Neural Networks Questions and Answers - Pattern Association

1. What does cohen grossberg kosko theorem?
a) shows the stability of fixed weight autoassociative networks
b) shows the stability of adaptive autoaassociative networks
c) shows the stability of adaptive heteroassociative networks
d) none of the mentioned

Answer: b
Explanation:Cohen grossberg kosko shows the stability of adaptive autoaassociative networks.

2. What does 3rd theorem that describe the stability of a set of nonlinear dynamical systems?
a) shows the stability of fixed weight autoassociative networks
b) shows the stability of adaptive autoaassociative networks
c) shows the stability of adaptive heteroassociative networks
d) none of the mentioned

Answer: c
Explanation: 3rd theorem of nonlinear dynamical systems, shows the stability of adaptive heteroassociative networks.

3. What happens during recall in neural networks?
a) weight changes are suppressed
b) input to the network determines the output activation
c) both process has to happen
d) none of the mentioned

Answer: c
Explanation:Follows from basic definition of Recall in a network.

4. Can a neural network learn & recall at the same time?
a) yes
b) no

Answer: a
Explanation: It was later proved by kosko in 1988.

5. In nearest neighbour case, the stored pattern closest to input pattern is recalled, where does it occurs?
a) feedback pattern classification
b) feedforward pattern classification
c) can be feedback or feedforward
d) none of the mentioned

Answer: b
Explanation: It is a case of feedforward networks.

6. Feedforward networks are used for?
a) pattern mapping
b) pattern association
c) pattern classification
d) all of the mentioned

Answer: d
Explanation:Feedforward networks are used for pattern mapping, pattern association, pattern classification.

7. Feedback networks are used for?
a) autoassociation
b) pattern storage
c) both autoassociation & pattern storage
d) none of the mentioned

Answer: c
Explanation: Feedback networks are used for autoassociation, pattern storage.

8. The simplest combination network is called competitive learning network?
a) yes
b) no

Answer: a
Explanation: The most basic example of of combination of feedforward & feedback network is competitive learning net.

9. Competitive learning net is used for?
a) pattern grouping
b) pattern storage
c) pattern grouping or storage
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: Competitive learning net is used for pattern grouping.

10. Feedback connection strength are usually ?
a) fixed
b) variable
c) both fixed or variable type
d) none of the mentioned

Answer: a
Explanation: Feedback connection strength are usually fixed & linear to reduce complexity.