Data Sufficiency Questions and Answers

1. Question : How is T related to K?

Statements :
I. K has two sons; one of the sons is A.
II. The mother of T has only two sons - Aand B.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From II, we know that T's mother has only two sons, A and B. This implies that T is the sister of both A and B. But, from I, A is also K's son. So, T is the daughter of K.

2. Question : What is the shortest distance between Devipur and Durgapur ?

Statements :
I. Durgapur is 20 kms away from Rampur.
II. Devipur is 15 kms away from Rampur.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: Clearly, the distance of each village from Rampur is given in I and II. But nothing about their relative positions is mentioned. So, the distance between the two villages cannot be calculated.

3. Question : How is A related to D ?

Statements :
I. B is the brother of A.
II. B is D's son.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: From I and II, we conclude that A is either son or daughter of D.

4. Question : Manoj, Prabhakar, Akash and Kamal are four friends. Who among them is the heaviest ?

Statements :
I. Prabhakar is heavier than Manoj and Kamal but lighter than Akash.
II. Manoj is lighter than Prabhakar and Akash but heavier than Kamal.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: a
Explanation: From I, we have: P > M, P > K, A > P.
Thus, A > P > M > K or A > P > K > M. So, Akash is the heaviest.
From II, we have: P > M, A > M, M > K.
Thus, A > P > M > K or P > A > M > K. So, either Akash or Prabhakar is the heaviest.

5. Question : Vinod's and Javed's salaries are in the proportion of 4 : 3 respectively. What is Vinod's salary ?

Statements :
I. Javed's salary is 75% that of Vinod's salary.
II. Javed's salary is Rs 4500.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: b
Explanation: Statement I is merely an interpretation of the information contained in the question.
However, Vinod's salary can be ascertained from II as follows : Let Vinod's and Javed's salaries be 4x and 3x respectively. Then, 3x = 4500 or x = 1500. Therefore Vinod's salary = 4x = Rs. 6000.

6. Question : Who among P, Q, T, V and M is exactly in the middle when they are arranged in ascending order of their heights ?

Statements :
I. V is taller than Q but shorter than M.
II. T is taller than Q and M but shorter than P.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we have: M > V > Q.
From II, we have: T > Q, T > M, P > T.
Combining the above two, we have: P>T>M>V>Q i.e. Q
Clearly, M is in the middle.

7. Question : Which code word stands for 'good' in the coded sentence 'sin co bye' which means 'He is good' ?

Statements :
I. In the same code language, 'co mot det' means 'They are good'.
II. In the same code language, 'sin mic bye' means 'He is honest'
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: In the given statement and I, the common word is 'good' and the common code word is 'co'. So, 'co' is the code for 'good'.
In the given statement and II, the common words are 'He' and 'is' and the common code words are 'sin' and 'bye'. So 'sin' and 'bye' are the codes for 'He' and 'is'. Thus, in the given statement, 'co' is the code for 'good'.

8. Question : What is the numerical code for 'water' in a certain code ?

Statements :
I. The code for 'give me water' is '719'.
II. The code for 'you can bring water for me' is written as '574186'.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: In I and II, the common words are 'me' and 'water' and the common code numbers are '7' and '1'. So, the code for 'water' is either '7' or '1'.

9.Question : How many visitors saw the exhibition yesterday ?

Statements :
I. Each entry pass holder can take up to three persons with him/her.
II. In all, 243 passes were sold yesterday.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: From I and II, we find that maximum (243 x 3) i.e. 729 visitors saw the exhibition.
But the exact number cannot be determined.

10. Question : Gaurav ranks eighteenth from the top in a class. What is his rank from the last?

Statements :
I. There are 47 students in the class.
II. Jatin who ranks 10th in the same class, ranks 38th from the last.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: From I, we conclude that in a class of 47 students, Gaurav ranks 18th from the top and hence 30th from the last.
From II, we conclude that there are 9 students above and 37 students below Jatin in rank. Thus, there are (9 + 1 + 37) = 47 students in the class.
So, Gaurav who ranks 18th from the top, is 30th from the last.

11. Question : What is the code for 'sky' in the code language ?

Statements :
I. In the code language, 'sky is clear' is written as 'de ra fa'.
II. In the same code language, 'make it clear' is written as 'de ga jo'.

a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: The only word common to I and II is 'clear' and as such, only the code for 'clear' can be ascertained from the given information.

12. Question : How many children are there between P and Q in a row of children ?

Statements :
I. P is fifteenth from the left in the row.
II. Q is exactly in the middle and there are ten children towards his right.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From II, Q being in the middle, there are 10 children to his right as well as to his left. So, Q is 11th from the left. From I, P is 15th from the left.
Thus, from both I and II, we conclude that there are 3 children between P and Q.

13. Question : How is T related to K?

Statements :
I. R's sister J has married T's brother L, who is the only son of his parents.
II. K is the only daughter of L and J.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we know that L is T's brother and J's husband. Since L is the only son of his parents, T is L's sister.
From II, we know that K is L's daughter.
Thus, from I and II, we conclude that T is the sister of K's father i.e. T is K's aunt.

14. Question : How is J related to P ?

Statements :
I. M is brother of P and T is sister of P.
II. P's mother is married to J's husband who has one son and two daughters.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: b
Explanation: From II, we know that P's mother is married to J's husband, which means that J is P's mother.

15. Question : How is X related to Y ?

Statements :
I. Y and Z are children of D who is wife of X.
II. R's sister X is married to Ys father.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: From I, we conclude that Y is the child of D who is wife of X i.e. X is Y's father.
From II, X is married to Y's father. This implies that X is Y's mother.

16. Question : What is Gagan's age ?

Statements :
I. Gagan, Vimal and Kunal are all of the same age.
II. Total age of Vimal, Kunal and Anil is 32 years and Anil is as old as Vimal and Kunal together.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: As given in I and II, we have: G = V = K, V + K + A = 32 and A = V + K.
Putting V + K = A in V + K + A = 32, we have: 2A = 32 or A = 16.
Thus, V + K = 16 and V = K. So, V = K = 8. Thus, G = 8.

17. Question : In a certain code, '13' means 'stop smoking' and '59' means 'injurious habit'. What do '9' and '5' mean respectively in that code ?

Statements :
I. '157' means 'stop bad habit'.
II. '839' means 'smoking is injurious'.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: '59' means 'injurious habit' and '157' means 'stop bad habit' (from I). Thus, the common code number '5' stands for common word 'habit'. So, '9' represents 'injurious'. Hence, I is sufficient.
Also, '59' means 'injurious habit' and '839' means 'smoking is injurious'. Thus, the common code number '9' stands for common word 'injurious'. So, '5' represents 'habit'. Thus, II is also sufficient.,

18. Question : How much money do Vivek and Suman have together ?

Statements :
I. Suman has 20 rupees less than what Tarun has.
II. Vivek has 30 rupees more than what Tarun has.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we have: S = T - 20.
From II, we have: V = T + 30.
Thus, from both I and II, we have: V + S = (T + 30) + (T - 20) = (2 T + 10).
So, to get the required amount, we need to know the amount that Tarun has.

19. Question : Among Monika, Anita, Sonal, Ratna and Tanvy, who came last for the programme ?

Statements :
I. Monika came after Anita but not after Tanvy.
II. Ratna came after Tanvy but not after Sonal.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we have the order : A, M, T.
From II, we have the order: T, R, S.
Combining the above two, we get the order: A, M, T, R, S.
Thus, Sonal came last for the programme.

20. Question : Who among P, Q, R, S and T is the lightest?

Statements :
I. R is heavier than Q and T but lighter than S.
II. S is not the heaviest.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we have: R>Q, R>T, S>R i.e. S>R>Q>T or S>R>T>Q.
From II, S is not the heaviest. So, P is the heaviest. Thus, we have: P > S > R > Q > T or P > S > R > T > Q. Hence, either T or Q is the lightest.

21. Question : Among T, V, B, E and C, who is the third from the top when arranged in the descending order of their weights ?

Statements :
I. B is heavier than T and C and is less heavier than V who is not the heaviest.
II. C is heavier than only T.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: a
Explanation: From I, we have: B > T, B > C, V > B. Thus, V is heavier than each one of B, T and C. But V is not the heaviest. So, E is the heaviest.
Thus, we have the order. E>V>B>T>C or E>V>B>C>T. Clearly, B is third from the top.

22. Question : Which word in the code language means 'flower' ?

Statements :
I. 'de fu la pane' means 'rose flower is beautiful' and 'la quiz' means 'beautiful tree'.
II. 'de la chin' means 'red rose flower' and 'pa chin' means 'red tea'.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: From the two statements given in I, the code for the only common word 'beautiful' can be determined.
From the two statements given in II, the code for the only common word 'red' can be determined.
In I and II, the common words are 'rose and 'flower' and the common code words are 'de' and 'la'. So, the code for 'flower' is either 'de' or 'la'.

23. Question : How many students in a class play football ?

Statements :
I. Only boys play football.
II. There are forty boys and thirty girls in the class.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: It is not mentioned whether all the boys or a proportion of them play football.

24. Question : Who is C's partner in a game of cards involving four players A, B, C and D ?

Statements :
I. D is sitting opposite to A.
II. B is sitting right of A and left of D.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: Clearly, each of the given statements shows that B is sitting opposite to C or B is the partner of C.

25. Question : On a T.V. channel, four serials A, B, C and D were screened, one on each day, on four consecutive days but not necessarily in that order. On which day was the serial C screened ?

Statements :
I. The first serial was screened on 23rd, Tuesday and was followed by serial D.
II. Serial A was not screened on 25th and one serial was screened between serials A and B.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we know that the serials were screened on 23rd, 24th, 25th and 26th.
Clearly, D was screened second i.e. on 24th, Wednesday.
From II, we know that one serial was screened between A and B.
So, A and B were screened first and third, i.e. on 23rd and 25th. But, A was not screened on 25th.
So, A was screened on 23rd and B on 25th. Thus, C was screened on 26th, Friday.

26. Question : What is Nitin's rank from the top in a class of forty students ?

Statements :
I. There are ten students between Nitin and Deepak.
II. Deepak is twentieth from the top.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: Since there are ten students between Nitin and Deepak, so Nitin may be eleven ranks above or below Deepak. Thus, Nitin may be 9th or 31st from the top.

27. Question : Which direction is Sunny facing now ?

Statements :
I. If Sunny turns to his right and again turns to his right, he will be facing North.
II. If Sunny walks some distance and turns left and again walks some distance, then his face will be towards left of Dinesh who is facing South.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: From I, we conclude that Sunny is facing South, since a person facing South shall face North on turning to his right, twice.
From II, we know that after walking, Sunny shall face towards left of Dinesh facing South i.e. East and a person walking southwards shall face East on turning to 'his left.
Thus, Sunny is facing South.

28. Question : T studies in which of the schools B, C, D, E and F ?

Statements :
I. T does not study in the same school as either R or J.
II. R and J study in schools D and F respectively.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: As given in I and II, R studies in school D and J studies in school F. So, T does not study in school D or school F. Thus, T studies in any one of the schools B, C or E.

29. Question : How is Divya related to Shaloo ?

Statements :
I. Divya's mother is sister of Shaloo's father.
II. Shaloo is the daughter of Divya's grandfather's only child.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: From I, we conclude that Divya's mother is Shaloo's aunt or Divya is Shaloo's cousin.
Now, Divya's grandfather's only child is Divya's parent. So, from II, we conclude that Shaloo and Divya are daughters of the same parents i.e. Divya is Shaloo's sister.

30. Question : How many New Year's greeting cards were sold this year in your shop ?

Statements :
I. Last year 2935 cards were sold.
II. The number of cards sold this year was 1.2 times that of last year.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From both I and II, we find that the number of cards sold this year = (2935 x 1.2) = 3522.

31. Question : In which year was Rahul born ?

Statements :
I. Rahul at present is 25 years younger to his mother.
II. Rahul's brother, who was born in 1964, is 35 years younger to his mother.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From both I and II, we find that Rahul is (35 - 25) = 10 years older than his brother, who was born in 1964. So, Rahul was born in 1954.

32. Question : What will be the total weight of 10 poles, each of the same weight ?

Statements :
I. One-fourth of the weight of each pole is 5 kg.
II. The total weight of three poles is 20 kilograms more than the total weight of two poles.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: From I, we conclude that weight of each pole = (4x5) kg = 20 kg.
So, total weight of 10 poles = (20 x 10) kg = 200 kg.
From II, we conclude that:
Weight of each pole = (weight of 3 poles) - (weight of 2 poles) = 20 kg.
So, total weight of 10 pojes = (20 x 10) kg = 200 kg.

33. Question : How many children does M have ?

Statements :
I. H is the only daughter of X who is wife of M.
II. K and J are brothers of M.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we conclude that H is the only daughter of M. But this does not indicate that M has no son. The information given in II is immaterial.

34. Question : How much was the total sale of the company ?

Statements :
I. The company sold 8000 units of product A each costing Rs. 25.
II. This company has no other product line.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From I, total sale of product A = Rs. (8000 x 25) = Rs. 200000.
From II, we know that the company deals only in product A.
This implies that sale of product A is the total sale of the company, which is Rs. 200000.

35. Question : The last Sunday of March, 2006 fell on which date ?

Statements :
I. The first Sunday of that month fell on 5th.
II. The last day of that month was Friday.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: From I, we conclude that 5th, 12th, 19th and 26th of March, 2006 were Sundays.
So, the last Sunday fell on 26th.
From II, we conclude that 31st March, 2006 was Friday. Thus, 26th March, 2006 was the last Sunday of the month.

36. Question : What is the rank of P from the bottom in a class of 30 students ?

Statements :
I. M is third from the top and there are five students between M and P.
II. The rank of K is fourth from the bottom and there are 17 students between K and P.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: c
Explanation: From I, we conclude that P is 9th from the top. Thus, in a class of 30 students, P ranks 22nd from the bottom.
From II, we conclude that P is 22nd from the bottom.

37. Question : In a row of five buildings - P, Q, R, S and T, which building is in the middle ?

Statements :
I. Buildings S and Q are at the two extreme ends of the row.
II. Building ,T is to the right of building R
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we have the order : S, -, -, -, Q. From II, we have the order : R, T. Combining the above two, we get two possible orders : S, R, T, P, Q or S, P, R, T, Q. Thus, either T or R is in the middle.

38. Question : How many speeches were delivered in the two days' programme ?

Statements :
I. 18 speakers were invited to give at least one speech (maximum of two speech), out of which one-sixth of the speakers could not come.
II. One-third of the speakers gave two speeches each.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we find that number of speakers who attended programme =18-(1/6) of 18 = 15.
From II, we find that one-third of 15 i.e. 5 speakers gave 2 speeches each, while each of the remaining 10 speakers delivered only one speech.
So, total number of speeches delivered = (5 x 2 + 10 x 1) = 20.

39.Question : Among five friends, who is the tallest ?

Statements :
I. D is taller than A and C.
II. B is shorter than E but taller than D.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Both I and II are sufficient

Answer: d
Explanation: From I, we have: D > A, D > C.
From II, we have: E > B > D.
Combining the above two, we get :E > B > D > A > C or E > B > D >C > A.
Thus, E is the tallest.

40. Question : What time did the train leave today ?

Statements :
I. The train normally leaves on time.
II. The scheduled departure is at 14 : 30.
a) I alone is sufficient while II alone is not sufficient
b) II alone is sufficient while I alone is not sufficient
c) Either I or II is sufficient
d) Neither I nor II is sufficient

Answer: d
Explanation: Clearly, even both I and II together do not reveal the exact time of departure of the train today.