PHP Questions and Answers - PHP Basics Part-2

1. Which function sets the file filename’s last-modified and last-accessed times?
a) touched()
b) touch()
c) sets()
d) set()

  Discussion

Answer: b
Explanation: Its prototype is int touch(string filename [, int time [, int atime]]). It returns TRUE on success or FALSE on error.

2. Which one is not a data type in PHP?
a) Resources
b) Objects
c) Null
d) Void

  Discussion

Answer: d
Explanation: The void is not a data type in PHP.

3. [:alpha:] can also be specified as.
a) [A-Za-z0-9]
b) [A-za-z]
c) [A-z]
d) [a-z]

  Discussion

Answer: b
Explanation: [:alpha:] is nothing but Lowercase and uppercase alphabetical characters.

4. Which one of the following function reads a directory into an Array?
a) scandir()
b) readdir()
c) scandirectory()
d) readdirectory()

  Discussion

Answer: a
Explanation: It returns an array consisting of files and directories found in directory or returns FALSE on error.

5. How many functions does PHP offer for searching strings using POSIX style regular expression?
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10

  Discussion

Answer: a
Explanation: ereg(), ereg_replace(), eregi(), eregi_replace(), split(), spliti(), and sql_regcase() are the functions offered.

6. A function in PHP which starts with __ (double underscore) is known as.
a) Magic Function
b) Inbuilt Function
c) Default Function
d) User Defined Function

  Discussion

Answer: a
Explanation: PHP functions that start with a double underscore – a “__” – are called magic functions in PHP. They are functions that are always defined inside classes, and are not stand-alone functions.

7. Which loop evaluates the condition expression as Boolean, if it is true, it executes the statements and when it is false it will terminate?
a) For loop
b) while loop
c) do-while loop
d) All of the above

  Discussion

Answer: b
Explanation: While loop evaluates the condition expression as Boolean, if it is true, it executes the statements and when it is false it will terminate.

8. Which of the following PHP functions can be used for generating unique id’s?
a) id()
b) md5()
c) mdid()
d) uniqueid()

  Discussion

Answer: d
Explanation: Many people use the md5() function for this, even though it’s not exactly meant for this purpose. uniqueid() is the function that is to be used.

9. Which one of the following preg PHP functions is used to take a string, and put it in an array?
a) preg_destroy()
b) preg_split()
c) preg_unchain()
d) preg_divide()

  Discussion

Answer: b
Explanation: The string is broken up into different values in the array based upon your input.

10. Which one of the following functions can be used to compress a string?
a) zip()
b) compress()
c) gzcompress()
d) zip_compress()

  Discussion

Answer: c
Explanation: We will be able to achieve almost 50% size reduction using this function. The gzuncompress() function is used to uncompress the string.