Marketing Management Questions and Answers





1. ______________ environment consists of the factors like inflation rate, interest rate and unemployment.
a) Geographic.
b) Economic.
c) Demographic.
d) Technological.

Answer: b

2. A marketing information system (MIS) caters to the needs of ______________
a) Marketing decision.
b) Databases.
c) Safeguard.
d) Customized.

Answer: a

3. The practice of using the established brand names of two different companies on the same product is termed as ______________.
a) Manufacturer brand.
b) Private brand.
c) Brand licensing.
d) Co-branding.

Answer: d

4. Maslow's need hierarchy theory deals with ______________ levels
a) Two levels.
b) Three levels.
c) five levels.
d) four levels.

Answer: c

5. When a firm practices ______________ concept, all its activities are directed to satisfy the consumer.
a) selling.
b) Production.
c) Marketing.
d) Societal.

Answer: c

6. The process of finding and creating new uses or satisfactions for an existing product is known as ______________.
a) Niche- marketing.
b) Re- marketing.
c) Social marketing
d) None of these.

Answer: b

7. ______________ is the process of creating an image for a product in the minds of targeted customers.
a) Segmentation.
b) Target marketing
c) Positioning.
d) None of these.

Answer: c

8. The only revenue producing element in the marketing mix is.
a) Product.
b) Price.
c) Place.
d) Promotion.

Answer: b

9. ______________ is the most common method used for pricing.
a) cost plus pricing.
b) Target pricing.
c) Break- even- pricing..
d) Marginal cost.

Answer: a

10. ______________ is a broad range of activities concerned with efficient movement of finished goods from the end of the production line to the consumer.
a) Physical distribution.
b) Channel of distribution
c) Intensive distribution.
d) None of these.

Answer: a

11. In service marketing, apart from traditional four elements of marketing mix, there are three more elements, namely, people, process and ______________.
a) Physical evidence.
b) Publicity.
c) Packaging.
d) All of the above

Answer: a

12. ______________ goods are those which a consumer buys after comparing the suitability, quality, Puce etc. of different brands.
a) Specialty.
b) Convenience.
c) Shopping.
d) Unsought.

Answer: c

13. The most formal definition of marketing is ______________.
a) Meeting needs profitability.
b) Improving the quality of life for consumers
c) the 4 Ps
d) an organizational function and a set of process for creating, Communicating and delivering, Value to customers and that benefit the organization.

Answer: d

14. fixing and maintaining the standards for quality , quantity, size and other features of the product refers to ______________.
a) Standardization.
b) Grading.
c) Packaging.
d) Labeling.

Answer: a

15. ______________ segmentation classifies consumers on the basis of age, sex, income and occupation.
a) Psychological.
b) Geographic.
c) Demographic.
d) Behavioral.

Answer: c

16. ______________ helps to understand how consumers are influenced by their environment.
a) Consumer behavior
b) Motives.
c) Perception.
d) Learning.

Answer: a

17. Industrial product are ______________ products.
a) B2B.
b) B2C.
c) F M C G.
d) Convenience.

Answer: a

18. The concept which deals with the entire process from production to delivery of goods is known as ______________.
a) S C M.
b) V M S.
c) Logistics.
d) Distribution.

Answer: a

19. In ______________ manufacturers supply products to a limited number of outlets in the target market.
a) Selective distribution
b) Geographical distribution
c) Intensive distribution.
d) executive distribution.

Answer: a

20. ______________ is a strategy designed to cultivate customer loyalty, interaction and long-term association with the company.
a) Viral marketing.
b) Relationship marketing.
c) Social marketing.
d) De-marketing.

Answer: b

21. ______________ marketing is based on interactions and dialogues.
a) De-marketing.
b) Viral marketing.
c) E-commerce.
d) Relationships.

Answer: d

22. ______________ is a paid form of communication by an identified sponsor.
a) Product.
b) Service.
c) Advertisement.
d) None of these.

Answer: c

23. ______________ refers to gifts given to dealers or to sales force to push the manufacturers product.
a) Trade allowances.
b) Specialty advertising
c) Dealer contests
d) Co-operative advertising.

Answer: b

24. Premium pricing is also termed as ______________.
a) High pricing.
b) Medium.
c) Low.
d) None of these

Answer: a

25. ______________ means giving a name to the product by which it should become known and familiar among the public
a) Branding.
b) Promotion.
c) Pricing.
d) None of these.

Answer: a

26. Marketing is a process which aims at ______________
a) Satisfaction of customer needs.
b) Selling products.
c) Production.
d) Profit making.

Answer: a

27. Ensuring the availability of the products and services as and when required by the customers is ______________ utility.
a) Time.
b) Place.
c) Form.
d) Profession

Answer: a

28. ______________ is a process of identifying the areas of market that are different from one another.
a) Marketing.
b) Segmentation.
c) Promotion.
d) Targeting.

Answer: b

29. ______________ is a process of transforming information and experience into knowledge
a) Marketing.
b) Positioning.
c) Perception.
d) Learning.

Answer: d

30. The four Ps are characterized as being ______________.
a) Product, Positioning, place and price..
b) Product, Production, price and place
c) Promotion, place, positioning, production
d) Product, place, price and promotion.

Answer: d

31. A ______________ operates multiple retail outlets under common ownership in different cities and towns.
a) Retail chain
b) Destination store.
c) Shopping malls.
d) None

Answer: a

32. Which of the following is not a characteristic of service marketing:
a) Intangibility.
b) Reparability.
c) Heterogeneity.
d) Perish ability.

Answer: b

33. Green marketing is a part of ______________.
a) Re- marketing.
b) Event marketing
c) Social marketing.
d) Mega marketing.

Answer: c

34. ______________ marketing means serving a small market not served by competitions.
a) Relationship.
b) Niche.
c) Re-marketing.
d) None of these

Answer: b

35. Internet advertising includes web advertising, ______________ etc.
a) Transaction.
b) Encryption.
c) E-mail.
d) None of these.

Answer: c

36. ______________ is a process that conceals meaning by changing messages into unintelligible messages.
a) Encryption.
b) Firewalls.
c) Backups.
d) None of these.

Answer: a

37. The aim of relationship marketing is ______________ delight.
a) Product.
b) Price.
c) Customer.
d) Quality.

Answer: c

38. Maximizing the market share is the objective of company in ______________ stage of product life cycle.
a) Growth.
b) Maturity.
c) Introduction.
d) Decline.

Answer: a

39. ______________ is called printed salesmanship.
a) Advertisement.
b) Personal selling.
c) Promotion.
d) none of these.

Answer: a

40. When the advertisement is to create an image or reputation of the firm, it is called ______________ advertising.
a) Institutional.
b) Advocacy.
c) Comparative.
d) none

Answer: a

41. Department stores generally serves ______________ class.
a) Poor.
b) Middle
c) Rich.
d) All of the above.

Answer: c

42. During the ______________ stage of PLC the sales grow at diminishing rates and project starts declining.
a) Introduction.
b) Maturity.
c) Growth.
d) None of these.

Answer: b

43. Marketing is a ______________ function transferring goods from producers to consumers.
a) Systematic.
b) Economic.
c) Management.
d) Commercial.

Answer: d

44. A firm identifies the target market, needs and wants of customers through
a) Marketing research
b) Planning.
c) Concepts.
d) Segmentation.

Answer: a

45. ______________ is the process of identifying specific market segments.
a) Market targeting
b) Target marketing.
c) Positioning.
d) Marketing.

Answer: a

46. ______________ can be produced and marketed as a product.
a) Information.
b) Celebrities
c) Properties.
d) Organizations.

Answer: a

47. A banking product is an example for ______________.
a) Tangible product.
b) Generic product.
c) Potential product.
d) Intangible product.

Answer: d

48. The literary meaning of the term product is ______________.
a) Lead forward.
b) Good.
c) Features. .
d) Good and services.

Answer: a

49. A united distribution channel is known as ______________.
a) S C M.
b) V M S.
c) Conflict.
d) Intensity.

Answer: b

50. Inside sale is known as ______________.
a) Direct marketing.
b) Tele- marketing.
c) Social marketing
d) Viral marketing

Answer: b

51. Tele- marketing is a part of ______________
a) Direct marketing.
b) Social marketing.
c) Viral marketing.
d) Relationship marketing.

Answer: a

52. Direct marketing refers to a communication between the ______________ and ______________ directly.
a) Seller and the buyer.
b) Firm and suppliers
c) Society and target market.
d) price and service.

Answer: a

53. Which of the following is central to any definition of marketing.
a) Making a project.
b) Making a sale.
c) Customer relationship
d) Transactions.

Answer: c

54. ______________ is the process of dividing a potential market into distinct sub-markets of consumers with common needs and characteristics.
a) Market segmentation
b) Positioning.
c) Target marketing.
d) Direct marketing.

Answer: a

55. An increasingly large number of firms are changing their organizational focus from ______________ to ______________.
a) Product management; Functional management.
b) Brand management; Customer relationship management.
c) Global management; Regional management.
d) Product management; territory management.

Answer: b

56. ______________ segmentation classifies consumers on the basis of age, gender, income and occupation.
a) Geographic.
b) Behavioral.
c) Psychological.
d) Demographic.

Answer: d

57. Banks are a part of ______________.
a) Macro environment.
b) Micro environment
c) Ecological
d) Technological environment.

Answer: b

58. Television is a type of ______________ media.
a) Broad cast.
b) Print.
c) Out-door.
d) Online.

Answer: a

59. Marketing evaluation and ______________processes are necessary to understand the efficiency and effectiveness of marketing.
a) Control.
b) Feedback.
c) Consumer behavior.
d) measurement.

Answer: a

60. The factors that affect marketing policies, decisions and operations of a business constitute.
a) Marketing control.
b) Marketing mix
c) Marketing environment
d) None of these.

Answer: c

61. Ending prices with 99p is called.
a) Price lining
b) Prestige pricing.
c) Odd-even pricing.
d) Skimming.

Answer: c

62. Setting a price below that of the competition is called.
a) Skimming.
b) Competitive pricing
c) Penetration pricing.
d) none

Answer: c

63. Organization which sell their products the internet directly to consumers are called.
a) B2B.
b) B2C.
c) Re-marketing.
d) Service marketing.

Answer: b

64. Modern marketing begins and ends with ______________.
a) Business.
b) Consumers.
c) Economic.
d) Company.

Answer: b

65. Who has introduced the concept of market segmentation
a) N.H. Borden.
b) Rosier.
c) Wendell R. Smith
d) none

Answer: c

66. ______________ motives are those come from the physiological or basic needs such as hunger, thirst, sleep etc.
a) Social.
b) Patronage.
c) Inherent.
d) Product.

Answer: c

67. Generally ______________ is an indication of quality.
a) Price.
b) Quantity.
c) Size.
d) Colour.

Answer: a

68. Pricing strategies are more specific and short term than ______________
a) Objectives.
b) Pricing policies
c) Price reduction.
d) None of these.

Answer: b

69. Direct marketing is found more suitable to which of the following products.
a) Agricultural products.
b) TV.
c) Shoes.
d) Vacuum cleaner.

Answer: d

70. The process of direct communication between the sales person and a prospect is called:
a) Direct marketing.
b) Personal selling.
c) Advertising.
d) None of these.

Answer: b

71. Which of the is against marketing concepts
a) Social marketing
b) De-marketing.
c) Niche marketing.
d) None of these.

Answer: b

72. A financial instrument which can be used more than once to borrow money or buy goods and services on credit is:
a) Debit card.
b) Credit card
c) Smart card.
d) None of these.

Answer: b

73. dividing buyers into groups based on their knowledge, attitudes, uses or responses to a product is called:
a) Geographic segmentation.
b) Demographic.
c) Psychographic.
d) Behavioral.

Answer: d

74. A smart card was first developed by Motorola in ______________.
a) 1956.
b) 1973.
c) 1977.
d) 1989.

Answer: c

75. ______________ refers to marketing strategies under conditions of scarcity and during the period of shortage.
a) E-commerce.
b) De-marketing.
c) Relationship marketing.
d) no

Answer: b

76. The number of customers exposed to the brand is called ______________.
a) Brand equity.
b) Brand licensing.
c) Brand awareness.
d) n

Answer: c

77. The process of supplying products to all retail outlets is known as ____________
a) Selection distribution.
b) Exclusive distribution
c) Channel configuration.
d) Intensive distribution.

Answer: d

78. The main object of ______________ is to move forward a product, service or idea in a channel of distribution.
a) Production.
b) Promotion.
c) Consumption.
d) all of these.

Answer: b

79. The central theme or idea of an ad message is known as _____________
a) Ad themes.
b) Ad copy.
c) Ad messages.
d) None of these.

Answer: b

80. Marketing is a process of converting the potential customers into ______________
a) Actual customers
b) Prospective customers
c) Marketers
d) None of these

Answer: a

81. MILMA is an example of ______________type of shop
a) Multiple shop
b) Departmental store
c) Super bazzar
d) None of these

Answer: a

82. If advertising give focus on a particular product or brand, it is known as
a) Product advertisement
b) market advertisement
c) Institutional advertisement
d) None

Answer: a

83. When manufacturers, wholesalers and retailers jointly share the expenditure on advertising, it is called
a) Joint advertising
b) Co-operative advertising
c) Sponsored advertising
d) None of these

Answer: b

84. ______________ is not a pre test to evaluate advertising effectiveness
a) Portfolio test
b) Consumer Jury method
c) Recognition test
d) None of these

Answer: c

85. ______________is not a dealer promotion scheme.
a) Free goods
b) Trade allowance
c) Coupons
d) All of these

Answer: c

86. The Concept of USP was introduced by
a) Rosser Reeves
b) Theodre Levitt
c) NH Borden
d) None of them

Answer: a

87. Any paid form of non –personal presentation of ideas, goods, or services by an identified sponsor is known as ______________
a) Advertisement
b) Marketing
c) selling
d) None of these

Answer: a

88. ______________- means placement of company product or products in the minds of target consumers relative to the competitive products.
a) Product positioning
b) Product display
c) Product expression
d) none of these.

Answer: a

89. For rural marketing ______________ pricing is more suitable.
a) Penetration
b) skimming
c) going rate
d) none of these

Answer: a

90. Moderate quality products are preferred by ______________ consumers.
a) Urban
b) Rural
c) educated
d) None of these

Answer: b

91. Price points of Re1, Rs 2,3,4 etc are used for FMCG brands is known as ______________ pricing
a) Cost plus
b) value
c) power price points
d) penetration

Answer: c

92. ______________ refers to the way a service provider and his employees anticipate what the customers want and provide them before they ask for service make them delighted and surprised.
a) Proactiveness
b) Productivity
c) professionalization
d) none of these

Answer: a

93. ______________ is concerned with finding ways to reduce the demand temporarily or permanently.
a) Demarketing
b) meta marketing
c) mass marketing
d) mega marketing

Answer: a

94. Which of the following is not responsible for the emergence of relationship marketing?
a) Growth of service economy
b) rapid technological advancement
c) an increase in the level of customer awareness and education
d) changing role of woman

Answer: d

95. ______________ is also known as buzz marketing
a) Word of mouth marketing
b) viral marketing
c) guerilla marketing
d) morph marketing

Answer: a

96. ______________ is the marketing of products that are regarded to be safe for the environment
a) Green marketing
b) Social marketing
c) Gaimatias marketing
d) none of these

Answer: a

97. A computer based system that facilitates the transfer of money or the processing of financial transactions between two financial institutions the same day or over night is _____________
a) ETB
b) EFT
c) E-cash
d) E-money

Answer: b

98. ______________ marketing refers to achieving marketing objectives through applying digital technologies such as web sites.
a) Internet
b) digital
c) email
d) viral

Answer: b

99. Which of the following is not an e-marketing tool?
a) mobile phone
b) cinema
c) i- radio
d) i-kiosks

Answer: b

100. An electronic file that uniquely identifies individuals and websites on the internet and enables secure, confidential communications.
a) Digital signature
b) Digital certificates
c) Encryption
d) Firewalls

Answer: b