Cell: The Unit of Life Questions and Answers - Prokaryotic and Eukaryotic Cells MCQs Part-9

1. Which of the following wall is capable of growth in a plant cell?
a) Primary wall
b) Secondary wall
c) Both (a) and (b)
d) Middle lamella

Answer: a
Explanation: Primary wall is capable of growth in a plant cell

2. What is the component of middle lamella that puts the different binds neighbouring cells together?
a) Calcium phosphate
b) Sodium pectate
c) Calcium pectate
d) Sodium phosphate

Answer: c
Explanation: Calcium pectate

3. A structure that is traversing the middle lamella and connecting the cytoplasm of neighbouring cells is called
a) Primary wall junction
b) Plasmodesmata
c) Desmosomes
d) Secondary wall

Answer: b
Explanation: A structure that is traversing the middle lamella and connecting the cytoplasm of neighbouring cells is called Plasmodesmata.

4. Identify the A, B, C, D and E in this figure.
q104
a) A–Nuclear pore, B–Nucleus, C–Ribosome, D–Smooth endoplasmic reticulum, E–Rough endoplasmic reticulum
b) A–Rough endoplasmic reticulum, B–Nuclear pore, C–Ribosome, D–Smooth endoplasmic reticulum, E–Nucleus
c) A–Ribosome, B–Nuclear pore, C–Nucleus, D–Smooth endoplasmireticulum, E–Rough endoplasmic reticulum
d) A–Nucleus, B–Nuclear pore, C–Rough endoplasmic reticulum, D–Ribosome, E–Smooth endoplasmic reticulum

Answer: d
Explanation: A–Nucleus, B–Nuclear pore, C–Rough endoplasmic reticulum, D–Ribosome, E–Smooth endoplasmic reticulum

5. How many of the following are not included in endomembrane system?
Endoplasmic Reticulum, Golgi complex, Lysosome, Mitochondria, Chloroplast, Vacuoles, Peroxisomes
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

Answer: b
Explanation: 3

6. What is the network of tiny tubular structures scattered in cytoplasm as seen from electron microscope?
a) Golgi complex
b) Microtubule
c) Endoplasmic reticulum
d) Mitochondria

Answer: c
Explanation: Endoplasmic reticulum

7. What indicates A in the figure?
q107
a) Cisternae
b) Nuclear pore
c) Crista
d) Thylakoid

Answer: a
Explanation: Cisternae

8. Which side in a cell does luminal and extra luminal compartments are situated respectively?
a) Cytoplasm, inside ER
b) Inside ER, cytoplasm
c) cytoplasm, plasma membrane
d) Nucleus, cytoplasm

Answer: b
Explanation: Inside ER, cytoplasm

9. Rough endoplasmic reticulum is called so due to the presence of
a) Lysosome
b) Golgi granules
c) Ribosomes
d) Protein granules

Answer: c
Explanation: Rough endoplasmic reticulum is called so due to the presence of Ribosomes

10. RER is frequently seen in cells associated with frequent synthesis and secretion of
a) Lipid
b) Glucose
c) Protein
d) All of these

Answer: c
Explanation: Protein

11. SER is frequently associated with the synthesis of
a) Lipid
b) Glucose
c) Protein
d) All of these

Answer: a
Explanation: SER is frequently associated with the synthesis of Lipid

12. What is the diameter of cisternae?
a) 0.5 to 1 μm
b) 0.5 to 1 mm
c) 0.5 to 2 μm
d) 5 to 11 μm

Answer: a
Explanation: 0.5 to 1 μm

13. Cis and trans face of golgi body are ____ and ____ respectively.
a) Convex, Concave
b) Concave, Convex
c) Convex, Convex
d) Concave, Concave

Answer: a
Explanation: Cis and trans face of golgi body are convex and concave respectively.

14. Which face of golgi apparatus receives the materials packaged in the form of vesicles from the ER?
a) Cis
b) Trans
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Answer: a
Explanation: Cis

15. Golgi apparatus is an important site for the formation of
a) Protein and lipids
b) Glycoproteins and glycolipids
c) Carbohydrates and proteins
d) Glucose and lipids

Answer: b
Explanation: Golgi apparatus is an important site for the formation of glycoproteins and glycolipids

16. Which structure is formed by the process of packaging in golgi apparatus?
a) Ribosomes
b) Protein granules
c) Lysosomes
d) Centrosomes

Answer: c
Explanation: Lysosomes

17. Which of the following are not hydrolytic enzyme?
a) Lipase
b) Proteases
c) Carbohydrases
d) Ligases

Answer: d
Explanation: Ligases are not hydrolytic enzyme

18. Hydrolytic enzymes are activated at _______ pH.
a) Acidic
b) Neutral
c) 0 basic
d) All of these

Answer: a
Explanation: Hydrolytic enzymes are activated at acidic pH.

19. Which of the following cannot be digested by hydrolytic enzymes?
a) DNA
b) Immunoglobulins
c) Glucose
d) Insulin

Answer: c
Explanation: Glucose

20. Which of the following are not the contents of vacuole?
a) Water
b) Enzymes
c) Sap
d) Excretory products

Answer: b
Explanation: Enzymes

21. Which of the following is correct about vacoule?
a) Vacuole contain water sap, excretory product and other material not useful for the cell .
b) In plant cell the vacuole can occupy up to 90 per cent of the volume of the cell.
c) The vacuole is bounded by tonoplast.
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

22. Tonoplast membrane is important for
a) Transporting ions along concentration gradient.
b) Transporting ions against concentration gradient.
c) Providing rigidity to structure
d) All of these

Answer: b
Explanation: Tonoplast membrane is important for transporting ions against concentration gradient

23. The contractile vacuole present in amoeba is useful for
a) Ingestion
b) Locomotion
c) Both (a) and (b)
d) Excretion

Answer: d
Explanation: Excretion

24. The amount or number of mitochondria in a cell depends on
a) Anatomical structure of cell
b) Size of the cell
c) Colour and contour of the cell
d) Physiological activity of cell

Answer: d
Explanation: The amount or number of mitochondria in a cell depends on physiological activity of cell

25. What is the main function of cristae?
a) To hold the vesicles formed
b) Increase the surface area
c) Increase the density of organelle
d) All of these

Answer: b
Explanation: Increase the surface area

26. What kind of ribosome is seen in mitochondria?
a) 80S
b) 70S
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Answer: b
Explanation: 70S

27. How is a new mitochondria formed by the pre-existing ones?
a) Mitosis
b) Fission
c) Conjugation
d) Budding

Answer: b
Explanation: Fission

28. What does a chloroplast contain?
a) Chlorophyll
b) Carotenoid
c) Both (a) and (b)
d) Anthocyanin

Answer: c
Explanation: Both (a) and (b)

29. Select the incorrect pair from the following:
a) Leucoplast-Carotene
b) Amyloplast-Starch
c) Elaioplast-Oils
d) Aleuroplasts–Proteins

Answer: a
Explanation: "Leucoplast-Carotene". This is incorrect

30. In 30S and 40S ribosomes, ‘S’ stands for
a) Sub-unit
b) Svedberg’s unit
c) Single unit
d) Size

Answer: b
Explanation: Svedberg’s unit

31. Identify A, B, C, D and E in the given figure
q131
a) A–Matrix, B–Outer membrane, C–Crista, D–Inner membrane, E–Inner-membrane space
b) A–Crista, B–Outer membrane, C–Inner-membrane space, D–Inner membrane, E–Matrix
c) A–Matrix, B–Inner membrane, C–Inner-membrane space, D–Crista, E–Outer membrane
d) A–Inner-membrane space, B–Outer membrane, C–Matrix, D–Crista, E–Inner membrane

Answer: a
Explanation: A–Matrix, B–Outer membrane, C–Crista, D–Inner membrane, E–Inner-membrane space

32. What kind of ribosome is present in mitochondria?
a) 70S
b) 80S
c) 40S
d) 60S

Answer: a
Explanation: 70S

33. Plastids are found in
a) All plant cells
b) All animal cells
c) Euglenoids
d) Both (a) and (c)

Answer: d
Explanation: Both (a) and (c)

34. Based on the type of pigments, the plastid can be classified into how many types?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: c
Explanation: 3

35.Which of the following is a type of plastid?
a) Chloroplast
b) Chromoplast
c) Leucoplast
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

36. Select the correct matching:
Column I         Column II
(Type of leucoplast)       (Stored food)
A. Amyloplast     1. Oil and fat
B. Elaioplast     2. Protein
C. Aleuroplasts     3. Carbohydrate
a) A–3, B–1, C–2
b) A–1, B–2, C–3
c) A–3, B–2, C–1
d) A–2, B–3, C–1

Answer: a
Explanation: A–3, B–1, C–2

37. Select the incorrect statement:
a) The chloroplast contains chlorophyll and carotenoid pigments
b) Chromoplast contains water soluble carotenoid pigments like carotene, xanthophylls.
c) Plastid is easily observed under microscope.
d) Chloroplast is a double membrane bound organelle.

Answer: b
Explanation: "Chromoplast contains water soluble carotenoid pigments like carotene, xanthophylls". This is incorrect statement.

38. The number of chloroplast in alga chlamydomonas is
a) 2
b) 1
c) 20 to 40
d) 5 to 10

Answer: b
Explanation: The number of chloroplast in alga chlamydomonas is 1

39. Identify A to F in the given figure.
q139
a) A–Outer membrane, B–Thylakoid, C–Stroma lamella, D–Inner membrane, E–Granum, F–Stroma
b) A–Thylakoid, B–Outer membrane, C–Stroma lamella, D–Inner membrane, E–Stroma, F–Granum
c) A–Stroma, B–Granum, C–Outer membrane, D–Stroma lamella, E–Inner membrane, F–Thylakoid
d) A–Inner membrane, B–Thylakoid, C–Stroma lamella, D–Outer membrane, E–Stroma, F–Granum

Answer: c
Explanation: A–Stroma, B–Granum, C–Outer membrane, D–Stroma lamella, E–Inner membrane, F–Thylakoid

40. Number of chloroplast present in a mesophyll cell
a) 5–10
b) 10–15
c) 20–40
d) > 100

Answer: c
Explanation: 20–40

41. Chlorophyll pigments are present in
a) Thylakoid
b) Stroma
c) Outer membrane
d) Inner membrane

Answer: a
Explanation: Chlorophyll pigments are present in thylakoid

42. Ribosomes are the granular structure first observed under the electron microscope as dense particle by which scientist
a) Robert Brown (1831)
b) George Palade (1953)
c) Camillo Golgi (1898)
d) Singer and Nicolson (1972)

Answer: b
Explanation: George Palade (1953)

43. The types of ribosome present in eukaryote cell is
a) 70S
b) 80S
c) Both (a) and (b)
d) None of these

Answer: c
Explanation: Both (a) and (b)

44. An elaborate network of filamentous proteinaceous structures present in the cytoplasm is collectively known as
a) Cilia
b) Flagella
c) Cytoskeleton
d) ER

Answer: c
Explanation: An elaborate network of filamentous proteinaceous structures present in the cytoplasm is collectively known as Cytoskeleton

45. Cytoskeleton helps in
a) Mechanical support to cell
b) Providing mobility to cell
c) Maintenance of shape of cell
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

46. The central part of the proximal region of the centriole is also proteinaceous and is called
a) Spokes
b) Doublet
c) Hub
d) Linkers

Answer: c
Explanation: The central part of the proximal region of the centriole is also proteinaceous and is called Hub

47. Find out the incorrect statement:
a) Centrioles forms basal bodies of cilia or flagella.
b) Centriole gives rise to spindle fibres at the time of cell division in animal cell.
c) Centrosome is an organelle usually containing two cylindrical structures called centrioles.
d) Peripheral fibril of centriole is doublet.

Answer: d
Explanation: "Peripheral fibril of centriole is doublet". This is incorrect.

48. Identify A, B, C, D, E and F given in the figure.
q148
a) A–Interdoublet bridge, B–Peripheral microtubules (doublets), C–Central microtubule, D– Plasma membrane, E–Central bridge, F–Radial spoke
b) A–Central sheath, B–Radial spoke, C–Interdoublet bridge, D–Central microtubule, E– Plasma membrane, F–Peripheral microtubules (doublets)
c) A–Central sheath, B–Plasma membrane, C–Peripheral microtubules (doublets), D–Radial spoke, E–Central microtubule, F–Interdoublet bridge
d) A–Plasma membrane, B–Radial spoke, C–Peripheral microtubules (doublets), D–Central sheath, E–Central microtubule, F–Interdoublet bridge

Answer: c
Explanation: A–Central sheath, B–Plasma membrane, C–Peripheral microtubules (doublets), D–Radial spoke, E–Central microtubule, F–Interdoublet bridge

49. Select the incorrect statement:
a) Cilia and flagella are hair-like outgrowths of the cell membrane.
b) Cilia causes the movement of either the cell or the surrounding medium.
c) Bacterial flagella are structurally similar to eukaryotic flagella.
d) Flagella is responsible for cell movement.

Answer: c
Explanation: "Bacterial flagella are structurally similar to eukaryotic flagella". This is incorrect statement.

50. Which of the following is true about the internal structure of axoneme?
a) Central sheath is connected to one of the tubule of each peripheral doublets by a radial spoke
b) Axoneme is not covered by plasma membrane at all.
c) Then are only and radial spokes are found.
d) Peripheral doublets are not connected with each other.

Answer: a
Explanation: Central sheath is connected to one of the tubule of each peripheral doublets by a radial spoke

51. Both cilium and flagellum emerges from centriole like structure which is called
a) Basal granules
b) Basal bodies
c) Basal lamina
d) Basal ganglion

Answer: b
Explanation: Basal bodies

52.The name ‘chromatin’ was given by
a) Robert Brown
b) Fleming
c) Schwann
d) Ramchandran

Answer: b
Explanation: Fleming

53. The outer membrane of nucleus remains continuous with which cell organelle
a) ER
b) Golgi body
c) Lysosome
d) All of these

Answer: a
Explanation: ER

54. The perinuclear space is about
a) 1–5 nm
b) 5–10 nm
c) 10–50 nm
d) > 100 nm

Answer: c
Explanation: 10–50 nm

55. The following cells are without nucleus
a) Erythrocytes of many mammals
b) Sieve tube cells of vascular plant
c) Bacterial cell
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

56. The site of active ribosomal RNA synthesis is
a) Nucleolus
b) Mitochondria
c) Cytoplasm
d) All of these

Answer: a
Explanation: Nucleolus

57. Chromatin contains
a) DNA
b) Basic protein histone
c) Some non-histone protein and RNA
d) All of these

Answer: d
Explanation: All of these

58. How long a DNA is distributed in our forty six chromosomes?
a) 1 metre
b) 3 metre
c) 2 metre
d) 4 metre

Answer: c
Explanation: 2 metre

59. Based on the position of centromere, the chromosomes are classified into how many types?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 4

Answer: d
Explanation: 4 types

60. Identify A, B, C and D given in the figure.
q160
a) A–Nucleoplasm, B–Nucleolus, C–Nuclear pore, D–Nuclear membrane
b) A–Nucleolus, B–Nucleoplasm, C–Nuclear membrane, D–Nuclear pore
c) A–Nuclear pore, B–Nuclear membrane, C–Nucleoplasm, D–Nucleolus
d) A–Nuclear membrane, B–Nucleoplasm, C–Nuclear pore, D–Nuclear membrane

Answer: a
Explanation: A–Nucleoplasm, B–Nucleolus, C–Nuclear pore, D–Nuclear membrane