Human Resource Management Questions and Answers





1. Frequency of ______________ can be reduced by training the people.
a) Production
b) Damage
c) Accidents
d) Sickness

Answer: a

2. Which test is conducted to develop the skills & abilities of the candidate?
a) Aptitude test.
b) Intelligence test.
c) Trade test.
d) Personality test.

Answer: c

3. Sources of recruitment & methods, procedures, techniques for ______________
a) Selection.
b) Promotion.
c) Transfer.
d) Training.

Answer: a

4. This should cover responsibility for the maintenance of children during the entire period of contingency ______________.
a) Medical benefit.
b) Family benefit.
c) Old age benefit.
d) Survivors benefit.

Answer: b

5. A ______________ takes place when an employee moves to a position higher than the one formerly occupied.
a) transfer
b) demotion.
c) punishment.
d) promotion

Answer: d

6. The anxiety a person experiences when two sets of knowledge are contradictory or incongruent lead to ______________.
a) Cognitive Dissonance
b) Negative Attitude.
c) Stress.
d) Perception disorder.

Answer: a

7. Failure to report work is called ______________.
a) Lack of commitment.
b) Absenteeism
c) Burnout
d) Immoral Activity.

Answer: b

8. A person who is responsbilbe for managing the change effort in the organisation is called ______________.
a) Manager.
b) entrepreneur.
c) Change agent
d) Leader.

Answer: c

9. Rotation is otherwise called as ______________
a) replacement transfer
b) shift transfer
c) versatility transfer
d) remedial transfer

Answer: c

10. Movement of an employee from one job to another
a) Job Enlargement
b) Retrenchment
c) Job Rotation
d) Job Design

Answer: c

11. A human relation seeks to emphasis employee aspects of work rather than ______________
a) Technical aspects
b) Economic aspects.
c) Technical or economic aspects.
d) workers aspects.

Answer: c

12. ______________ training seeks to adjust newly appointed employees to the work environment.
a) Production
b) Induction
c) Safety
d) Refresher

Answer: b

13. Employees general attitude is referred to as ______________.
a) Job satisfaction
b) Job analysis
c) Job description.
d) Job evaluation.

Answer: a

14. Education brought the changes in the attitude of labour towards their_________
a) Work.
b) Interest.
c) Labour.
d) Job.

Answer: a

15. Job ______________ is a statement of the minimum acceptable human qualities necessary to perform a job satisfactorily.
a) Evaluation.
b) Specification.
c) Description.
d) Analysis.

Answer: b

16. An organization may choose to do all of the following to motivate a plateaued worker, except _____________
a) Lateral moves
b) Promotion
c) Temporary assignments
d) Committee assignments

Answer: b

17. The process by which older members of a society transmit to younger members the social skilled is termed as ______________.
a) Literature.
b) Norms
c) Values.
d) Socialization.

Answer: d

18. The process of identifying human resource needs and formulating plans to meet these needs
a) HR Planning
b) Man power planning
c) IT Planning
d) Production planning

Answer: a

19. Job satisfaction is high when there is ______________
a) Low morale
b) High wage.
c) Low wage
d) High Morale.

Answer: d

20. PAQ stands for ______________
a) Position Alteration Quotient
b) Position Analysis Questionnaire
c) Position activity question
d) Program analytical questionnaire

Answer: b

21. Non-financial motivator is ______________.
a) Bonus
b) Job security
c) Medical reimbursement
d) Leave with pay

Answer: a

22. Method of copying someone else's behaviour ______________
a) Education
b) Training
c) Mentoring
d) Modelling

Answer: d

23. ______________ are the rules of pattern and behaviour that are expected from all team members.
a) Norms.
b) Policies.
c) Procedures.
d) Role

Answer: a

24. Set of proposals and actions for managers dealing with the employees __________
a) Personnel Policies
b) Personnel Procedure
c) Personnel duties
d) Personnel roles

Answer: a

25. Apart from pay what is the second most common reason for an employee to join a trade union?
a) group solidarity
b) friendship groups
c) political reasons
d) wide range of personal benefits.

Answer: d

26. Employees hired for limited time to a specific job ____________
a) Permanent employees
b) Temporary employees
c) Contract employees
d) Employee hiring

Answer: b

27. A written statement of what the job holder does ___________
a) Job description
b) Job cycle
c) Job seeking
d) Job sharing

Answer: a

28. psyche means ______________.
a) Biology
b) Spirit.
c) Behaviour.
d) Attitude.

Answer: b

29. Flexitime work system is a ______________ system.
a) Operational
b) Logical
c) Functional
d) Scheduling

Answer: d

30. Job analysis is the outcome of Job description and ______________.
a) Job design
b) Job specification
c) Job evaluation
d) Job content

Answer: b

31. Activities that prepare employee for future responsibility _________
a) Inducement
b) Development
c) Education
d) Motivation

Answer: b

32. It is the tendency of a superior to rate people lower than their performance ________
a) Horns Effect.
b) Central tendency
c) Halo effect
d) static.

Answer: c

33. What did the whitely councils establish?
a) Tripartite employee relations
b) Collective bargaining framework
c) Trade union
d) Employer associations

Answer: a

34. Audit done by employees within is
a) External
b) Internal
c) Inter branch
d) Inter units

Answer: b

35. Prohibiting an employee from attending work _____________
a) Suspension
b) Dismissal
c) Exit
d) Retrenchment

Answer: a

36. Under which role the manager does perform activities which are of ceremonial and symbolic nature______________.
a) Liason role.
b) Leaders role.
c) Figure head role
d) spokes person role

Answer: c

37. A test which measures employees honesty ______________
a) Simulator tests
b) Integrity tests
c) Polygraph tests
d) Graph tests

Answer: b

38. ______________ is a discontent or dissatisfaction.
a) Punishment
b) Grievance
c) Discipline
d) Suspension

Answer: b

39. Job specification is otherwise called as ______________ specification.
a) Position
b) Role
c) Content
d) Physical

Answer: a

40. Recruitment is one of the HR ______________ function.
a) Acquisition
b) Development
c) Maintenance
d) Compensation

Answer: a

41. deals with the contents & characteristics of each job?
a) job analysis
b) Job rating.
c) Job evaluation.
d) Job description.

Answer: a

42. Problems of unemployment & wage fixation had their direct link with the
a) population
b) Value of labour
c) Attitude of management.
d) Co-ordination.

Answer: a

43. The downward movement of employee in organizational hierarchy with lower pay status responsibilities means ______________.
a) Demotion.
b) Job change
c) Promotion.
d) Transfer

Answer: a

44. A group which is established by it members is called ______________
a) social group.
b) reference group.
c) performing group.
d) Informal group.

Answer: d

45. Authority being conferred based on technical knowledge or skill of ______________.
a) Technical Power
b) Competence authority.
c) Machiavellianism
d) Power Distribution.

Answer: b

46. A situation that occurs when it is unclear or uncertain what behaviour is expected of role occupants ______________
a) Role conflict
b) Role ambiquity.
c) Role analysis
d) Role overload.

Answer: b

47. Psychology oriented factor of production is ______________.
a) Land.
b) Finance.
c) Machine
d) labour.

Answer: d

48. Direct compensation towards the contribution of labour is _______
a) Money
b) pay
c) reward
d) wagers

Answer: a

49. Collective bargaining is an action of ______________
a) An individual
b) Manager
c) State
d) Group

Answer: d

50. Training received directly on the job ____________
a) Job Instruction training
b) Job Intimation
c) Job Application
d) Job Intelligence training

Answer: a

51. Majority of the grievances in industries is related to the problem of ____________
a) Wages
b) Salaries
c) Benefits .
d) All of the above

Answer: d

52. Training helps to improve and give higher ______________.
a) Productivity
b) Mobility
c) Viability
d) Vitality

Answer: a

53. Voluntary retirement is also known as ______________
a) Silver hand shake
b) Golden hand shake
c) diamond hand shake
d) Crystal hand shake

Answer: c

54. Industrial revolution played an important role in the development of _____________
a) Industries.
b) Production.
c) Sales.
d) Finished goods.

Answer: a

55. The modern term for personnel management is ______________
a) HRD.
b) HRP.
c) HRM.
d) HSM.

Answer: c

56. The degree of attachment of the members to their group is known as ________
a) Group cohesiveness
b) Group conformity
c) Group attachment
d) Group loyalty.

Answer: a

57. A statement containing the details of works to be performed & responsibilities involved is known as ______________.
a) Job analysis
b) Job evaluation
c) Job specification
d) Job description

Answer: a

58. ______________ Test is a mental ability test
a) Intelligence
b) Aptitude
c) Personality
d) Interest

Answer: a

59. The time required to complete every task in the job
a) Job ratio
b) Job design
c) Job cycles
d) Job phase

Answer: c

60. ______________ is the ideal or target to achieve through higher productivity
a) Fair wages
b) Minimum wages
c) Living wages
d) Normal wages

Answer: d

61. Method of job evaluation which ranks the employees from highest to the lowest levels ______________
a) Ranking method
b) Scoring method
c) Analytical method
d) Average method

Answer: a

62. The employment contract provides a set of rights, responsibilities and obligations that structure the behavior of whom?
a) Both parties
b) The employee.
c) The employer
d) Trade unions

Answer: a

63. Method of publicising the job openings is _____________
a) Job scheduling
b) Job hiring
c) Job posting
d) Staffing

Answer: c

64. Enriching jobs create
a) Halo effect
b) Snowball effect
c) negative effect
d) positive effect

Answer: b

65. timescale for performance appraisals are usuall ______________
a) One year.
b) Biannually.
c) 3 monthly.
d) At irregular intervals.

Answer: a

66. ______________ indicates type of people required.
a) Training plan
b) Recruitment plan
c) Retention plan
d) Deployment plan

Answer: b

67. ______________ interview in which candidate is allowed to speak his mind freely.
a) Non directed
b) Structured
c) Formal
d) Depth

Answer: a

68. Industrial relation include ______________.
a) Labour relation.
b) Public relation.
c) Customer relation.
d) Labour, customer & public relation

Answer: b

69. what creates an advancement with an organization?
a) Demotion.
b) Promotion.
c) Transfer.
d) Redemote.

Answer: b

70. Identify the retirement benefit form the following?
a) Wages
b) Bonus.
c) Incentive.
d) Gratuity

Answer: d

71. Personnel administration includes
a) Employment
b) Recruitment
c) Interview & selection
d) All of these

Answer: d

72. ______________ is the study of people as individuals and in groups of relationships between individual and groups
a) Financial management
b) Wages
c) Manpower planning
d) Industrial psychology

Answer: d

73. Which one of the following does not include under the function of human resource management
a) Planning
b) Organizing
c) Recruitment
d) Profitability

Answer: d

74. Type of selection test consist of
a) Personality test
b) Interest test
c) Aptitude test
d) All of these

Answer: d

75. Training information system includes
a) Annual Review of years training plans
b) Monthly review of budget and plans
c) Real time review of specific projects
d) All of these

Answer: a

76. The origin of personnel management was an outcome of
a) Welfare workers
b) Legislation relating factory Reform
c) The govt. notification
d) The work of 19th century social reformers and employee

Answer: a

77. ______________ is prepared on the basis of job description
a) Job specification
b) Job description
c) Both 'a' and 'b'
d) None of these

Answer: a

78. Experience, education, skills and knowledge are the main components of ______________, which need to be specified
a) Job specification
b) Job analysis
c) Job description
d) None of these

Answer: a

79. Total training cost include
a) Participants on going salaries
b) Overheads during training
c) Cost of R & D in training needs analysis
d) All of above

Answer: d

80. ______________ are usually provided to reduce the no:of accidents
a) Safety training
b) Precaution training
c) Training for improvement
d) None of above

Answer: a

81. ______________ involves assessment of actual performance of an employee against what is expected from him or her
a) Performance appraisal
b) Motivation
c) Need assessment
d) None of above

Answer: a

82. ______________ refers to moving employees from one job to other
a) Job rotation
b) Job shifting
c) Job description
d) Job design

Answer: a

83. ______________ used to measure an individual's activity preferences
a) Interest test
b) Personality test
c) Aptitude test
d) Memory test

Answer: a

84. Allocation of the people to the job is ______________
a) Placement
b) Induction
c) Training
d) Orientation

Answer: a

85. ______________ diagnosis present problems and future challenges to be met through training and development
a) Need assessment
b) Training
c) Orientation
d) Induction

Answer: a

86. Apprentership training is a type of ______________
a) On the job training
b) Off the job training
c) Both ( a) and (b)
d) None of these

Answer: a

87. ______________ involves periodic assignment of an employee to completely different sets of job activities
a) Job rotation
b) Vestibule training
c) Coaching
d) None of these

Answer: a

88. An experienced employee offering guidance and support to a junior employee so that the later learns and advances in the organization called
a) Mentoring
b) Counseling
c) Coaching
d) Job instruction training

Answer: c

89. ______________ gives an opportunity to an employee to showcase his talent to the fullest and make his reach to other department also
a) Job rotation
b) Vestibule training
c) Coaching
d) None of these

Answer: a

90. Sensitivity training method was developed by ______________
a) Bill gates
b) Kuet lewrin
c) Henry fayol
d) F W Taylor

Answer: b

91. ______________ generally focus on emotional issues rather than actual ones
a) Role playing
b) Vestibule training
c) Case study
d) Sensitivity training

Answer: a

92. Which of the following is not a stage in the systematic training cycle?
a) Evaluation
b) Assessing training needs
c) Planning the training
d) Job instruction on a one to one bias

Answer: d

93. An efficient supervisor should be
a) Impartial
b) Biased
c) Strict to his subordinates
d) None of the above

Answer: a

94. It is easy to take feedback in ______________ method as there is no improvement or involvement of external agencies and the training is given by the employee working in the same organization
a) vestibule method
b) coaching method
c) Apprendeship
d) None of these

Answer: c

95. ______________ method of management development progamme is suitable for analyzing problems and examining them from different view points
a) Conference method
b) Coaching method
c) Vestibule method
d) None of these

Answer: a

96. ______________ is concerned with proper utilization with the management and proper utilization of human resources for attaining organizational goals
a) Employment
b) Personal management
c) Recruitment
d) All of these

Answer: b

97. Managerial functions of personnel management includes
a) Planning & organizing
b) Directing
c) Both a & b
d) All of these

Answer: c

98. ______________ is a detailed and systematic study of jobs to know the nature and characteristics of the people employed on the various jobs
a) Job analysis
b) Job specification
c) Job description
d) All of these

Answer: d

99. The ______________ is the statement of the minimum acceptable qualities to perform a particular job
a) Job description
b) Job specification
c) Both a & b
d) All of these

Answer: b

100. In______________ the complete job is broken down in to small sub parts
a) Job simplification
b) Job enlargement
c) Job rotation
d) All of these

Answer: a