Environmental Science Questions and Answers - Population Forecasting

1. If in a city, the maximum daily draft is 25MLD, fire draft is 35MLD and maximum hourly draft is 40MLD, what is the coincident draft?
a) 60MLD
b) 40MLD
c) 25MLD
d) 35MLD

Answer: a
Explanation: Maximum daily draft +fire draft = 25 + 35 = 60MLD
Maximum hourly draft = 40MLD
Coincident draft is maximum of maximum draft draft + fire draft and maximum hourly draft =60MLD.

2. What is the design period for the water treatment unit?
a) 10 years
b) 15 years
c) 20 years
d) 30 years

Answer: b
Explanation: Water treatment unit is designed for 15 years and its design discharge is maximum daily demand.

3. What is the design discharge for intake structures?
a) Maximum daily demand
b) Maximum hourly demand
c) Maximum weekly demand
d) Average daily demand

Answer: a
Explanation: Intake structures and the pipe mains that carry water from intake structures to treatment plant are designed for maximum daily demand.

4. . In which of the following units, design period is maximized?
a) Distribution system
b) Demand reservoir
c) Water treatment unit
d) Pipe mains

Answer: b
Explanation: Distribution system is designed for 30 years, the demand reservoir for 50 years, the water treatment unit for 15 years and the pipe mains for 30 years.
A B C D
1 2 3 4
2 3 4 1
2 1 4 3
1 2 4 3

5.In which method of population forecasting, increase in population from decade to decade is assumed constant?
a) Arithmetical increase method
b) Geometrical increase method
c) Incremental increase method
d) Decreased rate of growth method

Answer: a
Explanation: In the arithmetic increase method, Dp/dt = K where Dp/dt = rate of change of population and K is a constant. So, the increase in the population from decade to decade is assumed constant.

6. . What is the expression used for population forecasting by the arithmetical increase method?
a) PO (1 + R/100)n
b) PO + n*x
c) PO + n*x + ( n(n+1)/2 )*y
d) PO – n*x

Answer: b
Explanation: The expression of the arithmetical increase method is given by PO+n*x, where PO is the present population, x is the average of the population increase in known decade and n is the number of decades.

7. In which method of population forecast, percentage increase in population from decade to decade is assumed constant?
a) Arithmetical increase method
b) Geometrical increase method
c) Incremental increase method
d) Decreased rate of growth method

Answer: b
Explanation: In the geometrical increase method, percentage increase in population from decade to decade is assumed constant. Percentage increase in population is found from a population of 3 or 4 decades and then its average is found

8. What is the expression used for population forecasting by the geometrical increase method?
a) PO (1 + R/100)n
b) PO + n*x
c) PO + n*x + (n (n+1) /2) *y
d) PO – n*x

Answer: a
Explanation: The expression of geometrical increase method is given by PO (1 + R/100) n
where PO is the present population, R is the average percentage growth rate per decade and n is the number of decades.

9. Which method of population forecast combines both arithmetical increase and geometrical increase method?
a) Arithmetical increase method
b) Geometrical increase method
c) Incremental increase method
d) Decreased rate of growth method

Answer: c
Explanation: In the incremental increase method, the population for the next decade is found by adding to the present population, the average increase plus the average incremental increase per decade, hence combines both arithmetical and geometrical methods.

10. What is the expression used for population forecasting by the incremental increase method?
a) PO (1 + R/100)n
b) PO + n*x
c) PO + n*x + (n (n+1) /2) *y
d) PO – n*x

Answer: c
Explanation: The expression of the incremental increase method is given by PO + n*x + (n (n+1) /2) *y where PO is the present population, x is the average of the population increase in known decade, y is the average of incremental increase and n is the number of decades.