Sentence Improvement Questions and Answers





1. The main point of his speech was well understood.
a) that he spoke
b) in the speech of his
c) made when he spoke
d) No correction required

Answer: d
Explanation: The main point of his speech was well understood.

2. On hearing the loud noise, he stopped and got down from his bicycle
a) got from
b) got down
c) got off
d) No improvement

Answer: c
Explanation: On hearing the loud noise, he stopped and got off his bicycle.

3. I cannot put forth with this nasty fellow.
a) put up
b) put in
c) put out
d) No improvement

Answer: a
Explanation: I cannot put up with this nasty fellow.

4. Let's buy a new sari with the annual bonus, can we?
a) can't we
b) don't we
c) shall we
d) No improvement

Answer: a
Explanation: Let's buy a new sari with the annual bonus, can't we?

5. He did many mischiefs.
a) made many a mischiefs
b) made much mischief
c) committed many mischiefs
d) No improvement

Answer: c
Explanation: He committed many mischiefs.

6. Please remind me of posting these letters to my relatives.
a) by posting
b) to post
c) for posting
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Please remind me to post these letters to my relatives.

7. Not a word they spoke to the unfortunate wife about it.
a) did they speak
b) they will speak
c) they had spoken
d) No improvement

Answer: a
Explanation: Not a word did they speak to the unfortunate wife about it

8. Not long back, in Japan, a mysterious nerve gas affected a large number of people.
a) effected
b) infected
c) infested
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Not a word did they speak to the unfortunate wife about it.

9. We had nothing to eat since 8'o clock, this morning.
a) have had nothing
b) has had nothing
c) did have nothing
d) No improvement

Answer: a
Explanation: We have had nothing to eat since 8’o clock, this morning.

10. We did not see this movie yet.
a) have seen
b) have not seen
c) have seen
d) No improvement

Answer: b
Explanation: We have not seen this movie yet.

11. The poor villagers have waited in the bitter cold for more than 4 hours now.
a) have been waiting
b) had waited
c) has been waiting
d) No improvement

Answer: a
Explanation: The poor villagers have been waiting in the bitter cold for more than 4 hours now

12. The old man felled some trees in the garden with hardly no effort at all.
a) hard effort
b) hardly any effort
c) a hardly any effort
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The old man felled some trees in the garden with hardly any effort at all

13. The company goes to great length to ensure that employees can be comfortable in their work environment.
a) are comfortable
b) will be comfortable
c) should be comfortable
d) No improvement

Answer: a
Explanation: The company goes to great length to ensure that employees are comfortable in their work environment.

14. I want you to clearly understand that excuses won't do
a) you clearly to understand
b) you to understand clearly
c) to clearly understand you
d) No improvement

Answer: d
Explanation: I want you to clearly understand that excuses won't do.

15. He was fined for careless driving.
a) got fined
b) fined
c) was to be fined
d) No improvement

Answer: d
Explanation: He was fined for careless driving.

16. Rohit is as fast as or perhaps faster than Manish
a) equally fast
b) almost as fast
c) as fast
d) No correction required

Answer: c
Explanation: Rohit is as fast or perhaps faster than Manish.

17. Before I met Rajeev, I had had a poor opinion of him
a) had
b) have had
c) did have
d) No improvement

Answer: d
Explanation: Before I met Rajeev, I had had a poor opinion of him.

18. If you will pray sincerely, God will listen to your prayers.
a) you pray
b) you are paying
c) you will be praying
d) No improvement

Answer: a
Explanation: If you pray sincerely, God will listen to your prayers.

19. People are tiring very soon in an activity which they don't like..
a) tried
b) trying
c) tired
d) No improvement

Answer: c
Explanation: People are tired very soon in an activity which they don't like.

20. The plane touched down at Heathrow at six p.m., on schedule.
a) at
b) with
c) by
d) No improvement

Answer: d
Explanation: The plane touched down at Heathrow at six p.m., on schedule.

21. All his family members are in Kanpur.
a) All of his family members
b) All the family members of his
c) All the members of his family
d) No correction required

Answer: c
Explanation: All the members of his family are in Kanpur.

22. The summer has set out, and the days are getting warm
a) set up
b) set in
c) set off
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The summer has set in, and the days are getting warm.

23. I often see him dancing the top
a) rotating
b) encircling
c) dodging
d) spinning

Answer: d
Explanation: I often see him spinning the top

24. He cannot succeed in business because he works by fits and starts.
a) with fits and starts
b) fits and starts
c) into fits and starts
d) No improvement

Answer: d
Explanation: He cannot succeed in business because he works by fits and starts.

25. She was too clever to see through his tricks.
a) see into his tricks
b) see his tricks
c) see at his tricks
d) No improvement

Answer: d
Explanation:She was too clever to see through his tricks.

26. She says she's already paid me back, but I can't remember, so I 'll have to take her word.
a) to take her word true
b) to take her at her word
c) to take her word for it
d) No improvement

Answer: b
Explanation: She says she’s already paid me back, but I can’t remember, so I’ll have to take her at her word.

27. If you had attended the meeting, you would have benefited a great deal
a) could benefit
b) would benefit
c) benefited
d) No improvement

Answer: d
Explanation: If you had attended the meeting, you would have benefited a great deal

28. This matter admits of no excuse
a) admits to
b) admits from
c) admits
d) No improvement

Answer: d
Explanation: This matter admits of no excuse.

29. If he would have tried he would have succeeded.
a) is tried
b) was tried
c) had tried
d) No improvement

Answer: c
Explanation: If he had tried he would have succeeded.

30. It will be no good trying to find an excuse next time.
a) to try to find
b) to try finding
c) trying finding
d) No improvement

Answer: a
Explanation: It will be no good to try to find an excuse next time.

31. My friend was in hospital for a week after an accident.
a) through
b) following
c) for
d) No improvement

Answer: b
Explanation: My friend was in hospital for a week following an accident

32. All, but her, had made an attempt
a) All, but she,
b) All, but herself,
c) All, but her,
d) No improvement

Answer: a
Explanation: All, but she, had made an attempt.

33. Whatever to our other problems. we have no shortcoming to cheap labour in India.
a) default
b) deficit
c) scarcity
d) No improvement

Answer: c
Explanation: Whatever to our other problems, we have no scarcity to cheap labour in India.

34. I have lived in Delhi since I was four.
a) am living
b) lived
c) had lived
d) No improvement

Answer: d
Explanation: I have lived in Delhi since I was four.

35. This telephone number is not existing.
a) has not existed
b) does not exist
c) has not been existing
d) No improvement

Answer: b
Explanation: This telephone number does not exist.

36.What is the time in your watch?
a) on
b) by
c) from
d) No improvement

Answer: b
Explanation: What is the time by your watch?

37. This carpenter is the most skilled of all the other carpenters in our workshop
a) carpenter
b) of all other carpenters
c) of all carpenters
d) No improvement

Answer: a
Explanation: This carpenter is the most skilled carpenter in our workshop

38. The police broke away the meeting as it turned violent.
a) broke up
b) broke off
c) broke through
d) No improvement

Answer: a
Explanation: The police broke up the meeting as it turned violent.

39. His father won't be able to leave for Varanasi until they have arrived.
a) until they arrive
b) until they will arrive
c) until they will have arrived
d) No improvement

Answer: a
Explanation: His father won't be able to leave for Varanasi until they arrive.

40. He never tells the truth.
a) says
b) utters
c) speaks
d) No improvement

Answer: c
Explanation: He never speaks the truth

41. Although India is still by far a poor country, it can become rich if its natural and human resources are fully utilised.
a) few and far between
b) by and large
c) by and by
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Although India is still by and large a poor country, it can become rich if its natural and human resources are fully utilized.

42. The reason why he wrote the letter was because he could not contact him over the phone.
a) why he wrote the letter was since
b) for which he wrote the letter because
c) why he wrote the letter was that
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The reason for which he wrote the letter because he could not contact him over the phone.

43. As he is past his teens now, he can look for himself.
a) after
b) to
c) around
d) No improvement

Answer: a
Explanation: As he is past his teens now, he can look after himself.

44. There is no more room for you in this compartment.
a) there is no more seat
b) there is no more space
c) there is no more accommodation
d) No improvement

Answer: b
Explanation: There is no more space for you in this compartment.

45. Most donors would seriously protest any effort to extrapolate from such limited data.
a) protest against
b) protest at
c) protest to
d) No improvement

Answer: a
Explanation: Most donors would seriously protest against any effort to extrapolate from such limited data.

46. Sumit would have been looked smart in traditional clothes.
a) was looked
b) would be looked
c) had looking
d) would have looked

Answer: d
Explanation: Sumit would have looked smart in traditional clothes.

47. He returned with two burning mugs of coffee and set them down on her desk.
a) heating
b) steaming
c) blazing
d) No improvement

Answer: b
Explanation: He returned with two steaming mugs of coffee and set them down on her desk.

48. The plan broke open for want of funds.
a) broke up
b) broke down
c) broke out
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The plan broke down for want of funds.

49. I am sorry, but I don't believe what you say.
a) I will not believe
b) I am not believing
c) I will not be believing
d) No improvement

Answer: d
Explanation: I am sorry, but I don't believe what you say.

50. One of their freighters, the Neptune, will leave in two weeks
a) would leave
b) will be leaving
c) would have left
d) No improvement

Answer: b
Explanation: One of their freighters, the Neptune, will be leaving in two weeks.

51.All over Russia, Indian films are more popular than those in any other country.
a) in
b) that in
c) that of
d) those of

Answer: d
Explanation: All over Russia, Indian films are more popular than those of any other country.

52. Scarcely had he entered the room than the phone rang.
a) when
b) while
c) as
d) No improvement

Answer: d
Explanation: Scarcely had he entered the room than the phone rang.

53. The custom of many centuries ago origin is slowly disappearing.
a) which was originated ago many centuries
b) originating for many centuries
c) which originated many centuries ago
d) with many centuries of origin

Answer: c
Explanation: The custom which originated many centuries ago is slowly disappearing.

54. The beautiful is not always the same like the good.
a) as good
b) like good
c) as the good
d) No improvement

Answer: c
Explanation: The beautiful is not always the same as the good.

55. The dentist pulled up one of my teeth yesterday.
a) pulled
b) pulled out
c) pulled off
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The dentist pulled out one of my teeth yesterday.

56. A great deal of human invention since the last 300 years has been directed to taming the power hidden in nature, and to channeling it into steady sources of energy that can drive machines.
a) since the past 300 years
b) in the last 300 years
c) during the past 300 years
d) No improvement

Answer: c
Explanation: A great deal of human invention during the past 300 years has been directed to taming the power hidden in nature, and to channeling it into steady sources of energy that can drive machines.

57. It shall depend on they finishing on time.
a) they finish
b) them finishing
c) their finishing
d) their's finishing

Answer: c
Explanation: It shall depend on their finishing on time.

58. I am definitely late; the train will have left the station by the time I reach there.
a) will be leaving
b) will leave
c) would have left
d) No improvement

Answer: c
Explanation: I am definitely late; the train would have left the station by the time I reach there.

59. Never has the inadequacy of police been in clearer focus than in the communal violence that flared up recently.
a) higher
b) stronger
c) better
d) sharper

Answer: d
Explanation: Never has the inadequacy of police been in sharper focus than in the communal violence that flared up recently.

60. Many a man have died of cancer.
a) have died from cancer
b) has died of cancer
c) have been dying of cancer
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Many a man has died of cancer.

61. We are supposed to take out our shoes when we enter a place of worship.
a) to put off
b) to put away
c) to take off
d) No improvement

Answer: c
Explanation: We are supposed to take off our shoes when we enter a place of worship

62. The weather was not good; it was a bit pleasant
a) rather
b) to some extent
c) fairly
d) a little

Answer: c
Explanation: The weather was not good; it was a fairly pleasant.

63. Mrs. Johnson had staying here since 1954 and has made India her home.
a) will stay
b) was to stay
c) is staying
d) has been staying

Answer: d
Explanation: Mrs. Johnson has been staying here since 1954 and has made India her home

64. The cloud of misfortunes appears to have blown out.
a) away
b) over
c) up
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The cloud of misfortunes appears to have blown over.

65. Five years ago today, I am sitting in a small Japanese car, driving across Poland towards Berlin.
a) was sitting
b) have been sitting
c) sat
d) No improvement

Answer: a
Explanation: Five years ago today, I was sitting in a small Japanese car, driving across Poland towards Berlin.

66. He complained that he had too much work to cope up with.
a) to cope with
b) for coping up with
c) to cope
d) No improvement

Answer: a
Explanation: He complained that he had too much work to cope with.

67. In accordance to your instructions, we have remitted the amount in the bank.
a) by
b) with
c) for
d) No improvement

Answer: b
Explanation: In accordance with your instructions, we have remitted the amount in the bank.

68. Young men and women should get habituated to reading and writing about current affairs.
a) prepared
b) trained
c) used
d) No improvement

Answer: c
Explanation: Young men and women should get used to reading and writing about current affairs

69. I wish I have all those luxuries my friend has.
a) I will have
b) I am having
c) I had
d) I had been having

Answer: c
Explanation: I wish I had all those luxuries my friend has.

70. The Manager was unhappy at Gaurav because he did not complete the work in time.
a) is unhappy at
b) is to be unhappy at
c) was unhappy with
d) No correction required

Answer: c
Explanation: The Manager was unhappy with Gaurav because he did not complete the work in time

71. Mother always finds faults with the maid servant.
a) find faults
b) is finding faults
c) finds fault
d) No improvement

Answer: c
Explanation: Mother always finds fault with the maid servant.

72. Day before yesterday I saw her in the market.
a) Day before the yesterday
b) The day before yesterday
c) The day before the yesterday
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The day before yesterday I saw her in the market.

73. He gave the I.A.S. examination in all seriousness.
a) appeared
b) took
c) undertook
d) No improvement

Answer: b
Explanation: He took the I.A.S. examination in all seriousness.

74. Education is a strong instrument for moulding the character of the young.
a) striking
b) powerful
c) potent
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Education is a powerful instrument for moulding the character of the young.

75. You could be able to work out these problems easily
a) can be able to
b) should be able to
c) must be able to
d) No improvement

Answer: b
Explanation: You should be able to work out these problems easily.

76. One of the men gave first aid to Hitesh who is injured in a road accident
a) who had injured
b) who was injured
c) which was injured
d) as he was to injure

Answer: b
Explanation: One of the men gave first aid to Hitesh who was injured in a road accident.

77. Wise men catch time by the forelock.
a) hold
b) seize
c) take
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Wise men seize time by the forelock.

78. Let he and I do the work today itself.
a) he with I
b) he and me
c) him and me
d) him and myself

Answer: c
Explanation: Let him and me do the work today itself.

79. Hundreds of people were killed by the earthquake.
a) from
b) in
c) of
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Hundreds of people were killed in the earthquake.

80. The members of his family are coming in this train.
a) with
b) by
c) on
d) No improvement

Answer: b
Explanation: The members of his family are coming by this train.

81. If you had told your problem yesterday, we might had helped you.
a) would have
b) might have been
c) would have been
d) No correction required

Answer: a
Explanation: If you had told your problem yesterday, we would have helped you

82. If he had time he will call you.
a) would have
b) would have had
c) has
d) No improvement

Answer: c
Explanation: If he has time he will call you

83. Many believed that girls who received western education would make slaves of their husbands.
a) could receive
b) had received
c) have received
d) No improvement

Answer: b
Explanation: Many believed that girls who had received western education would make slaves of their husbands

84. He is very active and will finish the work within no time.
a) at no time
b) without taking time
c) in no time
d) No improvement

Answer: c
Explanation: He is very active and will finish the work in no time.

85. It is unreasonable to distort the statement of a man simply because he does not agree with your opinions.
a) discourage
b) denounce
c) bend
d) No improvement

Answer: b
Explanation: It is unreasonable to denounce the statement of a man simply because he does not agree with your opinions.

86. Sensing that the contest would be very tough, she decided to stand down.
a) lie
b) play
c) sit
d) No improvement

Answer: d
Explanation: Sensing that the contest would be very tough, she decided to stand down.

87. Kalidas is the greatest of all other dramatist.
a) most other
b) the other
c) any other
d) all the

Answer: d
Explanation: Kalidas is the greatest of all the dramatist.

88. Rajni unnecessarily picked up a quarrel with Kashish and left the party hurriedly.
a) picking up
b) picking on
c) picked
d) has picked up

Answer: c
Explanation: Rajni unnecessarily picked a quarrel with Kashish and left the party hurriedly

89. The unemployment rate has dropped sharply this month, though it may only be temporary..
a) but it may be only temporary
b) but the drop may only be temporary
c) even though the drop may only be temporary
d) No correction required

Answer: d
Explanation: The unemployment rate has dropped sharply this month, though it may only be temporary.

90. Shilpa was going to the temple then Parul came on meet her.
a) after Parul was coming to
b) when Parul was coming to
c) when Parul came to
d) No correction required

Answer: c
Explanation: Shilpa was going to the temple when Parul came to meet her.

91.The contractor did not keep his promise that the work will be finished before the end of the week.
a) could
b) shall
c) would
d) No improvement

Answer: c
Explanation: The contractor did not keep his promise that the work would be finished before the end of the week.

92. There is nothing quite miserable than handicap at such a tender age.
a) as miserable
b) more miserable
c) so miserable
d) very miserable

Answer: b
Explanation: There is nothing more miserable than handicap at such a tender age.

93. Being worked for the whole day, you should have taken some rest and started the work tomorrow.
a) After having work
b) Having worked for
c) Working for
d) After being worked for

Answer: b
Explanation: Having worked for the whole day, you should have taken some rest and started the work tomorrow.

94. No sooner did the Chief Guest climb up to the dias then the bomb exploded.
a) than
b) before
c) when
d) No improvement

Answer: a
Explanation: No sooner did the Chief Guest climb up to the dias than the bomb exploded.

95. She gave most of her time to music
a) devoted
b) spent
c) lent
d) No improvement

Answer: a
Explanation: She devoted most of her time to music.

96. The intruder stood quietly for few moments.
a) for few time
b) for a few moments
c) for the few moments
d) No improvement

Answer: b
Explanation: the intruder stood quietly for a few moments.

97. I have not written any letter to him since my father had died.
a) died
b) was dead
c) has died
d) No improvement

Answer: a
Explanation: I have not written any letter to him since my father died.

98. The teacher was angry with Hemant as he had not dome the homework
a) on
b) from
c) at
d) No correction required

Answer: d
Explanation: The teacher was angry with Hemant as he had not dome the homework

99. They have stopped from constructing new buildings
a) to construct
b) at construct
c) constructing
d) No improvement

Answer: c
Explanation: They have stopped constructing new buildings

100. He is too kind man to refuse to help in such a case.
a) a too kind
b) a too kindly
c) too kind a
d) too kindly a

Answer: c
Explanation: He is too kind a man to refuse to help in such a case.