willingly

Answer: c

75. He lives in the world of . . . . . . .
a) allusions
b) illusions
c) conclusions
d) delusions

Answer: b

76. A glue produced by bees to . . . . . . . their hives appears to contain antibiotic substances.
a) collect
b) design
c) build
d) decorate

Answer: c

77. I am given to . . . . . . . that you are going abroad.
a) learn
b) think
c) predict
d) understand

Answer: d

78. How much did it . . . . . . . to reach Bombay by car?
a) charge
b) price
c) cost
d) estimate

Answer: c

79. Research has also . . . . . . . the illusion that childhood dreams are pure innocence.
a) accepted
b) observed
c) dispelled
d) discovered

Answer: c

80. There is no doubt that one has to keep . . . . . . . with the changing times.
a) aside
b) oneself
c) pace
d) himself

Answer: c

81. He sold his property because he was under a lot of . . . . . . .
a) account
b) debt
c) loan
d) credit

Answer: b

82. Waking at three o'clock, I heard the . . . . . . . of thunder.
a) clank
b) crackle
c) rumble
d) ripple

Answer: c

83. When the bus was at full speed, its brakes failed and an accident was . . . . . . .
a) inevitable
b) infallible
c) essential
d) undeniable

Answer: a

84. It was . . . . . . . that a mind so pure and searching could miss the truth.
a) likely
b) unlikely
c) possibly
d) scarcely

Answer: b

85. He is a . . . . . . dancer.
a) skilled
b) adept
c) adapt
d) adopt

Answer: a

86. The . . . . . . . imposed for non-payment was too . . . . . . . for it to bring in improvement in collection.
a) fine , severe
b) toll , simple
c) penalty , low
d) damage , cruel

Answer: c

87. The speech . . . . . . . with subtle threats has resulted in . . . . . . . tension in the sensitive areas of the city.
a) started , reduced
b) replete , increased
c) full , escalating
d) forced , dissolving

Answer: b

88. . . . . . . of crops was due to continuous . . . . . . .
a) Destruction , draught
b) Ruin , draft
c) Failure , drought
d) Depreciation , drift

Answer: c

89. The war . . . . . . . immediately after the cease-fire proposal was . . . . . . . bilaterally.
a) receded , exchanged
b) started , prepared
c) began , thwarted
d) ended , accepted

Answer: d

90. The partners broke off as they found each other . . . . . . . of . . . . . . . breach of promise.
a) faulty , severe
b) responsible , serious
c) guilty , flagrant
d) accused , rigid

Answer: c

91. If a universal language really existed, people like tourists and businessmen would find it easier to . . . . . . . with foreigners.
a) transact
b) communicate
c) deal
d) exchange

Answer: b

92. Anita . . . . . . . me of a girl I used to know.
a) remembers
b) recalls
c) recollects
d) reminds

Answer: d

93. This book is a useful . . . . . . . to our library.
a) arrival
b) discovery
c) asset
d) addition

Answer: d

94. Though they did not speak to each other much, there was a . . . . . . . understanding between them.
a) placid
b) contractual
c) tacit
d) verbal

Answer: c

95. The ties that bind a family together are so . . . . . . . that they can hardly withstand any strain.
a) tenacious
b) twisted
c) tenuous
d) tentative

Answer: c

96. He wanted to help . . . . . . . poverty.
a) diminish
b) reduce
c) dwindle
d) deplete

Answer: b

97. Ambition is one of those . . . . . . . which are never satisfied.
a) needs
b) ideas
c) passions
d) fancies

Answer: c

98. The communalist represents the . . . . . . . of everything noble that we have inherited from our culture and history.
a) antagonism
b) immorality
c) antidote
d) antithesis

Answer: d

99. The country needs a . . . . . . . government to tackle the challenges it faces today.
a) sustained
b) stable
c) stationary
d) stagnant

Answer: b

100. One . . . . . . . and you know who among them is the culprit.
a) gaze
b) peep
c) look
d) sight

Answer: c