Microwave Engineering Questions and Answers - Scattering Matrices

1. For a reciprocal network, Z matrix is:
a) A unit matrix
b) Null matrix
c) Skew symmetric matrix
d) Symmetric matrix

Answer: d
Explanation: For a reciprocal matrix, the impedance measured at port Zij is equal to the impedance measured at port Zji. Since these parameters occupy symmetric positions in the Z matrix, the matrix becomes symmetric.

2. For a lossless network, the impedance and admittance matrices are:
a) Real
b) Purely imaginary
c) Complex
d) Rational

Answer: b
Explanation: For a network to be lossless, the network should be purely imaginary. Presence of any real component implies the presence of resistance in the network from which the network becomes lossy. So the matrices must be purely imaginary.

3. The matrix with impedance parameters Z₁₁=1+j, Z₁₂=4+j, Z₂₂=1, Z21=4+j is said to be
a) Reciprocal network
b) Lossless network
c) Lossy network
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: In the given case, Z12=Z21. This condition can be satisfied only by reciprocal networks. Hence the given network is a reciprocal network.

4. S parameters are expressed as a ratio of:
a) Voltage and current
b) Impedance at different ports
c) Indecent and the reflected voltage waves
d) None of the mentioned

Answer: c
Explanation: S matrix can be used to represent any n port network. S parameters are defined for microwave networks. Hence instead of voltage and current measurement, the amplitude of the incident and reflected voltage waves is measured.

5. The relation between incident voltage matrix , reflected voltage matrix and S matrix for a microwave network:
a) [v-] = [s] [v+].
b) [v+] = [s] [v-].
c) [v-] [v] = [s].
d) [s] = [v] [v-].

Answer: a
Explanation: S parameter for a microwave network is defined as the ratio of reflected voltage wave to the incident voltage wave. When represented in the form of a matrix, reflected voltage matrix is the product of S parameter and the incident voltage wave at that port

6. The specific element Sij of the scattering matrix can be determined as:
a) SIJ= Vi-/Vj+
b) SIJ= Vi+/Vj-
c) S= Vj+/Vi-
d) None of the mentioned

Answer: a
Explanation: The parameter Sij is found by driving port j with an incident wave of voltage Vj+ coming out of ports i. The incident waves on all ports except the jth port are set to zero.

7. The device used to get the measurement of S parameters of n- port micro wave network is:
a) CRO
b) Network analyzer
c) Circulator
d) Attenuator

Answer: b
Explanation: Network analyzer is a device to which any microwave network can be externally connected with the help of probes and the s parameters of the network can be obtained.

8. For a one port network , the scattering parameter S₁₁ in terms of impedance parameter Z₁₁ is:
a) (Z11-1)/ (Z11+1)
b) (Z11+1)/ (Z11-1)
c) (Z11+1) (Z11-1)
d) Z11

Answer: a
Explanation: If Z matrix of a one port network is computed, then the s matrix of the same can be computed using the Z11 coefficient. To compute the S11 parameter of the network, the relation used is (Z11-1)/ (Z11+1).

9. Scattering matrix for a reciprocal network is:
a) Symmetric
b) Unitary
c) Skew symmetric
d) Identity matrix

Answer: a
Explanation: For a reciprocal network, the input to port I and output at port j is the same as the input at port j and output measured at port i. Hence, the ports are interchangeable. As the ports are interchangeable, this is reflected in the matrix and the matrix becomes symmetric.

10. S₁₂=0.85-45⁰ and S₁₂=0.85 +45⁰ for a two port network. Then the two port network is:
a) Non-reciprocal
b) Lossless
c) Reciprocal
d) Lossy

Answer: a
Explanation: For a reciprocal network, the S matrix is symmetric. For the matrix to be symmetric, Sij=Sji. Since this condition is not satisfied in the above case, the matrix is non reciprocal.