Books and Authors Questions and Answers

1. Who was the author of the book 'Plagues and Peoples'?
a) W. L. Thomas
b) Rachel Carson
c) David Cannadine
d) William H. Mcneill

Answer: d

2. Karl Marx wrote
a) Asian Drama
b) Emma
c) Das Kapital
d) Good Earth

Answer: c

3. The novel 'A Suitable Boy' is written by -
a) V. S. Naipaul
b) Vikram Seth
c) D. H. Lawrence
d) Ruskin Bond

Answer: b

4. The book 'All Under Heaven' was written by :
a) Pearl S. Buck
b) Sydney Sheldon
c) D. H. Lawrence
d) George Bernard Shaw

Answer: a

5. 'Six Machine (I Don't Like Cricket . . . . . I Love It)' is an autobiography of which famous batsman?
a) Virat Kohli
b) AB de Villiers
c) Chris Gayle
d) Tilakaratne Dilshan

Answer: c

6.Consider the following statements:
"If you feel you are trapped in a black hole, don't give up. There is a way out."
Who among the following made the above statement?
a) Albert Einstein
b) Stephen Hawking
c) C. V. Raman
d) Abdus Salam

Answer: b

7. 'My Story' is an autobiography of which famous cricketer?
a) Kumar Sangakkara
b) Kevin Pietersen
c) Brendon McCullum
d) Michael Clarke

Answer: d

8. Who is the author of the book 'If Cricket is Religion, Sachin is God'?
a) Vijay Santhanam
b) Shyam Balasubramanian
c) Both A and B
d) none

Answer: c

9. Who of the following is the author of the book "The Audacity of Hope"?
a) Hillary Clinton
b) Barack Obama
c) Bill Clinton
d) Al Gore

Answer: b

10. Who wrote the book "Ramacharitmanas"?
a) Tulsidas
b) Bhakta Kabir
c) Bhakta Ramdev
d) Valmiki

Answer: a

11. Who is the author of "The Kalam effect : My years with the president"?
a) M. J. Akbar
b) Mulk Raj Anand
c) Anees Jung
d) P. M. Nair

Answer: d

12. Who has written the book 'My Frozen Turbulence in Kashmir'?
a) M. J. Akbar
b) Jagmohan
c) Anees Jung
d) Shashi Tharoor

Answer: b

13. Who has written the famous book 'Anna Karenina'?
a) Victor Hugo
b) Boris Pasternak
c) Anees Jung
d) Leo Tolstoy

Answer: d

14. 'A China Passage' book was written by -
a) M. J. Akbar
b) Jagmohan
c) Anees Jung
d) John Kenneth Galbraith

Answer: d

15. Author of the book 'My Frozen Turbulence in Kashmir'?
a) M. J. Akbar
b) Jagmohan
c) Anees Jung
d) Nissim Eziekel

Answer: b

16. The book "Born Again on the Mountain" is authored by which of the following Indian mountaineer?
a) Santhosh Yadav
b) Bachendri Pal
c) Arunima Sinha
d) Praveen Agarwal

Answer: c

17. Who is the author of the book "The Interpreter of Maladies"?
a) Jhumpa Lahiri
b) Sunetra Gupta
c) Arundhati Roy
d) Kiran Desai

Answer: a

18.'Sonia, a Biography' was written by -
a) Sonia Gandhi
b) Rasheed Kidvai
c) Arundhati Roy
d) V. K. Madhavan Kutty

Answer: b

19. Who is the author of the book 'Argumentative Indian writings on Indian History, Culture and Identity'?
a) Nirad C. Chaudhuri
b) Amit Chaudhuri
c) Arundhati Roy
d) Amartya Sen

Answer: d

20.Who is the author of the book 'Wings of Fire'?
a) Abul Kalam Azad
b) Abdul Kalam
c) Arundhati Roy
d) Chetan Bhagat

Answer: b

21. Which play of Shakespeare was recently claimed to be dated wrongly?
a) Macbeth
b) Othello
c) Hamlet
d) Romea Juliet

Answer: c

22. Consider the following statement and identify the author of the statement using the code given below:
"I shall work for an Indian in which the poorest shall feel that it is their country, in whose making they have an effective voice, an India in which there shall be no high class and low class of people, an India in which all communities shall live in perfect harmony."
a) B. R. Ambedkar
b) Mahatma Gandhi
c) Rabindranath Tagore
d) Jawaharlal Nehru

Answer: b

23. Which one of the following literary works was not written by R. K. Narayan?
a) Malgudi Days
b) Swami and his Friends
c) Guide
d) Gardener

Answer: d

24. 'Man - The Maker of His Own Destiny' book was written by -
a) V. S. Naipaul
b) Mahatma Gandhi
c) Guenter Grass
d) Swami Vivekanand

Answer: c

25. Which of the books mentioned below was not written by Munshi Premchand?
a) Godan
b) Gaban
c) Gora
d) Rangbhoomi

Answer: c

26. Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named -
a) Gitanjali
b) Rajatarangini
c) Chokher Bali
d) None of these

Answer: a

27. Which of the following books is written by Rabindranath Tagore?
a) Raktakarabi
b) Anand Math
c) Chidambara
d) Durgesh Nandini

Answer: a

28. Who is the author 'The Association of Small Bombs', which is currently shortlisted for the International Dublin Literary Award?
a) Karan Mahajan
b) Namitha Gokhale
c) Chetan Bhagat
d) Arundhati Roy

Answer: a

29.The book 'Kargil : Turning the Tide' is written by -
a) Mohinder Puri
b) Durjoy Datta
c) Chetan Bhagat
d) Anita Nair

Answer: a

30. Who wrote the book "War and Peace"?
a) Leo Tolstoy
b) Mahatma Gandhi
c) Charles Dickens
d) Kipling

Answer: a

31. Which of the following is a book written by Shashi Tharoor?
a) It's Not About You
b) Invisible People
c) An Era of Darkness
d) Democrats and Dissenters

Answer: c

32. George Bernard Shaw, the great dramatist, was -
a) a Welsh
b) a Indonesian
c) an Englishman
d) an Irishman

Answer: d

33. Who is the author of the book named 'Pinjar'?
a) Laxmi Sehgal
b) Vijay Darda
c) Amrita Pritam
d) Tarun Khanna

Answer: c

34. Which author employed India's obsession for cricket as the theme for his recent book 'selection day'?
a) Vikram Seth
b) Anil Menon
c) Amish Tripathi
d) Aravind Adiga

Answer: d

35. The book 'Gulliver's Travels' was written by :
a) Charles Lamb
b) Charles Dickens
c) Alexander Dumas
d) Jonathan Swift

Answer: d

36. Who is the author of the book 'Nineteen Eighty Four'?
a) J. M. Barrie
b) Walter Scott
c) George Orwell
d) Thomas Hardy

Answer: c

37. Who is the author of "A Passage to England"?
a) E. M. Forster
b) Nirad C. Chaudhari
c) G. B. Shaw
d) Winston Churchill

Answer: b

38. 'Crime and Punishment' was written by -
a) Alexander Solzhenitysn
b) Lewis Caroll
c) Fyodor Dostoevsky
d) Vladimir Nabakov

Answer: c

39.Who wrote the book 'The Prince'?
a) V. S. Sharma
b) Bernard Shaw
c) Emile Zola
d) Niccolo Machiavelli

Answer: d

40. Which of the following is a biography of Lady Mountbatten?
a) Mountbatten
b) Edwina Mountbatten
c) Edwina Mountbatten - Her Relationship with Nehru
d) Edwina Mountbatten - A Life of Her Own

Answer: d

41. 'A Secular Agenda' is a book written by -
a) M. J. Akbar
b) Prem Shankar Jha
c) Arun Shourie
d) Shashi Tharoor

Answer: c

42. Who said 'Man is a political animal'?
a) Dante
b) Plato
c) Aristotle
d) Socrates

Answer: c

43. '24 Brand Mantras' is a book written by -
a) Bimal Chowdhary
b) Shiv Khera
c) Arindam R. Chowdhary
d) Jagdeep Kapoor

Answer: d

44. Who is the author of the famous book 'The Judgement'?
a) Janardan Thakur
b) R. Venkataraman
c) Anthony Mascarenhas
d) Kuldip Nayar

Answer: d

45. Who wrote the book, Cry, the Peacock?
a) Khushwant Singh
b) Morarji Desai
c) Anita Desai
d) Arun Gandhi

Answer: c

46. Which one of the following books was written by Tilak?
a) India in Transition
b) Geeta Rahasya
c) Gokhale - My Political Guru
d) Discovery of India

Answer: b

47. Which of the following is not written by Munshi Premchand?
a) Gaban
b) Godan
c) Godaveri
d) Guide

Answer: d

48. 'A Critique of Pure Reason' book was written by
a) Charles Dickens
b) Immanuel Kant
c) Girish Karnad
d) Shashi Tharoor

Answer: b

49. The famous character Pickwick was created by -
a) Leo Tolstoy
b) Charles Dickens
c) George Washington
d) Steven Spielberg

Answer: b

50. Who among the following is the author of the book 'Nineteen Eighty Four'?
a) Emile Zola
b) Walter Scott
c) George Orwell
d) Thomas Hardy

Answer: c

51. The famous book 'Anandmath' was authored by -
a) Sarojini Naidu
b) Bankim Chandra Chattopadhyay
c) Aurobindo Ghosh
d) Rabindranath Tagore

Answer: b

52. Who directed the film '1942 : A love story'?
a) Mahesh Bhatt
b) Vidhu Vinod Chopra
c) Yash Chopra
d) Ketan Mehta

Answer: b

53. Who is the author of famous statement: "That Government is the best which governs least"?
a) Herbert Spencer
b) Harold Laski
c) Alexis De Tocqueville
d) Henry David Thoreau

Answer: d

54. Who wrote the book 'Reminiscences of the Nehru Age'?
a) C. D. Deshmukh
b) Dr. P. C. Alexander
c) M. O. Mathai
d) S. C. Rajagopalachari

Answer: c

55. Aurobindo was the author of -
a) Discovery of India
b) Hindu view of life
c) Yogashastra
d) Savitri

Answer: d

56. Who directed the famous TV Serial 'Tandoori Nights'?
a) Farrukh Dhondy
b) Jon Amiel
c) Zohra Sehgal
d) Saeed Jaffrey

Answer: b

57. Who is the author of book 'We Indians'?
a) Nirad C. Chaudhuri
b) Subramanian Swamy
c) Khushwant Singh
d) Mulk Raj Anand

Answer: c

58. Who is the author of the book - 'Preparing for the Twenty - First Century'?
a) Larry Collins
b) V. S. Naipaul
c) V. R. Krishna Iyer
d) Paul Kennedy

Answer: d

59. Which of the film is directed by Buddhadeb Dasgupta?
a) Mohra
b) Krantiveer
c) 1942 - A Love Story
d) Charachar

Answer: d

60. 'Neela Chand' which won the Vyas Samman for 1992 is written by -
a) Shiv Prasad Singh
b) Subash Mukhopadhyay
c) Ram Vilas Sharma
d) Ramakant Rath

Answer: a

61. Who wrote the famous book 'We the people'?
a) T. N. Kaul
b) J. R. D. Tata
c) Khushwant Singh
d) Nani Palkhivala

Answer: d

62. Who is the author of the book 'Nineteen Eighty Four'?
a) Thomas Hardy
b) Emile Zola
c) George Orwell
d) Walter Scott

Answer: c

63. Which of the following is not written by Munshi Premchand?
a) Gaban
b) Godan
c) Guide
d) Manasorovar

Answer: c

64. Who is the author of the book 'Forbidden Verses'?
a) Salman Rushdie
b) Abu Nuwas
c) Ms. Taslima Nasrin
d) D. H. Lawrence

Answer: b

65. The lead character in the film 'The Bandit Queen' has been played by -
a) Rupa Ganguly
b) Seema Biswas
c) Pratiba Sinha
d) Shabana Azmi

Answer: b

66. 'The Naked Face', a very popular book is written by -
a) Dominique Lapierre
b) Larry Collins
c) Sidney Sheldon
d) Juan Benet

Answer: c

67. The author of controversial book 'Lajja' is a citizen of -
a) Pakistan
b) Indonesia
c) Bangladesh
d) India

Answer: c

68. The first history book was written by -
a) Euclid
b) Herodotus
c) Aristotle
d) Caesar

Answer: b

69. 'A Secular Agenda' is a book written by -
a) Arun Shourie
b) Mani Shankar Aiyar
c) Prem Shankar Jha
d) M.J. Akbar

Answer: a

70. In which language did 'Dr. Masti Venkatesh Iyengar' write?
a) Malayalam
b) Tamil
c) Telugu
d) Kannada

Answer: d

71. Which of the following is a biography of the Lady Mountbatten?
a) Edwina Mountbatten - A Life of Her Own.
b) Edwina Mountbatten - Her relationship with Nehru
c) Mountbatten
d) Edwina Mountbattten

Answer: a

72. In which year was the 'All India Radio' set up?
a) 1936
b) 1927
c) 1947
d) 1950

Answer: a

73. Who directed the film 'Sardar'?
a) Das Gupta
b) Shyam Benegal
c) Tapan Sinha
d) Ketan Mehta

Answer: d

74. Who said "God helps those who help themselves"?
a) Andre Maurois
b) Andre Gide
c) Algernon Sidney
d) Swami Vivekananda

Answer: c

75. Alice in Wonderland' the famous TV serial is based on a book written by -
a) Father Discoste
b) Thomas Hardy
c) Charles Dickens
d) Lewis Caroll

Answer: c

76. Who is the father of English Poetry?
a) John Milton
b) William Wordsworth
c) Geoffrey Chaucer
d) Charles Dickens

Answer: c

77. The popular TV serial 'Neem ka Ped' was written by -
a) Rahi Masoom Raza
b) Sharad Joshi
c) Ashapurna Devi
d) Harivansh Rai Bachachan

Answer: a

78. Which of the book was written by Graham Greene?
a) O' Jerusalem
b) The Power and Glory
c) Crisis in India
d) Of Human Bondage

Answer: b

79. George Bernard Shaw, the great dramatist, was -
a) a Welsh
b) an Irishman
c) a Scotsman
d) an Englishman

Answer: b

80. 'Mrichchhakatika' was written by -
a) Vikramaditya
b) Shudraka
c) Kalhana
d) Banabhatta

Answer: b

81. The book named 'Three Decades in Parliament' is a collection of the speeches of -
a) A. B. Vajpayee
b) S. Chatterjee
c) L. K. Advani
d) N. G. Ranga

Answer: a

82. The famous character 'Pickwick' was created by -
a) Steven Spielberg
b) Leo Tolstoy
c) Walt Disney
d) Charles Dickens

Answer: d

83. The General Happiness is the end of the state' who said this?
a) Hegel
b) Bentham
c) Plato
d) Green

Answer: b

84. Sports Channel' a monthly video magazine has been launched by -
a) Kapil Dev
b) Sunil Gavaskar
c) Ajit Wadekar
d) Nawab Pataudi

Answer: a

85. The creator of 'Sherlock Holmes' was -
a) Arthur Conan Doyle
b) Ian Fleming
c) Dr. Watson
d) William Shakespeare

Answer: a

86. Who is the author of the book 'No Full Stops in India'?
a) Raj Mohan Gandhi
b) Shyam Lal
c) E. M. Forster
d) Mark Tully

Answer: d

87. Who has written the book 'Kashmir - Behind the Vale'?
a) L. Ramdas
b) Lt. Gen. Dipendra Singh
c) M. J. Akbar
d) Lt. Gen. S. C. Sardeshpande

Answer: c

88. Who has written the book 'The Famished Road'?
a) Ian Austin
b) V. S. Naipaul
c) Ben Okri
d) Zola Emile

Answer: c

89. 'Eight Lives' is a book written by -
a) Raja Ramana
b) Savita Ambedkar
c) Mahesh Yogi
d) Rajmohan Gandhi

Answer: d

90. Who is the author of the book 'Freedom Behind Bars'?
a) Kiran Bedi
b) Jawaharlal Nahru
c) Sheikh Abdullah
d) Nelson Mandela

Answer: a

91. The serial 'India's Rajiv' was produced and directed by -
a) Simi Garewal
b) Satyajit Ray
c) Shyam Benegal
d) Mira Nair

Answer: a

92. The original name of 'Mahabharata' is -
a) Katha Saritsagar
b) Jaya Samhita
c) Vrahat Katha
d) Rajatarangini

Answer: b

93. 'Man without society is either a beast or a God'. Who said this?
a) Plato
b) Gandhi
c) Aristotle
d) Henry Maine

Answer: c

94.Who has written the famous book 'Mankind and Mother Earth'?
a) Arnold Toynbee
b) Leo Tolstoy
c) John Ruskin
d) Bertrand Russel

Answer: a

95. 'Maya Memsaab' is a film directed by -
a) Shyam Benegal
b) Ketan Mehta
c) Bhupen Hazarika
d) Tapan Sinha

Answer: b

96. The famous book 'Anna Karenina' is written by -
a) Boris Pasternak
b) Victor Hugo
c) Lewis Carrol
d) Leo Tolstoy

Answer: d

97. Who is the author of famous book 'The Judgement'?
a) Anthony Mascarenhasa
b) R. Vankatarama
c) Kuldip Nayar
d) Janardhan Turkur

Answer: c

98. Who said "I therefore, want freedom immediately, this very night, before dawn, if it can be had"?
a) Jawaharlal Nehru
b) Mahatma Gandhi
c) Rajendra Prasad
d) Nelson Mandela

Answer: b

99. Who is the author of 'Ashtadhyayi'?
a) Sumitranandan
b) Raj Anand
c) Panini
d) Gitta Piramal

Answer: c

100. Who directed the world famous film 'The Gandhi'?
a) Ben Kingsley
b) Satyajit Ray
c) Mrinal Sen
d) Richard Attenborough

Answer: d