Direct and Indirect Speech Questions and Answers





1. He said to me, 'What are you doing?"
a) He asked me what I was doing.
b) He asked me what am I doing.
c) He said to me what I was doing.
d) He asked me what I am doing.

Answer: a

2. She said,"Mother,please cook me something nice today".
a) She told her mother to cook her something nice today.
b) She ordered her mother to cook her something nice that day.
c) She requested her mother to cook her something nice that day.
d) She asked her mother if she could cook her something nice that day

Answer: c

3. "Have you done this sort of work before?" said his new employer
a) His new employer asked him whether he has done that sort of work before.
b) His new employer asked him whether he has done this sort of work before.
c) His new employer asked him whether he had done that sort of work before.
d) His new employer asked him whether he had done this sort of work before.

Answer: c

4. The old lady declared that she was going to walk where she pleased. They had the liberty.
a) The old lady said that, "I was going to walk where I pleased. They have the liberty".
b) The old lady: "I am going to walk where I please. We have the liberty".
c) The old lady:"I was going to walk where I pleased. They have the liberty".
d) The old lady: "I am going to walk where I pleased. They had the liberty".

Answer: b

5. She said to me, "I'm going shopping. Can I get you something?"
a) She said she was going shopping and said to me if I wanted something.
b) She said she was going shopping and asked as if I wanted something.
c) She said she was going shopping and asked if she could get me something.
d) She said she is going shopping and asked if she could get me something.

Answer: c

6. Kiran asked me, "Did you see the cricket match on television last night?"
a) Kiran asked me whether I saw the cricket match on television the earlier night.
b) Kiran asked me whether I had seen the cricket match on television the earlier night.
c) Kiran asked me did I see the cricket match on television last night.
d) Kiran asked me whether I had seen the cricket match on television last night.

Answer: b

7. "I finished it several days ago," said Jack.
a) Jack said that he had finished it several days earlier.
b) Jack said that he finished it several days earlier.
c) Jack said that he finish it several days ago.
d) Jack said that he finished it several days previously.

Answer: a

8. "Where will you be tomorrow," I said, "in case I have to ring you?"
a I asked where you will be the next day in case I will ring him.
b) I asked where he would be the next day in case I had to ring him.
c) I said to him where he will be in case I have to ring him.
d) I enquired about his whereabouts the next day in case I would have to ring up.

Answer: b

9. "You can't bathe in this sea," he said to me, "it's very rough."
a) He said that I can't bathe in this sea because it's very rough.
b) He said that you couldn't bathe in that sea if it was very rough.
c) He said that I couldn't bathe in that sea as it was very rough.
d) He said that you can't bathe in this sea since it was very rough.

Answer: c

10. "I don't know why they haven't signed the papers and accepted the gift," said Crene to me.
a) Crene told me that he didn't know why they hadn't signed the papers and accepted the gift.
b) Crene told me that he don't know why they haven't signed the papers and accepted the gift.
c) Crene told me that I don't know why they haven't signed the papers and accepted the gift.
d) Crene said to me that he didn't know why they hadn't signed the papers and accepted the gift.

Answer: a

11. Manna asked Rohan, "Have you sat in a trolley bus before?"
a) Manna asked Rohan whether he had sat in a trolley bus earlier.
b) Manna asked Rohan had he sat in a trolley bus before.
c) Manna asked Rohan if he sat on a trolley bus before.
d) Manna asked Rohan if he has ever sat in a trolley bus.

Answer: a

12. He said, "I had a wonderful dream last night".
a) He said that he saw a wonderful dream last night.
b) He said that last night he had a wonderful dream.
c) He said that he had had a wonderful dream the previous night.
d) He said that he had seen a wonderful dream yesterday.

Answer: c

13. "I gave the packet to Tom,who kept it a long time," said Pamela
a) Pamela said that she had gave the packet to Tom who kept it a long time.
b) Pamela said that she had given the packet to Tom,who kept it a long time.
c) Pamela said that she had given the packet to Tom,who kept it for longtime.
d) Pamela said that she had given the packet to Tom, to keep for a long time.

Answer: b

14. The master said that he would see me the next day.
a) "You will be seen by me tomorrow,"said the master.
b) "Tomorrow, I will see you," says the master.
c) "I will be seeing you tomorrow," said the master.
d) "I will see you tomorrow," said the master.

Answer: d

15. I said to the boy,"You have no ticket, get out before you are driven out."
a) I told the boy get out before you are driven out.
b) I told the boy to get out before he was driven out as he had no ticket.
c) I ordered the boy to get out before he was driven out.
d) I told the boy that he had no ticket and that he should get out before he was driven out.

Answer: b

16. Rohit asked me, "Have you read this novel?"
a) Rohit asked me if I had read that novel.
b) Rohit asked me if I could read this novel.
c) Rohit asked me if I would have read that novel.
d) Rohit asked me if I was reading that novel.

Answer: a

17. The passenger said to the clerk, " When is the next train to Hyderabad?"
a) The passenger asked the clerk when the next train to Hyderabad was.
b) The passenger enquired the clerk that when the next train was to Hyderabad.
c) The passenger enquired the clerk that when was the next train to Hyderabad.
d) The passenger enquired the clerk when was the next train to Hyderabad.

Answer: a

18. My mother said to me, "Where are you going at this time of the day?"
a My mother asked me where I was going at that time of the day.
b) My mother told me where I was going at that time of the day.
c) My mother told me not to go at that time of the day.
d) My mother asked me where was I going at that time of the day.

Answer: a

19. They said to him, "We shall visit your house tomorrow".
a) They said that they will go to his house the next day.
b) They expressed a desire to visit his house the next day.
c) They told him that they might visit his house the next day.
d) They told him that they would visit his house the next day.

Answer: d

20. The gardener said to the boys, "Do not pluck the flowers".
a) The gardener said to the boys that they should not pluck flowers.
b) The gardener forbade the boys to pluck the flowers.
c) The gardener told the boys that they should not pluck flowers.
d) The gardener scolded the boys for plucking flowers.

Answer: b

21. He welcomed me to his house.
a) He said, "Welcome to my house."
b) He said, "Welcome home."
c) He said, "Please come in."
d) He said, "You are welcomed here!"

Answer: a

22. He looked at the sky and said, "How beautifully the clouds are floating!"
a) He looked at the sky and exclaimed with joy that the clouds were floating beautifully.
b) Looking at the sky he told that the clouds are floating beautifully.
c) He looked at the sky and said that the clouds very beautifully are floating.
d) He looked at the sky and said that the floating clouds are beautiful.

Answer: a

23. Ram asked me, "How much have you paid for this umbrella?"
a) Ram asked me how much he had paid for that umbrella.
b) Ram asked me whether how much I had paid for that umbrella.
c) Ram asked me how much I had paid for that umbrella.
d) Ram asked me how much I have paid for that umbrella.

Answer: c

24. He asked me why I did not come on time the previous day.
a) He said to me, "Why didn't I come on time yesterday?"
b) He asked me, "Why didn't you come on time the previous day?"
c) He asked me, "Why you didn't come on time yesterday?"
d) He asked me, "Why didn't you come on time yesterday?"

Answer: d

25. He said, "I shall go as soon as it is possible."
a) He said that he would go as soon as it was possible
b) He told he will go as soon as possible.
c) He asked whether to go as soon as it was possible.
d) He suggested that he will go as soon as it was possible.

Answer: a

26. He said, "If I had the key with me, I could give you the solution".
a) He said that if he had the key with him, he could give him/her the solution.
b) He said if he could have the key with him,he would give him/her the solution.
c) He told that if he could have the key with him, he would give him/her the solution.
d) He said that If he have had the key with him, he could have given him/her the solution.

Answer: a

27. The General said, "Bravo! Well done, my soldiers".
a) The General told the soldiers that they had done well
b) The General applauded his soldiers saying that they would do well.
c) The General applauded his soldiers for their excellent job.
d) The General applauded his soldiers saying that they had done well.

Answer: d

28. He said to the interviewer, "Could you please repeat the question?"
a He requested the interviewer if he could please repeat the question.
b) He requested the interviewer to please repeat the question.
c) He requested the interviewer to repeat the question.
d) He requested the interviewer if he could repeat the question.

Answer: c

29. The poor examinee said, "0 God, take pity on me."
a) The poor examinee prayed God to take pity on him.
b) The poor examinee, invoking God, implored him to take pity on him.
c) The poor examinee exclaimed that God take pity on him.
d) The poor examinee asked God to take pity on him.

Answer: b

30. "What about going for a swim," he said, "It's quite fine now."
a) He asked me what about going for a swim as it was quite fine then.
b) He proposed going for a swim as it was quite fine.
c) He suggested going for a swim as it was quite fine.
d) He advised me to go for a swim as it was quite fine.

Answer: a

31. He said to her, "What a cold day!"
a) He told her that it was a cold day.
b) He exclaimed that it was a cold day.
c) He exclaimed sorrowfully that it was a cold day.
d) He exclaimed that it was a very cold day.

Answer: d

32. Pawan said to me, "If I hear any news, I'll phone you."
a) Pawan told me that if he heard any news, he will phone me.
b) Pawan told me that if he will hear any news, he will phone me.
c) Pawan told me if he had heard any news, he, would phone me.
d) Pawan told me that if he heard any news, he would phone me.

Answer: d

33. Farhan asked Geeta, "Could you lend me a hundred rupees until tomorrow?"
a) Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until tomorrow.
b) Farhan asked Geeta whether she could lend him a hundred rupees until the next day.
c) Farhan asked Geeta whether she could lend me a hundred rupees until the next day.
d) Farhan asked whether Geeta could lend me a hundred rupees until the next day.

Answer: b

34. "Who was the first man to fly in space?" questioned the examiner.
a) The examiner asked who the first man to fly in space was.
b) The examiner asked about the first man to fly in space.
c) The examiner questioned about the first man to fly in space.
d) The examiner asked who was the first man to fly in space.

Answer: a

35. The patient asked the doctor what he should normally eat.
a) The patient exclaimed, "What should I normally eat, doctor?"
b) The patient said, "What I should normally eat doctor?"
c) The patient told,"What should I normally eat?"
d) The patient said, "What should I normally eat doctor?"

Answer: d

36. He said to me, "I have often told you not to play with fire."
a) He said that he has often been telling me not to play with fire.
b) He told me that he had often told me not to play with fire.
c) He reminded me that he often said to me not to play with fire.
d) He said to me that he often told me not to play with fire.

Answer: b

37. Seeta said to me, "Can you give me your pen?"
a) Seeta asked me can I give her my pen.
b) Seeta asked me if I can give me your pen.
c) Seeta asked me if I could give her my pen.
d) Seeta asked me if I gave her my pen.

Answer: c

38. She said, "I must have a computer to computer to prepare a powerpoint presentation."
a She said that she had to have a computer to prepare a powerpoint presentation.
b) She said that she should have a computer to prepare a powerpoint presentation.
c) She said that she would have a computer to prepare a powerpoint presentation.
d) She said that she could have a computer to prepare a powerpoint presentation.

Answer: a

39. The teacher said, "Why can't you come to school on time, Reema ?"
a) The teacher asked Reema why she can't come to school on time.
b) The teacher asked Reema why can't she come to school on time.
c) The teacher asked Reema why couldn't she come to school on time.
d) The teacher asked Reema why she couldn't come to school on time.

Answer: d

40. 'I'll take a quick nap here in this soft grass', said the hare.
a) The hare said that he would take a quick nap here in this soft grass.
b) The hare said that he would take a quick nap there in that soft grass.
c) The hare said he will take a quick nap here in this soft grass.
d) The hare said that I will take a quick nap here in this soft grass.

Answer: b

41. The teacher said, "Boys, what do you understand by this phrase ?"
a) The teacher asked the boys what they understood by that phrase.
b) The teacher asked the boys what they understood by this phrase.
c) The teacher asked the boys what they understand by this phrase.
d) The teacher asked the boys what they understand by that phrase.

Answer: a

42. "I have to go into the town today", Mr. Rao said to the Station Master.
a) Mr. Rao told the Station Master that he had to go into the town that day.
b) Mr. Rao advised the Station Master that he had to go into the town that day.
c) Mr. Rao spoke to the Station Master that he had to go into the town that day.
d) Mr. Rao told the Station Master that he would go into the town that day.

Answer: a

43. Mother said to the baby, "Don't play with fire".
a) Mother warned the baby to play with fire.
b) Mother warned the baby not to play with fire.
c) Mother forbade the baby not to play with fire.
d) Mother requested the baby not to play with fire.

Answer: b

44. "Do you know anything about Robots, Sonu?" said Meeta.
a) Meeta asked Sonu whether he knows anything about Robots.
b) Meeta asked Sonu if he know anything about Robots.
c) Meeta asked Sonu if he had known anything about Robots
d) Meeta asked Sonu if he knew anything about Robots.

Answer: d

45. David said to Anna, "Mona will leave for her native place tomorrow."
a) David told Anna that Mona will leave for her native place tomorrow.
b) David told Anna that Mona left for her native place the next day.
c) David told to Anna that Mona would be leaving for her native place tomorrow.
d) David told Anna that Mona would leave for her native place the next day.

Answer: d

46. He said, "Asha washed the clothes."
a) He said that Asha washed the clothes.
b) He said that clothes were washed by Asha.
c) He said that Asha had washed the clothes.
d) He said that Asha has washed the clothes.

Answer: c

47. I said to her, "I will have written letters."
a) I told her that she will have written letters.
b) I told her that she would have written letters.
c) I told her that I will have written letters.
d) I told her that I would have written letters

Answer: d

48. Monica Cheng asked Roeun, "Are you going to visit Germany?
a Monica Cheng asked Roeun if he is going to visit Germany.
b) Monica Cheng asked Roeun if he had visited Germany.
c) Monica Cheng asked Roeun if had gone to Germany.
d) Monica Cheng asked Roeun if he was going to visit Germany.

Answer: d

49. He said, "I am buying a new pen".
a) He said that he bought a new pen.
b) He said that he had been buying a new pen.
c) He said that he is buying a new pen.
d) He said that he was buying a new pen.

Answer: d

50. "I was digging the garden when the doctor arrived," replied Harry.
a) Harry said that he was digging the garden when the doctor arrived.
b) Harry said that he had been digging the garden when the doctor arrive.
c) Harry says that he was digging the garden when the doctor arrived.
d) Harry said that he had been digging the garden when the doctor arrived.

Answer: d

51."Call the witness", said the magistrate.
a) The magistrate requested to call the witness.
b) The magistrate begged for calling the witness.
c) The magistrate ordered to call the witness.
d) The magistrate prayed to call the witness.

Answer: c

52. "Be careful; the steps are very slippery", I warned him.
a) I warned him to be careful as the steps were very slippery.
b) I warned him to be careful as the steps are very slippery.
c) I warned him to be careful and steps were very slippery.
d) I told him to be careful and the steps are very slippery.

Answer: a

53. The girl wondered where the sparrows had gone.
a) The girl said, "Oh! Where the sparrows have gone?"
b) The girl said, "Oh! Where are the sparrows?"
c) The girl said, "Oh! Where had the sparrows gone?"
d) The girl said, "Oh! Where have the sparrows gone?"

Answer: d

54. The boss said to his secretary, "Did you discuss this matter with the manager?"
a) The boss asked his secretary whether he discussed that matter with the manager.
b) The boss asked his secretary if you have discussed that matter with the manager.
c) The boss asked his secretary if he had discussed that matter with the manager.
d) The boss asked his secretary if he has discussed that matter with the manager.

Answer: c

55. He asked me if I had been ill.
a) He said to me, "Are you ill?"
b) He said to me, "Were you ill?"
c) He said to me, "Had you been ill?"
d) He said to me, "Have you been ill?"

Answer: b

56. I asked him where he would stay.
a) I said to him, "Where you will stay?"
b) I asked him, "Where will you stay?"
c) I said to him, "Where I will stay?"
d) I said to him, "Where will I stay?"

Answer: b

57. You said to me, "She is my sister".
a) You said to me that she was my sister.
b) You told me that she was your sister.
c) You said to me that I was her sister.
d) You said to me that she is my sister.

Answer: b

58. "You did not return your book yesterday," said the librarian.
a The librarian said that he had not returned his book the previous day.
b) The librarian said the book not been returned the previous day.
c) The librarian said that you had not returned you book yesterday.
d) The librarian said that he had not returned his book yesterday.

Answer: a

59. "I will put this key here," said the caretaker.
a) The caretaker says that he would put the key there.
b) The caretaker said that he would put the key there.
c) The caretaker says that he would put the key here.
d) The caretaker said that he will put the key there.

Answer: b

60. Mohan says that the teacher is not at home.
a) Mohan said, "Teacher is not at home."
b) Mohan says, "Teacher is not at home."
c) Mohan says,"Teacher was not at home."
d) Mohan said, "Teacher was not at home."

Answer: b

61. I said to the boy, "Will you step with me into the garden?"
a) I asked the boy if he would step with me into the garden.
b) I said to the boy if he would step with me in the garden.
c) I said to the boy if he would like to step with me in the garden.
d) I requested the boy to step with me in the garden.

Answer: a

62. He said to us, "What did he have last night?"
a) He inquired of us what had he have last night.
b) He asked us what he had had the previous night.
c) He asked us that what did he have the previous night.
d) He asked us what had he had the last night.

Answer: b

63. Martha said, "I am going to Mexico next year."
a) Martha said that she had been going to Mexico next year.
b) Martha said that she was going to Mexico next year.
c) Martha said that she had gone to Mexico next year.
d) Martha said that she will be going to Mexico next year.

Answer: b

64. I asked him, "Will you go to Agra tomorrow?"
a) I asked him whether I would go to Agra the next day.
b) I asked him whether he would go to Agra the next day.
c) I asked him whether you would go to Agra the next day.
d) I asked him whether he will go to Agra the next day.

Answer: b

65. You said to me, "I am going to America".
a) You told me that I was going to to America.
b) You said me that you were going to America.
c) You told me that you were going to America.
d) You told me I was going to America.

Answer: c

66. The teacher said to me, "What is your name?"
a) The teacher told me what my name was.
b) The teacher asked me what my name was.
c) The teacher asked me what my name is.
d) The teacher asked me what was my name.

Answer: b

67."Call the first witness," said the judge.
a) The judge ordered that the first witness be called.
b) The judge asked them to call the first witness.
c) The judge requested them to call the first witness.
d) The judge said to them to call the first witness.

Answer: b

68. The ox asked the dog not to sit there.
a The ox said to the dog, "Not to sit here."
b) The ox said to the dog,"Do not sit here."
c) The ox said to the dog, "Does not sit here."
d) The ox said to the dog,"Did not sit here."

Answer: b

69. Sandy said, "I have already written a letter to my family."
a) Sandy said that she had already written a letter to her family.
b) Sandy said that she wrote a letter to her family.
c) Sandy said that she was writing a letter her family
d) Sandy said that she will write a letter to her family.

Answer: a

70.She said, "I will now take rest for sometime."
a) She said that I would now take rest for some time.
b) She said that she will then take rest for some time.
c) She said that she would then take rest for some time.
d) She said that he will then take rest for some time.

Answer: c

71. She asked, "Is the secretary coming to the meeting?"
a) She asked that the secretary was corning to the meeting.
b) She asked that if the secretary was coming to the meeting.
c) She asked if the secretary is coming to the meeting.
d) She asked if the secretary was corning to the meeting.

Answer: d

72. "I came home last night", said he.
a) He told that he had come home last night.
b) He said that he came home last night.
c) He said that he had come home the previous night.
d) He says that he came home the previous night.

Answer: c

73. Mr Robinson asked his son what he wanted to be when he grew up.
a) "My son," said Mr Robinson,"what will you be when you grow up?"
b) "My son," said Mr Robinson, "what do you want to be when you grow up?"
c) Mr Robinson said, "My son, what did you want to be when you grew up?"
d) Mr Robinson said,"My son,what would you be when you grow up?"

Answer: b

74. Kala said to Radha, "who were you speaking to over the phone?"
a) Kala asked Radha who she had been speaking to over the phone.
b) Kala asked Radha who she has been speaking to over the phone.
c) Kala asked Radha that who she was speaking to over the phone.
d) Kala asked Radha that who she had been speaking to over the phone.

Answer: a

75. Tanishq asked whether anyone had seen her pet.
a) Tanishq asked, "Did you see my pet?"
b) Tanishq asked, "Is the pet here?"
c) Tanishq asked, "Has anyone seen my pet?"
d) Tanishq, "Have you see any pet?"

Answer: c

76. The teacher asked me why I had been absent the day before.
a) The teacher asked me, "Why were you absent yesterday?"
b) The teacher asked me, "Why are you absent yesterday?"
c) The teacher asked me, "Why are you absent the day before?"
d) The teacher asked me, "Were you absent the day before?"

Answer: a

77. Ramesh informed his friend that he could make use of his car while he was away.
a) Ramesh said to his friend, "You will make use of my car while I was away".
b) Ramesh said to his friend, "Use my car while I go away".
c) Ramesh said to his friend, "you can make use of my car while I am away".
d) Ramesh asked his friend, "Will you make use of my car while I am away?".

Answer: c

78. Vinay told me that he had been writing a letter the day before.
a Vinay said, "I will write a letter today."
b) Vinay said, "I will write a letter tomorrow."
c) Vinay said, "I was writing a letter yesterday."
d) Vinay said, "I had been writing a letter yesterday. "

Answer: c

79. "Who's the conductor of this bus?" he said, and paused for a reply.
a) He said who the conductor of that bus was and paused for a reply.
b) He asked who was the conductor of that bus and paused for a reply.
c) He asked whether who the conductor of that bus was and paused for a reply.
d) He asked who the conductor of that bus was and paused for a reply.

Answer: b

80. "We'll go for an outing tomorrow," said Laila's father, "so you had better complete your homework this evening."
a) Laila's father told her to complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.
b) Laila's father told her to complete her homework this evening as they would be going for an outing the next day.
c) Laila's father tells her to complete her homework this evening as they would be going for an outing the next day.
d) Laila's father had told her to complete her homework that evening as they would be going for an outing the next day.

Answer: a

81. The project manager asked Vivek, "How much time will you take to finish this project?"
a) The project manager asked Vivek how much time would he take to finish that project.
b) The project manager enquired of Vivek how much time he would take to finish that project.
c) The project manager enquired of Vivek how much time he will be taking to finish that project.
d) The project manager asked Vivek how much time he would take to finish this project.

Answer: b

82. You said to me, "Why are you talking so much?"
a)You asked me why he was talking so much.
b) You asked me why I was talking so much.
c) You asked me why was I talking so much.
d) You asked me why I had been talking so much.

Answer: b

83. He said to his son, "Do not smoke."
a) He advised his son do not smoke.
b) He advised his son to not smoke.
c) He advised his son not to smoke.
d) He advised his son that he should not smoke.

Answer: c

84. The Professor said, "Have you cleared your last semester papers?"
a) The Professor asked whether I cleared my last semester papers.
b) The Professor asked if I had cleared my previous semester papers.
c) The Professor asked whether I have cleared my last semester papers.
d) The Professor asked if I have cleared my previous semester papers.

Answer: b

85. "You are all doing very well," said Mr. Jones.
a) Mr. Jones said that we are all doing well.
b) Mr. Jones said that they were all doing very well.
c) Mr. Jones said that you are all doing very well.
d) Mr. Jones said that they were all doing well.

Answer: b

86. She wanted to know whether butterflies drank water.
a) She wanted to know "Do butterflies drink water?"
b) She asked, "Do butterflies drink water?"
c) She asked, "Did butterflies drank water?"
d) "Does butterflies drinks water?", she asked.

Answer: b

87. My brother said that honesty is the best policy.
a) My brother said that, "Honesty is the best policy."
b) My brother told me, "Honesty is the best policy."
c) My brother said, "Honesty was the best policy."
d) My brother said, "Honesty is the best policy."

Answer: d

88. The Police Chief warned that more accidents would occur if people continued to disregard traffic rules.
a The Police Chief said, "More accidents will occur if people continue to disregard traffic rules."
b) The Police Chief said, "More accidents would occur if people continue to disregard traffic rules."
c) The Police Chief said, "Beware! More accident will occur if people continue to disregard traffic rules."
d) The Police chief said, "Beware! More accidents will occur if people continued to disregard traffic rules."

Answer: C

89. "Give yourself fifteen minutes and walk gently," Uncle Podger always said.
a) Uncle Podger always advised me to give myself fifteen minutes and walk gently.
b) Uncle Podger always ordered me to take fifteen minutes and walk gently.
c) Uncle Podger always requested me to take fifteen minutes and walk gently.
d) Uncle Podger always asked me to take fifteen minutes and walk gently.

Answer: a

90. My mother said to me, "Wish you a happy and prosperous life!"
a) My mother wished me a happy and prosperous life.
b) My mother told me that I should lead a happy and prosperous life.
c) My mother wished that I enjoy a happy and prosperous life.
d) My mother wished that I should be living a happy and prosperous life.

Answer: a

91. "If you want to smoke,you'll have to go out", said the conductor.
a) The conductor ordered me to go out and smoke.
b) The conductor said that if i/he wanted to smoke, i/he would have to go out.
c) The conductor told me that smoking is not permitted in the bus.
d) The conductor told me that I will have to go out and smoke.

Answer: b

92. She said, "I am sorry, I am not able to submit those papers".
a) She said she was sorry, she is not able to submit those papers.
b) She said that she was sorry and she will not be able to submit those papers.
c) She apologized for not being able to submit those papers.
d) She exclaimed with sorrow that she was sorry and she will not be able to submit those papers.

Answer: c

93. Kannan said to Subha, "I'll return the book after I have read it."
a) Kannan told Subha that he will return the book after he has read it.
b) Kannan told Subha that he would return the book after he has read it.
c) Kannan told Subha that he will return the book after he read it.
d) Kannan told Subha that he would return the book after he had read it.

Answer: d

94. I said to her, "Do you know how to dance?"
a) I asked her if she does know dancing.
b) I asked her if she had known how to dance.
c) I asked her if she was known how to dance.
d) I asked her if she knew how to dance.

Answer: d

95. Radha said that the manager would go to Bombay the next day.
a) Radha said, "Our manager will go to Bombay tomorrow."
b) Radha said, "Our manager will be going to Bombay the next day."
c) Radha said, "Our manager might be going to Bombay the next day."
d) Radha said, "Our manager might go to Bombay tomorrow."

Answer: a

96. The king said to his men, "Do not be afraid of the enemy. Face them bravely."
a) The king ordered his men to not be afraid of the enemy and that they had to be faced bravely.
b) The king asked his men to not be afraid of the enemy but they should be faced bravely.
c) The king advised his men not to be afraid of the enemy but to face them bravely.
d) The king told his men not to be afraid of the enemy and they had faced them bravely.

Answer: c

97.Sitara asked me, "Have you taken your laptop?"
a) Sitara asked me in had taken the laptop.
b) Sitara asked me if we had taken the laptop.
c) Sitara asked me whether I had taken my laptop.
d) Sitara asked me if suppose I have taken my laptop.

Answer: c

98. "I'm tired," he says every evening.
a Every day in the evening he is getting tired
b) Every evening he says (that) he is tired.
c) He is getting tired every evening.
d) Every evening he says that he was getting tired.

Answer: b

99. Baruch said, "I might teach English Literature next semester."
a) Baruch said that he is going to teach English Literature next semester
b) Baruch said that he will teach English Literature next semester.
c) Baruch said that he might teach English Literature next semester.
d) Baruch said that he might be teaching English Literature next semester.

Answer: c

100. The man said, "What I give today I trust that tomorrow I shall be able to earn back."
a) The man said that what he gave that day he trusted he would be able to return the next day.
b) The man said to give him his trust so that he would be able to earn back the next day.
c) The man asked what to give that day as he trusted that the next day he would earn back.
d) The man said that he trusted he would be able to earn back the next day what he gave that day.

Answer: d