Pathology Questions and Answers





1. The concept of clinicopathologic correlation (CPC) by study of morbid anatomy was introduced by:
a) Hippocrates
b) Virchow
c) John Hunter
d) Morgagni

Answer: d

2. ABO human blood group system was first described by:
a) Edward Jenner
b) Karl Landsteiner
c) Hippocrates
d) Laennec

Answer: b

3. Exact number of human chromosomes was first described in the year:
a) 1947
b) 1950
c) 1953
d) 1956

Answer: d

4. Structure of DNA of the cell was described by:
a) Watson and Crick
b) Tijo and Levan
c) Ruska and Lorries
d) Barbara McClintock

Answer: a

5. Which of the following was discovered first in human beings
a) Number of chromosomes
b) Structure of DNA
c) In situ hybridisation
d) Polymerase chain reaction

Answer: b

6. Father of cellular pathology is:
a) Carl Rokitansky
b) FT Schwann
c) G. Morgagni
d) Rudolf Virchow

Answer: d

7. Humans genome consists of following approximate number of genes:
a) 20,000
b) 30,000
c) 50,000
d) 100,000

Answer: b

8. Stem cell research consists of:
a) Cadaver cells grown in vitro
b) Plant cells grown in vitro
c) Human cells grown in vitro
d) Synonymous with PCR

Answer: c

9. Human genome project was completed in:
a) 2001
b) 2002
c) 2003
d) 2004

Answer: c

10. Frozen section is employed for the following purposes except:
a) Fat demonstration
b) Amyloid
c) Rapid diagnosis
d) Enzymes

Answer: b

11. Tissues for electron microscopy are fixed in:
a) Carnoy’s fixative
b) 10% buffered formalin
c) 4% glutaraldehyde
d) Saline

Answer: c

12. The DNA molecule is a double helical strand having the following nucleotide bases:
a) Cytosine, thymine, alanine, guanine
b) Adenine, guanine, valine, thymine
c) Cytosine, lysine, adenine, guanine
d) Adenine, guanine, cytosine, thymine

Answer: d

13. Actin and myosin proteins are found in:
a) Microtubules
b) Microfilaments
c) Intermediate filaments
d) Ribosomes

Answer: b

14. The major mechanism of damage to plasma membrane in ischaemia is:
a) Reduced intracellular pH
b) Increased intracellular accumulation of sodium
c) Increased Ca++ ions in the cytosol
d) Reduced aerobic respiration

Answer: c

15. In ischaemia-reperfusion cell injury, there are:
a) Increased Ca++ ions in the extracellular fluid
b) Increased Ca++ ions in the cytosol
c) Ca++ ions are equal in the cytosol and in extracellular fluid
d) Ca++ ion equilibrium is unaffected

Answer: b

16. Out of various free radical species, the following radical is most reactive:
a) Superoxide (O2’)
b) Hydrogen peroxide (H2O2)
c) Hydroxyl (OH)
d) Nitric oxide (NO)

Answer: c

17. In fatty liver due to chronic alcoholism, the following mechanisms are involved except:
a) Increased free fatty acid synthesis
b) Decreased triglyceride utilization
c) Increased α-glycerophosphate
d) Block in lipoprotein excretion

Answer: c

18. The following pigments are stainable by Prussian blue reaction except:
a) Haemosiderin
b) Ferritin
c) Haemochromatosis
d) Haematin

Answer: d

19. Enzymatic digestion is the predominant event in the following type of necrosis:
a) Coagulative necrosis
b) Liquefactive necrosis
c) Caseous necrosis
d) Fat necrosis

Answer: b

20. Mechanism of mammalian apoptosis involves the most important role of the following protein:
a) Receptor for TNF
b) BCL-2
c) TP53
d) CED-9

Answer: b

21. Apoptosis has the following features except:
a) There is cell shrinkage in apoptosis
b) There are no acute inflammatory cells surrounding apoptosis
c) There may be single cell loss or affect clusters of cells
d) Apoptosis is seen in pathologic processes only

Answer: d

22. Diabetic foot is an example of:
a) Dry gangrene
b) Gas gangrene
c) Wet gangrene
d) Necrotising inflammation

Answer: c

23. Idiopathic calcinosis cutis is an example of:
a) Necrotising inflammation
b) Dystrophic calcification
c) Metastatic calcification
d) Calcified thrombi in veins

Answer: b

24. In atrophy, the cells are:
a) Shrunken cells
b) Dead cells
c) Irreversibly injured cells
d) Reversibly injured cells

Answer: a

25. For metaplasia the following holds true:
a) It is a disordered growth
b) It affects only epithelial tissues
c) It is a reversible change
d) It is an irreversible and progressive change

Answer: c

26. Immune system in the body is activated by:
a) Cell adhesion molecules
b) Cytokines
c) G-protein receptors
d) Ion channels

Answer: b

27. In cell cycle, signal transduction system is activated by:
a) G protein receptors
b) Selectins
c) Cadherins
d) Integrins

Answer: a

28. Which of the following genes is proapoptotic:
a) p53
b) Bcl-2
c) RB
d) Bax

Answer: d

29. Annexin V is used as a marker for:
a) Necrosis
b) Fatty change
c) Apoptosis
d) Gangrene

Answer: c

30. Enzyme which prevents ageing is:
a) Catalase
b) Superoxide dismutase
c) Metalloproteinase
d) Telomerase

Answer: d

31. Transplantation antigens are located on portion of:
a) Chromosome 1
b) Chromosome 6
c) Chromosome 9
d) Chromosome 22

Answer: b

32. Class I HLA antigens are located on:
a) All nucleated cells of the body
b) B and T lymphocytes
c) Macrophages
d) Complement system

Answer: a

33. HIV contaminated waste products can be decontaminated by the following agents except:
a) Sodium hypochlorite
b) Formaldehyde
c) Methanol
d) Glutaraldehyde

Answer: c

34. CD4 bearing subpopulation of macrophages are attacked by HIV and cause the following except:
a) Cytopathic effects
b) Act as reservoir of HIV infection
c) Act as source of infection in nervous system
d) Defects in CD4+ T lymphocytes

Answer: a

35. In autoimmune haemolytic anaemia, the following type of immunologic tissue injury is involved:
a) Type I (anaphylactic)
b) Type II (cytotoxic)
c) Type III (immune complex)
d) Type IV (cell mediated)

Answer: b

36. Out of various antinuclear antibodies, pathognomonic of SLE is:
a) Antibody to single-stranded DNA
b) Antibody to double-stranded DNA
c) Antibody to histones
d) Antibody to nucleolar antigen

Answer: b

37. The most common form of amyloid in developing countries is:
a) Primary
b) Secondary
c) Hereditary
d) Localised

Answer: b

38. In cases of renal failure on long-term haemodialysis, there is development of following type of amyloid:
a) Amyloid light chain (AL)
b) Amyloid-associated protein (AA)
c) Amyloid β2 microglobulin (Aβ2m)
d) β amyloid protein (Aβ)

Answer: c

39. Cardiac amyloidosis often produces:
a) Dilated cardiomyopathy
b) Constrictive cardiomyopathy
c) Restrictive cardiomyopathy
d) Ischaemic cardiomyopathy

Answer: c

40. In senile cardiac amyloidosis, the biochemical form of amyloid is:
a) AL
b) AA
c) Aβ2M
d) ATTR

Answer: d

41. In Alzheimer’s disease, cerebral plaques consist of:
a) ATTR protein
b) Aβ2M protein
c) Prion protein
d) Aβ protein

Answer: d

42. Amyloid enhancing factor (AEF) plays a significant role in:
a) Primary amyloid
b) Secondary amyloid
c) Senile cerebral amyloid
d) Haemodialysis-associated amyloid

Answer: b

43. Non-fibrillar amyloid components include all except:
a) Amyloid P component
b) Apolipoprotein E
c) Protein X
d) Cystatin

Answer: d

44. Grave’s disease is a type of:
a) Type I reaction
b) Type II reaction
c) Type III reaction
d) Type IV reaction

Answer: b

45. Which of the following is heredo-familial form of amyloidosis?
a) Polyneuropathic amyloidosis
b) Cardiac amyloidosis
c) Cerebral amyloidosis
d) Endocrine amyloidosis

Answer: a

46. CD4 T cell count in crisis phase of HIV according to revised HIV/AIDS classification is:
a) < 100/ microlitre
b) < 200/ microlitre
c) < 250/ microlitre
d) < 500/ microlitre

Answer: b

47. Test useful for detection of HIV during window period:
a) ELISA
b) Western blot
c) CD4+ cell count
d) p24 antigen capture assay

Answer: d

48. Haematoxylin body represents:
a) Cytosolic components
b) RNA
c) Nuclear chromatin material
d) Cell membrane components

Answer: c

49. For counting of CD4 + T cells in AIDS, the following technique is often employed:
a) In situ hybridisation
b) Polymerase chain reaction
c) Flow cytometry
d) Electron microscopy

Answer: c

50. For karyotyping, the dividing cells are arrested by addition of colchicine in the following mitotic phase:
a) Prophase
b) Metaphase
c) Anaphase
d) Telophase

Answer: c