Number Series Questions and Answers





1. Find the missing term: 11, 13, 17, 19, 23, 25, ?
a) 26
b) 27
c) 29
d) 37

Answer: c
Explanation: The pattern is +2,+4,+2,+4,
So, missing term = 25 + 4 = 29

2. Find the missing term: 6, 13, 25, 51, 101. ?
a) 201
b) 202
c) 203
d) 205

Answer: c
Explanation: The pattern is x2+1,x2-1,x2+1,x2-1.x...................
So, missing term =101x2+1=203

3. Find the missing term: 6, 12, 21, ?, 48
a) 33
b) 38
c) 40
d) 45

Answer: a
Explanation: The pattern is +6, +9, +12, +15...............
So, missing term=21+12=33

4. Find the missing term: 8, 28, 116, 584 , ?
a) 1752
b) 3502
c) 3504
d) 3508

Answer: d
Explanation: The pattern is x3+4, x4+4, x5+4,...............
So, missing term=584x6+4=3508

5. Find the missing term: 2, 5, 9, ?, 20, 27
a) 14
b) 16
c) 18
d) 24

Answer: a
Explanation: The pattern is +3, +4, +5, +6,........
So, missing term=9+5=14

6. 15, __, 27, 27, 39, 39. What number should fill the blank?
a) 51
b) 39
c) 23
d) 15

Answer: d
Explanation: In this simple addition with repetition series, each number in the series repeats itself, and then increases by 12 to arrive at the next number.

7. 72, 76, 73, 77, 74, __, 75. What number should fill the blank?
a) 70
b) 71
c) 75
d) 78

Answer: d
Explanation: This series alternates the addition of 4 with the subtraction of 3.

8. J14, L16, __, P20, R22. What number should fill the blank?
a) S24
b) N18
c) M18
d) T24

Answer: b
Explanation: In this series, the letters progress by 2, and the numbers increase by 2.

9. 4, 7, 25, 10, __, 20, 16, 19. What number should fill the blank?
a) 13
b) 15
c) 20
d) 28

Answer: a
Explanation: Two series alternate here, with every third number following a different pattern. In the main series, 3 is added to each number to arrive at the next. In the alternating series, 5 is subtracted from each number to arrive at the next.

10. XXIV, XX, __, XII, VIII. What number should fill the blank?
a) XXII
b) XIII
c) XVI
d) IV

Answer: c
Explanation: This is a simple subtraction series; each number is 4 less than the previous number.

11. Find the missing term 6, 13, 28, 59, ?
a) 111
b) 113
c) 114
d) 122

Answer: d
Explanation: The pattern is x2+1 ,x2+2, x2+3,........
So, missing term=59x2+4=122

12. Find the missing term: 6, 11, 21, 36, 56, ?
a) 42
b) 51
c) 81
d) 91

Answer: c
Explanation: The pattern is +5, +10, +15, +20,........
So, missing term=56+25=81

13. Find the missing term: 3, 7, 23, 95, ?
a) 62
b) 128
c) 479
d) 575

Answer: c
Explanation: The pattern is × 2+1, × 3+2, × 4+3.......
So, missing term= 95 × 5 + 4 = 479

14. Find the missing term: 10, 18, 28, 40, 54, 70, ?
a) 85
b) 86
c) 87
d) 88

Answer: d
Explanation: The pattern is +8, +10, +12, +14,........
So, missing term=70+18=88

15. Find the missing term: 2, 7, 27, 107, 427, ?
a) 1262
b) 1707
c) 4027
d) 4207

Answer: b
Explanation: The pattern is +5, +20, +80, +320
i.e. +(5 × 12 ), +(5 × 22 ), +(5 × 42 ), +(5 × 82 )
So, missing term = 427 + +(5 × 162 ) = 427 +1280 = 1707

16. 70, 71, 76, __, 81, 86, 70, 91. What number should fill the blank?
a) 70
b) 71
c) 80
d) 96

Answer: a
Explanation: In this series, 5 is added to the previous number; the number 70 is inserted as every third number.

17. 8, 43, 11, 41, __, 39, 17. What number should fill in the blank?
a) 8
b) 14
c) 43
d) 44

Answer: b
Explanation: This is a simple alternating addition and subtraction series. The first series begins with 8 and adds 3; the second begins with 43 and subtracts 2.

18. VI, 10, V, 11, __, 12, III. What number should fill the blank?
a) II
b) IV
c) IX
d) 14

Answer: b
Explanation: This is an alternating addition and subtraction series. Roman numbers alternate with Arabic numbers. In the Roman numeral pattern, each number decreases by 1. In the Arabic numeral pattern, each number increases by 1.

19. (1/9), (1/3), 1, ____ , 9. What number should fill the blank?
a) (2/3)
b) 3
c) 6
d) 27

Answer: b
Explanation: This is a multiplication series; each number is 3 times the previous number.

20. 83, 73, 93, 63, __, 93, 43. What number should fill the blank?
a) 33
b) 53
c) 73
d) 93

Answer: b
Explanation: This is a simple subtraction series in which a random number, 93, is interpolated as every third number. In the subtraction series, 10 is subtracted from each number to arrive at the next.

21. 0.15, 0.3, ____, 1.2, 2.4. What number should fill the blank?
a) 4.8
b) 0.006
c) 0.6
d) 0.9

Answer: c
Explanation: This is a simple multiplication series. Each number is 2 times greater than the previous number.

22. U32, V29, __, X23, Y20. What number should fill the blank?
a) W26
b) W17
c) Z17
d) Z26

Answer: a
Explanation: In this series, the letters progress by 1; the numbers decrease by 3.

23. Find the missing number: 3, 7, 15 ,?, 63 ,127
a) 30
b) 31
c) 47
d) 52

Answer: b
Explanation: Each number in the series is one more than twice the preceding number.
So, the missing term = (15 x 2) + 1 = 31

24. Find the missing term: 4 ,7, 12, 19, 28, ?
a) 30
b) 36
c) 39
d) 49

Answer: c
Explanation: The pattern is +3,+5,+7,+9,............
So, missing term=(28+11)=39

25. Find the missing term: 4, 10, ?, 82, 244, 730
a) 24
b) 28
c) 77
d) 218

Answer: b
Explanation: Each number in the series is 2 less than thrice the preceding number.
So, missing number = (10 x 3) - 2 = 28

26. Find the missing term: 120, 99, 80, 63, 48, ?
a) 35
b) 38
c) 39
d) 40

Answer: a
Explanation: The pattern is -21, -19, -17, -15, . . . . . . . .
So, missing term = 48 - 13 = 35

27. Find the missing term: 2, 3, 8, 27, 112, ?
a) 226
b) 339
c) 452
d) 565

Answer: d
Explanation: The pattern is ×1 + 1, × 2 + 2, × 3 + 3, × 4 + 4...........
So, the missing term = 112 × 5 + 5 = 565

28. Find the missing term: 22, 24, 28, ?, 52, 84
a) 36
b) 38
c) 42
d) 46

Answer: a
Explanation: The pattern is + 2, + 4, + 8, +16,............
So, the missing term = 28 + 8 = 36

29. Find the missing term: 1, 5, 14, 30, 55, 91,?
a) 130
b) 140
c) 150
d) 160

Answer: b
Explanation: The pattern is + 4, + 9, + 6, + 25, + 36,........i.e.,+ 22 ,+ 32 + 42 + 52 + 62 .........
So, the missing term = 91 + 72 = 91+ 49 = 140

30. Find the missing term: 4832, 5840, 6848, ?
a) 7815
b) 7846
c) 7856
d) 7887

Answer: c
Explanation: The pattern is + 1008.
So, the missing term = 6848 + 1008 = 7856.

31. Find the missing term: 28, 33, 31, 36, ?, 39
a) 32
b) 34
c) 38
d) 40

Answer: b
Explanation: The pattern is + 5, - 2, + 5, - 2,........
So, missing term = 36 - 2 = 34

32. Find the missing term: 5760, 960, ?, 48, 16, 8
a) 120
b) 160
c) 192
d) 240

Answer: c
Explanation: The pattern is ÷ 6, ÷ 5, ÷ 4, ÷ 3, ÷ 2
So, missing term = 960 ÷ 5= 192

33. Find the missing term: 125, 80, 45, 20, ?
a) 5
b) 8
c) 10
d) 12

Answer: a
Explanation: The pattern is - 45, - 35, - 25,........
So, missing term = 20 - 15 = 5

34. Find the missing term: 1, 2, 6, 7, 21, 22, 66, 67, ?
a) 70
b) 134
c) 201
d) 301

Answer: c
Explanation: The pattern is + 1, × 3, + 1, × 3, + 1, × 3, + 1,.............
So, missing term = 67 × 3 = 201

35. Find the missing term: 1, 5, 13, 25, 41, ?
a) 51
b) 57
c) 61
d) 63

Answer: c
Explanation: The pattern is + 4, + 8, + 12, + 16,..........
So, missing term = 41 + 20 = 61

36. Find the missing term: 325, 259, 204, 160, 127, 105, ?
a) 94
b) 96
c) 98
d) 100

Answer: a
Explanation: The pattern is - 66, - 55, - 44, -33, - 22,...............
So, missing term = 105 - 11 = 94

37. Find the missing term: 165, 195, 255, 285, 345, ?
a) 375
b) 390
c) 420
d) 435

Answer: d
Explanation: Each number of the series is 15 multiplied by a prime number i.e., 15 × 11, 15 × 13, 15 × 17, 15 × 19, 15 × 23,..............
So, missing term = 15 × 29 = 435

38. Find the missing term: 1, 4, 10, 22, 46, ?
a) 64
b) 86
c) 94
d) 122

Answer: c
Explanation: The pattern is + 3, + 6, + 12, + 24,.............
So, missing term = 46 + 48 = 94

39. Find the missing term: 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?
a) 147
b) 162
c) 183
d) 192

Answer: a
Explanation: The terms of the given series are 3 × 12 , 3 × 22 , 3 × 32 , 3 × 42 , 3 × 52 , 3 × 62 ,...............
So, missing term = 3 ×72 = 3 × 49 =147

40. Find the missing term: 7, 26, 63, 124, 215, 342, ?
a) 391
b) 421
c) 481
d) 511

Answer: d
Explanation: The terms of the given series are (23 - 1), (33 - 1), (43 - 1 ), (53 - 1), (63 - 1), (73 - 1),..........
So, missing term = (83 - 1) = (512 - 1) = 511.

41. Find the missing term: 198, 194, 185, 169, ?
a) 92
b) 112
c) 136
d) 144

Answer: d
Explanation: The pattern is - 4, - 9, - 16,.....i.e., - 22, - 32 , - 42 ,..............
So, the missing term = 169 - 52 = 169 - 25 = 144

42. Find the missing term: 10, 100, 200, 310. ?
a) 400
b) 410
c) 420
d) 430

Answer: d
Explanation: The pattern is + 90, + 100, + 110......
So, the missing term = 310 + 120 = 430

43. Find the missing term: 2, 2, 5, 13, 28, ?
a) 49
b) 50
c) 51
d) 52

Answer: d
Explanation: The pattern is + 0, + 3, + 8, + 15,.............i.e.,+ (12 - 1) , + (22 - 1), + (32 - 1), + (42 - 1),................
So, the missing term = 28 + (52 - 1) = 28 + 24 = 52

44. Find the missing term: 0, 2, 8, 14, ?, 34
a) 20
b) 23
c) 24
d) 25

Answer: c
Explanation: The pattern is + 2, + 6, + 6, + 10, +10,.....
So, the missing term = 14 + 10 =24

45. Find the missing term: 24, 60, 120, 210, ?
a) 300
b) 336
c) 420
d) 525

Answer: b
Explanation: The pattern is +36, +60, +90, . . . . . . i.e., +[6 × (6 + 0)], + [6 × (6 + 4)], + [6 × (6 + 9)] . . . . . .
So, the missing term
= 210 + [6 × (6 + 15)]
= 210 +126
= 336

46. 34, 30, 26, 22, 18, 14, 10, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 8, 6
b) 6, 4
c) 14, 18
d) 6, 2

Answer: d
Explanation: This is a simple subtraction series, in which 4 is subtracted from each number to arrive at the next.

47. 32, 31, 32, 29, 32, 27, 32, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 25, 32
b) 31, 32
c) 29, 32
d) 25, 30

Answer: a
Explanation: This is an alternating repetition series. The number 32 alternates with a series in which each number decreases by 2.

48. 7, 9, 66, 12, 14, 66, 17, ... choose which pair of numbers comes nex
a) 19, 66
b) 66, 19
c) 19, 22
d) 20, 66

Answer: a
Explanation: This is an alternating addition series with repetition, in which a random number, 66, is interpolated as every third number. The regular series adds 2, then 3, then 2, and so on, with 66 repeated after each "add 2" step.

49. 3, 8, 10, 15, 17, 22, 24, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 26, 28
b) 29, 34
c) 29, 31
d) 26, 31

Answer: c
Explanation: This is an alternating addition series that adds 5, then 2, then 5, and so on.

50. 4, 7, 26, 10, 13, 20, 16, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 14, 4
b) 14, 17
c) 18, 14
d) 19, 14

Answer: d
Explanation: Two patterns alternate here, with every third number following the alternate pattern. In the main series(1st series) 4, 7, 10,13, 16 ..... beginning with 4, 3 is added to each number to arrive at the next. Secondary series (2nd series): 26, 20, ... beginning with 26, 6 is subtracted from each number to arrive at the next. Therefore Next two number is 19(from 1st series), 14(from 2nd series). 19,14

51. 21, 25, 18, 29, 33, 18, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 43, 18
b) 41, 44
c) 37, 18
d) 37, 41

Answer: d
Explanation: This is a simple addition series with a random number, 18, interpolated as every third number. In the series, 4 is added to each number except 18, to arrive at the next number.

52. 75, 65, 85, 55, 45, 85, 35, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 25, 15
b) 25, 85
c) 35, 25
d) 85, 35

Answer: b
Explanation: This is a simple subtraction series in which a random number, 85, is interpolated as every third number. In the subtraction series, 10 is subtracted from each number to arrive at the next.

53. 11, 16, 21, 26, 31, 36, 41, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 47, 52
b) 46, 52
c) 45, 49
d) 46, 51

Answer: d
Explanation: In this simple addition series, each number is 5 more than the previous number.

54. 3, 8, 13, 18, 23, 28, 33, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 39, 44
b) 38, 44
c) 38, 43
d) 37, 42

Answer: c
Explanation: In this simple addition series, each number is 5 greater than the previous number.

55. 84, 78, 72, 66, 60, 54, 48, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 44, 34
b) 42, 36
c) 42, 32
d) 40, 34

Answer: b
Explanation: In this simple subtraction series, each number is 6 less than the previous number.

56. 5.2, 4.8, 4.4, 4, ... What number should come next?
a) 3
b) 3.3
c) 3.5
d) 3.6

Answer: d
Explanation: In this simple subtraction series, each number decreases by 0.4.

57. 8, 6, 9, 23, 87 , ... What number should come next?
a) 128
b) 226
c) 324
d) 429

Answer: d
Explanation: 8 x 1 - 2 = 6
6 x 2 - 3 = 9
9 x 3 - 4 = 23
23 x 4 - 5 = 87
87 x 5 - 6 = 429 ...

58. 28, 25, 5, 21, 18, 5, 14, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 11, 5
b) 10, 7
c) 11, 8
d) 5, 10

Answer: a
Explanation: This is an alternating subtraction series with the interpolation of a random number, 5, as every third number. In the subtraction series, 3 is subtracted, then 4, then 3, and so on.

59. 8, 11, 21, 15, 18, 21, 22, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 25, 18
b) 25, 21
c) 25, 29
d) 24, 21

Answer: b
Explanation: This is an alternating addition series, with a random number, 21, interpolated as every third number. The addition series alternates between adding 3 and adding 4. The number 21 appears after each number arrived at by adding 3.

60. 9, 16, 23, 30, 37, 44, 51, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 59, 66
b) 56, 62
c) 58, 66
d) 58, 65

Answer: d
Explanation: Here is a simple addition series, which begins with 9 and adds 7.

61. 1, 10, 7, 20, 13, 30, 19, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 26, 40
b) 29, 36
c) 40, 25
d) 25, 31

Answer: c
Explanation: Here, every other number follows a different pattern. In the first series, 6 is added to each number to arrive at the next. In the second series, 10 is added to each number to arrive at the next.

62. 10, 20, 25, 35, 40, 50, 55, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 70, 65
b) 60, 70
c) 60, 75
d) 65, 70

Answer: d
Explanation: This is an alternating addition series, in which 10 is added, then 5, then 10, and so on.

63. 42, 40, 38, 35, 33, 31, 28, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 25, 22
b) 26, 23
c) 26, 24
d) 25, 23

Answer: c
Explanation: This is an alternating subtraction series in which 2 is subtracted twice, then 3 is subtracted once, then 2 is subtracted twice, and so on.

64. 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 36, 40
b) 33, 37
c) 38, 42
d) 34, 38

Answer: d
Explanation: This simple addition series adds 4 to each number to arrive at the next.

65. 8, 12, 9, 13, 10, 14, 11, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 14, 11
b) 15, 12
c) 8, 15
d) 15, 19

Answer: b
Explanation: This is an alternating addition and subtraction series, in which the addition of 4 is alternated with the subtraction of 3.

66. 2, 4, 6, 8, 10, ... What number should come next?
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14

Answer: b
Explanation: This is a simple addition series. Each number increases by 2.

67. 201, 202, 204, 207, ... What number should come next?
a) 205
b) 208
c) 210
d) 211

Answer: d
Explanation: In this addition series, 1 is added to the first number; 2 is added to the second number; 3 is added to the third number; 4 is added to the fourth number; and go on.

68. 544, 509, 474, 439, ... What number should come next?
a) 404
b) 414
c) 420
d) 445

Answer: a
Explanation: This is a simple subtraction series. Each number is 35 less than the previous number.

69. 80, 10, 70, 15, 60, ... What number should come next?
a) 20
b) 25
c) 30
d) 50

Answer: a
Explanation: This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

70. 2, 6, 18, 54, ... What number should come next?
a) 108
b) 148
c) 162
d) 216

Answer: c
Explanation: This is a simple multiplication series. Each number is 3 times more than the previous number.

71. 20, 20, 17, 17, 14, 14, 11, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 8, 8
b) 11, 11
c) 11, 14
d) 11, 8

Answer: d
Explanation: This is a simple subtraction with repetition series. It begins with 20, which is repeated, then 3 is subtracted, resulting in 17, which is repeated, and so on.

72. 61, 57, 50, 61, 43, 36, 61, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 29, 61
b) 27, 20
c) 31, 61
d) 29, 22

Answer: d
Explanation: This is an alternating repetition series, in which a random number, 61, is interpolated as every third number into an otherwise simple subtraction series. Starting with the second number, 57, each number (except 61) is 7 less than the previous number.

73. 9, 12, 11, 14, 13, 16, 15, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 14, 13
b) 18, 21
c) 14, 17
d) 18, 17

Answer: d
Explanation: This is a simple alternating addition and subtraction series. First, 3 is added, then 1 is subtracted, then 3 is added, 1 subtracted, and so on.

74. 4, 8, 22, 12, 16, 22, 20, 24, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 28, 32
b) 28, 22
c) 22, 28
d) 32, 36

Answer: c
Explanation: This is an alternating repetition series, with a random number, 22, interpolated as every third number into an otherwise simple addition series. In the addition series, 4 is added to each number to arrive at the next number.

75. 40, 40, 31, 31, 22, 22, 13, ... choose which pair of numbers comes next?
a) 13, 4
b) 13, 5
c) 4, 13
d) 9, 4

Answer: a
Explanation: This is a subtraction series with repetition. Each number repeats itself and then decreases by 9.

76. What will come at the place of question mark ?
2, 3, 6, 15, ?, 123
a) 47
b) 42
c) 45
d) 50

Answer: b
Explanation:

First term → 2

Second term → (2 *3 -3) = 3

Third term → (3 *3 -3) = 6

Fourth term → (6 *3 - 3) = 15

Fifth term → (15 *3 - 3) = 42

Sixth term → (42 *3 - 3) = 123  


77. In the following number series a wrong number is given. Find out the wrong number.

1, 3, 10, 21, 64, 129, 356, 777
a) 129
b) 21
c) 10
d) 356

Answer: d
Explanation:

The given pattern is,
2nd term → 1*2+1 = 3
3rd term → 3*3+1 = 10
4th term → 10*2+1 = 21
5th term → 21*3+1 = 64
6th term → 64*2+1 = 129
7th term → 129*3+1= 388
So, 7th term 356 is wrong and must be replaced by 388.


78. What will come at the place of question mark ?
9, 27, 31, 155, 161, 1127, ?
a) 316
b) 1135
c) 1288
d) 2254

Answer: a
Explanation:

Given pattern is,
2nd term → 9*3 = 27
3rd term → 27+4 = 31
4th term → 31*5 = 155
5th term → 155+6 = 161.
6th term → 161*7 = 1127
Missing term → 1127+8 = 1135.


79. What will come at the place of question mark ?
2, 7, 27, 107, 427, ?
a) 1262
b) 1707
c) 4027
d) 4207

Answer: b
Explanation:

The pattern is,
2nd term → 2 +(5 *12) = 7
3rd term → 7 +(5 *22) = 27
4th term → 27 +(5 *42) = 107
5th term → 107 +(5 *82) = 427
Missing term → 427 +(5 *162) = 1707


80. Sunday, Monday, Wednesday, Saturday, Wednesday, Monday, ...
a) Sunday, Sunday
b) Sunday, Monday
c) Sunday, Wednesday
d) Sunday, Saturday

Answer: a
Explanation:

Sunday to Monday = no gap
Monday to Wednesday = One day gap.
Wednesday to Saturday = Two days gap.
Saturday to Wednesday = Three days gap.
Wednesday to Monday = Four days gap.
In the next term there must be five days and six days gap.
So, Next term would be Sunday, Sunday.


81. 36, 34, 30, 28, 24, ... What number should come next?
a) 20
b) 22
c) 23
d) 26

Answer: b
Explanation: This is an alternating number subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.

82. 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... What number should come next?
a) 22
b) 24
c) 25
d) 26

Answer: c
Explanation: In this simple alternating subtraction and addition series; 1 is subtracted, then 2 is added, and so on.

83. 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... What number should come next?
a) 12
b) 14
c) 27
d) 53

Answer: b
Explanation: In this series, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.

84. 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, ... What number should come next?
a) 14
b) 15
c) 21
d) 23

Answer: b
Explanation: In this alternating repetition series, the random number 21 is interpolated every other number into an otherwise simple addition series that increases by 2, beginning with the number 9.

85. 58, 52, 46, 40, 34, ... What number should come next?
a) 26
b) 28
c) 30
d) 32

Answer: b
Explanation: This is a simple subtraction series. Each number is 6 less than the previous number.

86. In the following number series a wrong number is given. Find out the wrong number.
150, 450, 750, 1060,1350,1650,1950
a) 1060
b) 1950
c) 450
d) 1350

Answer: a
Explanation:

By adding 300 to each term, we get the next term. 1060 is wrong term. It should be 1050.


87. What will come at the place of question mark ?
5690, 5121, 4552, 3983, 3414, 2845, ?
a) 2276
b) 2516
c) 2356
d) 2456

Answer: a
Explanation:

By subtracting 569, we get the next term.
Required number,
= 2845-569
= 2276.


88. What will come at the place of question mark ?
6, 13, 28, 59, ?, 249.
a) 124
b) 122
c) 120
d) 118

Answer: b
Explanation:

First term → 6
Second term → (6*2+1) = 13
Third term → (13*2+2) = 28
Fourth term → (28*2+3) = 59
Fifth term → (59*2+4) = 122
Sixth term → (122*2+5) = 249
So, the required term = 122.


89. What will come at the place of question mark ?
4, 8, 10, 14, 16, 20, ?
a) 22
b) 21
c) 20
d) 16

Answer: a
Explanation:

Above series contains two sub-series in it.

4, 10, 16, 22

8, 14, 20

Each of both term there is difference of 6 i.e. next term is 6 greater than previous term.


90. What will come at the place of question mark ?
9, 17, 33, 65, ?
a) 117
b) 119
c) 129
d) 99

Answer: c
Explanation:

First term → 9

Second term → (9 *2 -1) = 17

Third term → (17 *2 -1) = 33

Fourth term → (33 *2 -1) = 65

Fifth term → (65 *2 -1) = 129
 


91. What will come at the place of question mark ?
1, 9, 25, 49, ?, 121.
a) 100
b) 91
c) 64
d) 81

Answer: d
Explanation:

12 = 1.
32 = 9.
52 = 25.
72 = 49.
92 = 81.
112 = 121.


92. What will come at the place of question mark?
4, 7, 12, 19, 28, ?
a) 49
b) 36
c) 30
d) 39

Answer: d
Explanation: First term : 4
Second term: 4+3 = 7
Third term : 7+5 = 12
Fourth term : 12+7 = 19.
Fifth term : 19+9 = 28.
Therefore,
Next Terms : 28+11 = 39

93. What will come at the place of question mark ?
6, 11, 21, 36, 56, ?
a) 91
b) 51
c) 81
d) 42

Answer: c
Explanation:

6 (+5)→ 11 (+10)→ 21 (+15)→ 36 (+20)→ 56 (+25) → 81.


94. What will come at the place of question mark ?
10, 100, 200, 310, ?
a) 430
b) 420
c) 410
d) 400

Answer: a
Explanation:

1st term : 10
2nd term : 100 = 10+90
3rd term : 200 = 100+100
4th term : 310 = 200+110
5th Term: 430 = 310+120

Therefore, the answer is 430.


95. What will come at the place of question mark ?
8, 28, 116, 584, ?
a) 1752
b) 3504
c) 3508
d) 3502

Answer: c
Explanation: (8 *3) + 4 = 28 (28 *4) + 4 = 116 (116 *5) + 4 = 584 (584 *6) + 4 = 3508.

96. What will come at the place of question mark ?
2816, ? , 176, 44, 11.
a) 704
b) 1408
c) 352
d) 2640

Answer: a
Explanation:

Logic: Next term = Previous term /4
2816 /4 = 704
704 /4 = 176.
176 /4 = 44.
44 /4 = 11.


97. What will come at the place of question mark ?
113, 225, 449, ? , 1793
a) 897
b) 789
c) 987
d) 978

Answer: a
Explanation:

113
113 * 2 = 226 -1 = 225
225 * 2 = 450 -1 = 449
449 * 2 = 898 - 1 = 897
897 * 2 = 1794 -1 = 1793


98. Which of the following will come in place of the question mark (?) in the following sequence?

PRODUCTIVITY, RODUCTIVIT, ODUCTIVI, ?
a) DUCTIV
b) DUCTLY
c) UCTIV
d) DUCTI

Answer: a
Explanation:


PRODUCTIVITY = RODUCTIVIT.(First and last letters are removed.)

RODUCTIVIT = ODUCTIVI.

ODUCTIVI = DUCTIV.


99. What will come at the place of question mark ?
6, 24, 60,120, 210, ?
a) 336
b) 366
c) 330
d) 660

Answer: a
Explanation:

First Number = 1 *2 *3 = 6
Second Number = 2*3*4 = 24
Third Number = 3*4*5 = 60
Fourth Number = 4*5*6 = 120
Fifth Number = 5*6*7 = 210
Sixth Number = 6*7*8 = 336.

Alternatively,

2*2*2-2=6
3*3*3-3=24
4*4*4-4=60
5*5*5-5=120
6*6*6-6=210
7*7*7-7=336.


100. What will come at the place of question mark ?
6, 11, 31, 121, 601, ?
a) 3600
b) 3621
c) 3601
d) 3611

Answer: c
Explanation:

Logic:
First Term = 6.

Second term = 6*2 -1 = 11.

Third term = 11* 3 - 2 = 31.

Fourth term = 31 *4 - 3 = 124 -3 = 121.

Fifth term = 121*5 - 4 = 601.

Sixth term = 601 *6 = 3606 - 5 = 3601.