Statement and Conclusion Questions and Answers

1. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : America's defence secretary reiterated that they would continue to supply arms to Pakistan.

Conclusions :
I. Pakistan is incapable of manufacturing arms.
II. It would ensure peace in the region.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: Pakistan's ability to manufacture arms is not being talked about in the statement. So, I does not follow. The fact in II cannot be deduced from the given statement. So, II also does not follow.

2. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Fortune favours the brave.

Conclusions :
I. Risks are necessary for success.
II. Cowards die many times before their death
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: a
Explanation: According to the statement, only those who tackle situations bravely achieve success. So, I follows. However, II is vague with regard to the given statement and so does not follow.

3. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Irregularity is a cause for failure in exams. Some regular students fail in the examinations.

Conclusions :
I. All failed students are regular.
II. All successful students are not regular.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: The given statement clearly implies that all irregular and some regular students fail in the examinations. This, in turn, means that all successful students are regular but not all regular students are successful. So, neither I nor II follows.

4. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : In case of outstanding candidates, the condition of previous experience of social work may be waived by the admission committee for M.A. (Social work).

Conclusions :
I. Some of the students for M.A. (Social work) will have previous experience of social work.
II. Some of the students for M.A. (Social work) will not have previous experience of social work.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: According to the statement, previous experience is an essential condition for candidates but in case of outstanding candidates, this condition shall be waived. This means that some candidates will have previous experience while some will not. So, both I and II follow.

5. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Today out of the world population of several thousand million, the majority of men have to live under governments which refuse them personal liberty and the right to dissent.

Conclusions :
I. People are indifferent to personal liberty and the right to dissent.
II. People desire personal liberty and the right to dissent.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: It is mentioned in the statement that most people are forced to live under Governments which refuse them personal liberty and the right to dissent. This means that they are not indifferent to these rights but have a desire for them. So, only II follows.

6. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : About 50 per cent of the animal by-products - hair, skin, horns etc. is edible protein. American chemists have developed a method of isolating 45 per cent of this protein. They used an enzyme developed in Japan to break down soya protein.

Conclusions :
I. Americans have not been able to develop enzymes.
II. Animal by-products protein has the same composition as soya protein.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: That the American chemists used an enzyme developed in Japan, does not mean that Americans have not been able to develop enzymes. So, I does not follow. Also, nothing about the compositions of animal by products protein and soya protein is mentioned in the statement. So, II also does not follow.

7. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The commissioner of police has appealed people not to put up banners which obstruct pedestrian or motor traffic.

Conclusions :
I. Some of the people may respond and will not put up such banners.
II. Policemen will have to keep a watchful eye on the new banners which are being put up on the roads.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: a
Explanation: Clearly, the appeal has been made keeping in mind the fact that it would create awareness and have some effect. So, - I follows. However, the statement talks of a general appeal and not stringent directions. So, II does not follow.

8. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The Minister questioned the utility of the space research programme and suggested its replacement by other areas of felt national needs.

Conclusions :
I. Exploring the space does not contribute to critical national needs.
II. Research should be oriented to national needs.

a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: Clearly, the statement stresses on the fact that heeding to national needs is much more important than space research programmes, which stray the concerned authorities from the former. So, both I and II follow.

9. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The secret of success is constancy of purpose.

Conclusions :
I. Constant dropping wears the stone.
II. Single-minded devotion is necessary for achieving success.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: Both I and II directly follow from the given statement.

10.Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Leaders, who raise much hue and cry about the use of Hindi, generally send their children to English medium schools.

Conclusions :
I. India lacks good Hindi medium schools.
II. There is a world of difference between preaching and practising.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: c
Explanation: Clearly, either I or II could be the reason for the situation expressed in the statement.

11. All guilty politicians were arrested. Kishan and Chander were among those arrested.
a) All politicians are guilty.
b) All arrested people are politicians.
c) Kishan and Chander were not politicians.
d) Kishan and Chander were guilty.

Answer: d
Explanation: Kishan and Chander were guilty.

12. All guilty politicians were arrested. Kishan and Chander were among those arrested.
a) All politicians are guilty.
b) All arrested people are politicians.
c) Kishan and Chander were not politicians.
d) Kishan and Chander were guilty.

Answer: d
Explanation: Kishan and Chander were guilty.

13. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The best evidence of India's glorious past is the growing popularity of Ayurvedic medicines in the West.

Conclusions :
I. Ayurvedic medicines are not popular in India.
II. Allopathic medicines are more popular in India.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: The popularity of Ayurvedic or allopathic medicines in India is not being talked about in the statement. So, neither I nor II follows.

14.Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Death keeps no calendar.

Conclusions :
I. Man must die one day.
II. Death can come at any time.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: Both I and II directly follow from the statement.

15. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Wind is an inexhaustible source of energy and an aerogenerator can convert it into electricity. Though not much has been done in this field, the survey shows that there is vast potential for developing wind as alternative source of energy.

Conclusions :
I. Energy by wind is comparatively newly emerging field.
II. The energy crisis can be dealt by exploring more in the field of aero-generation.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: The phrase 'not much has been done in this field' indicates that wind energy is a comparatively newly emerging field. So, I follows. The expression 'there is vast potential for developing wind as alternative source of energy' proves II to be true.

16. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Double your money in five months - An advertisement.

Conclusions :
I. The assurance is not genuine.
II. People want their money to grow.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: The authenticity of the given statement cannot be deduced. So, I does not follow. Since, the advertisement talks of quick returns, it implies that people want their money to grow, as an advertisement always imbibes comments and features that attract the attention of the people immediately. So, II follows.

17. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The XYZ Medical College has started a cell which will conduct counselling workshops in the field of stress management to patients and general public.

Conclusions :
I. The hospital has needed resources to start such activity.
II. Patients and general public feel a need to have such cell in the hospital.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: Since the hospital has started the activity, it must have been well-equipped for the same. So, I follows. Also, any new activity is started keeping in mind the need for it. So, II also follows.

18. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The Prime Minister emphatically stated that his government will make every possible effort for the upliftment of poor farmers and farmhands.

Conclusions :
I. Except poor farmers and farmhands, all others have got benefits of fruits of development.
II. No serious efforts have been made in the past for upliftment of any section of the society
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: No other section of society except farmers has been talked about in the statement. So, neither I nor II follows.

19. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : A neurotic is a non-stupid person who behaves stupidly.

Conclusions :
I. Neuroticism and stupidity go hand in hand.
II. Normal persons behave intelligently.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: a
Explanation: It is mentioned in the statement that a neurotic is a person who behaves stupidly. So, I follows. The behaviour of normal persons cannot be deduced from the given statement. So, II does not follow.

20. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : We should inform all our officers not to read newspapers during office hours - Chief Manager tells. Chief Administrator.

Conclusions :
I. Reading newspapers during office hours is desirable.
II. Office efficiency will not increase by stopping this.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: Since the given statement talks of an order not to let the officers read newspapers during office hours, it implies that reading newspapers during office hours is undesirable. So, I does not follow. Also, the order has been issued with an intention to prevent harm to office work due to officers' other indulgences. Thus, II also does not follow.

21. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The use of non-conventional sources of energy will eliminate the energy crisis in the world.

Conclusions :
I. Modern technology is gradually replacing the conventional sources of energy.
II. The excessive exploitation of environment has led to depletion of conventional sources of energy.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: Both I and II directly follow from the given statement.

22. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : My first and foremost task is to beautify this city - if city X and Y can do it - why can't we do it. - Statement of Municipal Commissioner of city Z after taking over charge.

Conclusions :
I. The people of city Z are not aware about the present state of ugliness of their city.
II. The present Commissioner has worked in city X and Y and has good experience of beautifying cities
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: The Commissioner only cites examples of cities X and Y and undertakes to beautify city Z. This does not imply that he has worked in cities X and Y. So, I do not follow. Also, nothing about people's response to the state of the city can be deduced from the statement. Thus, II also does not follow.

23. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : A man must be wise to be a good wrangler. Good wranglers are talkative and boring.

Conclusions :
I. All the wise persons are boring.
II. All the wise persons are good wranglers.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: According to the statement, good wranglers are wise men. But it doesn't mean that all wise men are good wranglers. So, neither I nor II follows.

24. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : "The Government will review the present policy of the diesel price in view of further spurt in the international oil prices". - A spokesman of the Government.

Conclusions :
I. The Government will increase the price of the diesel after the imminent spurt in the international oil prices.
II. The Government will not increase the price of the diesel even after the imminent spurt in the international oil prices.
a)Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: c
Explanation: The Government seeks to review the policy so as to determine whether the diesel price needs to be increased or it can be kept stable by adjusting certain other factors. So, either decision may be taken. Thus, either I or II follows.

25. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The Government of country X has recently announced several concessions and offered attractive package tours for foreign visitors.

Conclusions :
I. Now, more number of foreign tourists will visit the country.
II. The Government of country X seems to be serious in attracting tourists.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: Clearly, the government has taken the step to attract more tourists. So, both I and II follow.

26. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : After this amendment to the Constitution, no child below the age of 14 years will be employed to work in any factory or mine or engaged in any other hazardous employment.

Conclusions :
I. Before this amendment, children below 14 years were employed to work in factory or mine.
II. The employers must now abide by this amendment to the Constitution.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: The statement mentions that after the amendment, no child below 14 years will be engaged in hazardous employment. This means that before the amendment, the practice of employing children below 14 years was in vogue. This in turn means that employers will have to abide by the amendment. So, both I and II follow.

27. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : It has been decided by the Government to withdraw 33% of the subsidy on cooking gas from the beginning of next month. - A spokesman of the Government.

Conclusions :
I. People now no more desire or need such subsidy from Government as they can afford increased price of the cooking gas.
II. The price of the cooking gas will increase at least by 33% from the next month.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: The decision to withdraw subsidy has clearly been taken to compensate for the loss and not because people can now afford to pay more for cooking gas. So, I does not follow. Also, the statement talks of withdrawing 33% of the prevailing subsidy and not of reducing 33% of the actual price. So, II also does not follow.

28. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : A large majority of the work force in India is unorganised. Most of them earn either the minimum or uncertain wages while others are engaged in sundry jobs.

Conclusions :
I. The workers in the organised sector get better facilities and stay longer in their jobs.
II. Some workers in the unorganised sector of the work force have a regular and fixed income.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: The workers in the organised sector are not being talked about in the statement. So, I does not follow. It is mentioned that some workers in the unorganised sector are engaged in sundry jobs. This means that they have fixed income. So, II follows.

29. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Industrial Revolution which first of all started in Europe has brought about modern age.

Conclusions :
I. Disparity between rich and poor results in revolution.
II. Revolution overhauls society.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: The cause of revolution cannot be deduced from the given statement. So, I does not follow. However, the statement mentions that Industrial Revolution brought about modern age. This means that revolution overhauls society. So, II follows.

30. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The T.V. staff deserves an applaud for showing booth capture.

Conclusions :
I. T.V. aims at showing things in their true perspective.
II. People involved in booth capturing have been recognised and are being tried by law
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: a
Explanation: Clearly, I directly follows from the statement. However, II is not directly related to the given statement and so does not follow.

31. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The average number of persons per household is 5 in urban areas whereas it is 7 in rural areas. The national average is 6.

Conclusions :
I. The population per unit area in the rural areas is higher than in the urban areas.
II. More persons live in the same household in the rural areas as compared to those in the urban areas.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: The population per household and not the population per unit area is being talked about in the statement. So, only II follows while I does not.

32. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The best way to escape from a problem is to solve it.

Conclusions :
I. Your life will be dull if you don't face a problem.
II. To escape from problems, you should always have some solutions with you
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: Clearly, both I and II do not follow from the given statement.

33. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Parents are prepared to pay any price for an elite education to their children.

Conclusions :
I. All parents these days are very well off.
II. Parents have an obsessive passion for a perfect development of their children through good schooling
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: The statement implies that people are inclined towards giving their children good education. So, only II follows while I does not.

34. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : From the next academic year, students will have the option of dropping Mathematics and Science for their school leaving certificate examination.

Conclusions :
I. Students who are weak in Science and Mathematics will be admitted.
II. Earlier students did not have the choice of continuing their education without taking these subjects.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: Since the new system gives the students the option of dropping Science and Mathematics, so students weak in these subjects can also be admitted. So, I follows. Also, it is mentioned that the new system will come into effect from the next academic year. This means that it did not exist previously. So, II also follows.

35. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : It is almost impossible to survive and prosper in this world without sacrificing ethics and morality.

Conclusions :
I. World appreciates some concepts but may not uphold it.
II. Concept of ethics and morality are not practicable in life.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: Clearly, I is vague and so does not follow. However, II directly follows from the given statement.

36. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The Cabinet of State X took certain steps to tackle the milk glut in the state as the cooperatives and government dairies failed to use the available milk. - A news report.

Conclusions :
I. The milk production of State X is more than its need.
II. The Government and co-operative dairies in State X are not equipped in terms of resources and technology to handle such excess milk.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: The use of the term 'milk glut' makes I implicit. Also, the fact that the cooperatives and Government dairies failed to use the available milk indicates that they lack the proper infrastructure to handle such quantities of milk. So, II also follows.

37. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Video libraries are flourishing very much these days.

Conclusions :
I. People in general have got a video craze.
II. It is much cheaper to see as many movies as one likes on videos rather than going to the cinema hall.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follows

Answer: d
Explanation: Since both I and II provide suitable explanations to the given statement, so both follow.

38. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Although the education system has progressed from the point of view of the number of schools, most of them are ill-equipped and have not achieved excellence in imparting education.

Conclusions :
I. In future, we should provide good teachers and equipment to these schools.
II. We need not open any more schools in the future.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: a
Explanation: Clearly, the statement stresses the need to provide good teachers and equipment to schools. So, I follows. However, the fact that education system in India is progressing with regard to schools does not imply that no more schools should be opened. So, II does not follow.

39. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : This book 'Z' is the only book which focuses its attention to the problem of poverty in India between 1950 and 1980.

Conclusions :
I. There was no question of poverty before 1950.
II. No other book deals with poverty in India during 1950 to 1980.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: The phrase 'only book' in the statement makes II implicit. However, nothing about the state of poverty before 1950 can be deduced from the statement. So, I does not follow.

40. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : For over three decades Company X has been totally involved in energy conservation, its efficient use and management.

Conclusions :
I. The Company has yet to learn and acquire basic things in this area.
II. It is dedication that is more important than knowledge and expertise.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: Since the company has been working in this area for three decades, it must have the necessary expertise and infrastructure required in this field. So, I does not follow. However, the qualities that have made the Company X successful in this field have not been mentioned. So, II also does not follow.

41. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : In Japan, the incidence of stomach cancer is very high, while that of bowel cancer is very low. But Japanese immigrate to Hawaii, this is reversed - the rate of bowel cancer increases but the rate of stomach cancer is reduced in the next generation. All this is related to nutrition - the diets of Japanese in Hawaii are different than those in Japan.

Conclusions :
I. The same diet as in Hawaii should be propagated in Japan also.
II. Bowel cancer is less severe than stomach cancer.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: The statement neither propagates the diet of any of the countries nor compares the two types of cancer. So, neither I nor II follows.

42. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income.

Conclusions :
I. The employees of this company do not seem to have any additional undisclosed income besides their salary.
II. The employees union wants all senior officers to declare their income first.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: d
Explanation: Nothing about the details of the employees' income or the cause of their refusal to declare their income and assets, can be deduced from the given statement. So, neither I nor II follows.

43. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : Monitoring has become an integral part in the planning of social development programmes. It is recommended that Management Information System be developed for all programmes. This is likely to give a feedback on the performance of the functionaries and the efficacy with which services are being delivered.

Conclusions :
I. All the social development programmes should be evaluated.
II. There is a need to monitor the performance of workers.
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow

Answer: d
Explanation: According to the statement, monitoring and evaluation of social development programmes - their function, performance and efficiency - is absolutely essential. So, both I and II follow.

44. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above.

Conclusions :
I. Women are not interested in other things.
II. An average woman's primary interest lies in home and specially in the kitchen.
a)Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: Clearly, nothing about 'other things' is mentioned in the statement. So, I does not follow, Also, since it is mentioned that programmes and magazines for women are stuffed with kitchen recipes and other household hints, it means that women have special interest in these areas. So, II follows.

45. Directions : In each of the following questions a statement is given, followed by two conclusions. Give answer :

Statements : The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel.

Conclusions :
I. Transportation by sea is cheaper than that by road.
II. Fuel must be saved to the greatest extent
a) Only conclusion I follows
b) Only conclusion II follows
c) Either I or II follows
d) Neither I nor II follows

Answer: b
Explanation: According to the statement, sea transport is cheaper than road transport in the case of route from Bombay to Jafra, not in all the cases. So, conclusion I does not follow. The statement stresses on the saving of fuel. So, conclusion II follows.

46. Television convinces viewers that the likelihood of their becoming the victim of a violent crime is extremely high; at the same time by its very nature, TV persuades viewers to passively accept whatever happens to them.
a) TV viewing promotes criminal behaviour.
b) TV viewers are most likely to be victimized than others.
c) People should not watch TV.
d) TV promotes a feeling of helpless vulnerability in viewers.

Answer: d
Explanation: TV promotes a feeling of helpless vulnerability in viewers.

47. A forest has as many sandal trees as it has Ashoka trees. Three-fourth of the trees are old ones and half of the trees are at the flowering stage.
a) All Ashoka trees are at the flowering stage.
b) All sandal trees are at the flowering stage.
c) At least one-half of the Ashoka trees are old.
d) None of these.

Answer: d
Explanation: None of these

48. The government is soon going to introduce a bill which would permit the instituting of private universities under very strict directions.
a) We have some private universities in our country even now.
b) The demand for more universities is being stepped up.
c) Such directions can also be issued without informing the Parliament.
d) The government gives directions to establish anything in private sector

Answer: b
Explanation: The demand for more universities is being stepped up.

49. All that glitters is not gold.
a) Non-metals also glitter.
b) Only gold glitters
c) Not all metals glitter.
d) Glittering things may be deceptive.

Answer: d
Explanation: Glittering things may be deceptive.

50. Most dresses in that shop are expensive.
a) There are no cheap dresses available in that shop
b) Handloom dresses in that shop are cheap.
c) There are cheap dresses also in that shop.
d) Some dresses in that shop are expensive.

Answer: c
Explanation: There are cheap dresses also in that shop.