Farm Machinery Questions and Answers - Tillage System

1. Reversible ploughs which have single bottom with such an arrangement that the plough bottom is changed from right hand to left hand by rotating it approximately 180°?
a) Turn Wrest plough
b) Disc plough
c) Chisel plough
d) Rotavator

  Discussion

Answer: a
Explanation: Turn Wrest plough, while moving in one direction the plough throws the soil in one direction and at the return trip the direction of the plough is changed, thus the plough starts throwing the soil in the same direction as before.

2. What is the disc angle of a good plough?
a) 35°-39°
b) 42°-45°
c) 23°-27°
d) 59°-63°

  Discussion

Answer: b
Explanation: Disc angle is the angle at which the plane of the cutting edge of the disc is inclined to the direction of travel. Usually, the disc angle of good plough varies between 42° to 45°.

3. Which plough is the combination of principles of the regular disc plough and the disc harrow and is used for shallow working in the soil?
a) Vertical disc plough
b) Chisel plough
c) Subsoiler
d) Standard disc plough

  Discussion

Answer: a
Explanation: Vertical disc plough is also known as Harrow plough or One-way disc plough. Its action is intermediate between regular disc plough and disc harrow. It has a frame, wheel arrangement, depth adjusting devices.

4. Which plough is used to cut and pulverise soil by impact forces by means of a number of rotary tynes or knives?
a) Rotating auger plough
b) Rotavator
c) Chisel plough
d) Rotary plough

  Discussion

Answer: d
Explanation: Rotary plough is also called rotary tiller. It is suitable for shallow cultivation and weed control. The rotary tiller consists of a power-driven shaft on which knives or tynes are mounted to cut the soil and the trash.

5. A strip of land left unploughed at each end of the field for the tractor to turn is known as _______
a) Head land
b) Dead furrow
c) Back furrow
d) Crown

  Discussion

Answer: a
Explanation: A strip of land left unploughed at each end of the field for the tractor to turn is known as head land. The head land is about 6 metres wide for tractor plough.

6. What percentages of carbon are present in share of a mouldboard?
a) 0.70%-0.80%
b) 0.50%-0.60%
c) 0.30%-0.40%
d) 0.10%-0.20%

  Discussion

Answer: a
Explanation: The share is made of chilled cast iron or steel. The steel mainly consists about 0.70%-0.80% of carbon besides other minor elements.

7. A bullock drawn desi plough is working at 2.4 KMPH and cutting soil 20 cm deep and 20 cm wide furrow at top. Calculate the volume of soil cut in 5h.
a) 248 m3
b) 219 m3
c) 240 m3
d) 200 m3

  Discussion

Answer: c
Explanation: Cross sectional area = \(\frac{1}{2}\)*W*h = \(\frac{1}{2}\)*20*20 = 200 cm3 = 0.02 m3
Distance covered in 5 h = 2.4 * 5 = 12 km = 12000 m
Therefore, volume of soil cut in 5 h = 12000 * 0.02 = 240 m3

8. A pair of bullocks exert 100 kg pull at 30° to the horizontal while making a V-shape furrow 15 cm wide and 5 cm deep. The speed of ploughing is 3 KMPH. What is the unit draft on the implement and horsepower developed by the bullocks?
a) 2.31 kg/cm2; 0.96 HP
b) 2.11 kg/cm2; 0.86 HP
c) 2.56 kg/cm2; 0.98 HP
d) 3.11 kg/cm2; 0.76 HP

  Discussion

Answer: a
Explanation:
168
Cross sectional area = \(\frac{1}{2}\)*b*h = \(\frac{1}{2}*15*5\) = 37.5cm2
Unit draft (Du) = \(\frac{P cosθ}{A} = \frac{100*cos30°}{37.5}\) = 2.31kg/cm2
Power = \(\frac{[Draft (kg)*S (\frac{m}{s})]}{75}\) hp = \(\frac{[P cos30°*3*1000]}{75*60*60}\)=0.96 HP.

9. A two-wheel drive tractor pulls an implement which requires a draft of 12.5 KN. The motion resistance of the tractor is 4.5 KN and the slip of the driver wheel is 20%. The transmission efficiency is 0.8. the percentage of power lost in converting engine power into drawbar power is ______
a) 26.47%
b) 36%
c) 41.18%
d) 52.94%

  Discussion

Answer: d
Explanation:
169
According to figure
0.64x = 17; x=26.56
D=12.5 KN, R+4.5 KN, s=20%
P=12.5 + 4.5=17 KN; But useful pull is only 12.5 KN
Percent Loss = \(\frac{26.56-12.5}{26.56}\) *100 = 52.94%.

10. What percentage of manganese are present in the share of a mouldboard?
a) 0.50%-0.80%
b) 0.90%-1%
c) 0.20%-0.40%
d) 0.10%-0.30%

  Discussion

Answer: a
Explanation: The share is made of chilled cast iron or steel. The steel mainly consists about 0.50%-0.80% of manganese besides other minor elements.