Microbiology Questions and Answers





1. According to Pasteur statements which one of the following is true
a) Living organisms discriminate between stereoisomers
b) Fermentation is a aerobic process
c) Living organisms doesn’t discriminate between stereoisomers
d) Both a and b

Answer: a

2. “I found floating therin earthly particles,some green streaks, spirally wound serpent-wise, and orderly arranged, the whole circumstance of each of these streaks was abut the thickness of a hair on one’s head”…. These words are of
a) Leeuwenhoek
b) A. Jenner
c) Pasteur
d) Koch

Answer: a

3. The principle light- trapping pigment molecule in plants, Algae, and cyanobacteria is
a) Chlorophyll a
b) Chlorophyll b
c) Porphyrin
d) Rhodapsin

Answer: a

4. Who demonstrated that open tubes of broth remained free of bacteria when air was free of dust.
a) Abbc Spallanzani
b) John Tyndall
c) Francisco Redi
d) Pasteur

Answer: b

5. During Bio Geo chemical cycle some amount of elemental carbon was utilized by the microorganisms. The phenomenon is called as
a) Dissimilation
b) Immobilization
c) Decomposition
d) Neutralization

Answer: b

6. Reverse isolation would be appropriate for
a) a patient with tuberculosis
b) a patient who has had minor surgery
c) a patient with glaucoma
d) a patient with leukemia

Answer: a

7. The symptome “ general feeling of illness and discomfort “ is called
a) Cystitis
b) Malaise
c) Anaphylactic shock
d) Arthritis

Answer: b

8. On soybean which of the following forms symbiotism
a) Azatobactor paspali
b) Rhizobium
c) Bradyrhizobium
d) Nostoc

Answer: c

9. Who provide the evidence that bacteriophage nucleic acid but not protein enters the host cell during infection
a) Alfred D.Hershey & Leonard Tatum in 1951.
b) Alfred D.Hershey & Zindar Lederberg in 1951.
c) Alfred D.Hershey & Martha Chase in 1952.
d) Alfred D.Hershey & Macleod in 1952.

Answer: c

10. Spirulina belongs to
a) Xanthophyceae
b) Cyanophyceae
c) Rhodophyceae
d) Pheophyceae

Answer: b

11. The first antibody to contact invading microorganisms was
a) lgG
b) IgM
c) IgA
d) IgD

Answer: b

12. The light emitted by luminescent bacteria is mediated by the enzyme
a) Coenzyme Q
b) Luciferase
c) Lactose dehydrogenase
d) Carboxylase reductase

Answer: c

13. Pick out the vector using in human Genome project
a) Phagemid vector
b) Yeast artificial chromosomes
c) Cosmid vectors
d) Yeast episomal plasmids

Answer: b

14. Salt and sugar preserve foods because they
a) Make them acid
b) Produce a hypotonic environment
c) Deplete nutrients
d) Produce a hypertonic environment

Answer: d

15. In a fluorescent microscope the objective lens is made of
a) Glass
b) Quartz
c) Polythene
d) None of these

Answer: c

16. Fixation of atmospheric nitrogen is by means of
a) Biological process
b) Lightining
c) Ultraviolet light
d) All of the above

Answer: d

17. Which one of the following fungi is the most serious threat in a bone marrow transplant unit?
a) Candida albicans
b) Aspergillus
c) Blastomyces
d) Cryptococus

Answer: b

18. Direct microscopic count can be done with the aid of
a) Neuberg chamber
b) Anaerobic chamber
c) Mineral oil
d) Olive oil

Answer: a

19. The image obtained in a compound microscope is
a) Real
b) Virtual
c) Real inverted
d) Virtual inverted

Answer: b

20. Enzymes responsible for alcoholic fermentation
a) Ketolase
b) Zymase
c) Peroxidase
d) Oxidase

Answer: b

21. Which type of spores are produced sexually?
a) Conidia
b) Sporangiospores
c) Ascospores
d) None of these

Answer: c

22. Bacterial transformation was discovered by
a) Ederberg and Tatum
b) Beadle and Tatum
c) Griffith
d) None of these

Answer: a

23. Father of microbiology is
a) Louis Pasteur
b) Lister
c) A.V. Leeuwenhock
d) Robert Koch

Answer: c

24. The antiseptic method was first demonstrated by
a) Lwanowski
b) Lord Lister
c) Edward Jenner
d) Beijerinck

Answer: b

25. Small pox vaccine was first discovered by
a) Robert Koch
b) Louis Pasteur
c) Lister
d) Edward Jenner

Answer: d

26. Compound microscope was discovered by
a) Antony von
b) Pasteur
c) Johnsen & Hans
d) None of these

Answer: c

27. The term mutation was coined by
a) Pasteur
b) Darwin
c) Hugo devries
d) Lamark

Answer: c

28. Father of Medical Microbiology is
a) Pasteur
b) Jenner
c) Koch
d) A.L.Hock

Answer: c

29. Disease that affects many people at different countries is termed as
a) Sporadic
b) Pandemic
c) Epidemic
d) Endemic

Answer: b

30. Prophylaxis of cholera is
a) Protected water supply
b) Environmental sanitation
c) Immunization with killed vaccines
d) All of these

Answer: b

31. In electron microscope, what material is used as an objective lense?
a) Magnetic coils
b) Superfine glass
c) Aluminium foils
d) Electrons

Answer: a

32. The main feature of prokaryotic organism is
a) Absence of locomotion
b) Absence of nuclear envelope
c) Absence of nuclear material
d) Absence of protein synthesis

Answer: b

33. The stalked particles on the cristae of mitochondria are called
a) Glyoxysomes
b) Spherosomes
c) Oxysomes
d) Peroxisomes

Answer: d

34. Kuru disease in Humans is caused by
a) Bacteria
b) Viroides
c) Prions
d) Mycoplasma

Answer: c

35. Antiseptic methods were first introduced by
a) Lord Lister
b) Iwanowski
c) Beijernick
d) Edward Jenner

Answer: a

36. A mutation that produces termination codon is
a) Mis-sense mutation
b) Neutral mutation
c) Non-sense mutation
d) Reverse mutation

Answer: c

37. During conjunction the genetic material will be transferred through
a) Cell wall
b) Medium
c) Pili
d) Capsule

Answer: c

38. Antiseptic surgery was discovered by
a) Ernest Abbe
b) Joseph Lister
c) Pasteur
d) Beijerink

Answer: b

39. Tuberculosis is a
a) Water borne disease
b) Air borne disease
c) Food borne disease
d) Atthropod borne disease

Answer: b

40. Phagocytic phenomenon was discovered by
a) Louis Pasteur
b) Alexander Fleming
c) Metchnikof
d) Robert Koch

Answer: c

41. Meosomes are also known as
a) Mitochondria
b) Endoplasmic reticulum
c) Plasmids
d) Chondroids

Answer: d

42. Hybridoma technique was first discovered by.
a) Robert Koch
b) Kohler and Milstein
c) ‘D’ Herelle
d) Land Steiner

Answer: b

43. The minimum number of bacteria required to produce clinical evidence of death in a susceptible animal under standard condition is called
a) LD50
b) ID
c) MLD
d) All of these

Answer: c

44. In Electron Microscope source of electrons is from
a) Mercury lamp
b) Tungsten metal
c) both a and b
d) None of these

Answer: b

45. Griffith (1928) reported the phenomenon of transformation first in
a) Pneumococci
b) Bacillus species
c) H. influenzae
d) E.coli

Answer: a

46. The resolution power of the compound microscope is
a) 0.2 micron
b) 0.2 millimeter
c) 0.2 Angstrom units
d) 0.2 centimeter

Answer: a

47. Monoclonal antibodies are associated with the name of
a) Burnet
b) Medwar
c) Milstein kohler
d) Owen

Answer: a

48. The capacity of a given strain of microbial species to produce disease is known as
a) Pathogen
b) Virulence
c) Infection
d) None of these

Answer: b

49. Lederberg and Tatum (1946) described the phenomena of
a) Conjunction
b) Transformation
c) Mutation
d) Plasmids

Answer: a

50. Hanging drop method for motility study was first introduced by
a) Robert Koch
b) Louis Pasteur
c) Jenner
d) Leeuwenhock

Answer: d

51. Electron microscope gives magnification upto
a) 100 X
b) 2000 X
c) 50,000 X
d) 2,00,000 X

Answer: d

52. Term vaccine was coined by
a) Robert Koch
b) Pasteur
c) Needham
d) None of these

Answer: b

53. The inventor of Microscope is
a) Antony von
b) Galileo
c) Pasteur
d) Koch

Answer: a

54. First Pasteur conducted fermentation experiments in
a) Milk
b) Food material
c) Fruit juices
d) Both a and c

Answer: c

55. The role of phagocytosis was discovered by
a) Paul Ehrlich
b) Joseph lister
c) Elie Metchikoff
d) Pasteur

Answer: c

56. Modern concepts of chemotherapy was proposed by
a) Paul Ehrlich
b) Joseph Lister
c) Elie Metchnikoff
d) None of these

Answer: a

57. L – forms are discovered by
a) Klein Berger
b) Louis Pasteur
c) Robert Koch
d) Antony von Leeuwenhock

Answer: a

58. The causative organism of rocky mountain spotted fever was first described by
a) Howard Ricketts
b) da Rocha-lima
c) Both a and b
d) Robert Koch

Answer: c

59. The term bacteriophage was coined by
a) Jwanosky
b) F.W. Twort
c) Beijernick
d) De’Herelle

Answer: d

60. Viral infection of bacteria was discovered by
a) De’Herelle
b) F.W. Twort
c) Beijernick
d) Jwanoksy

Answer: b

61. Eye cannot resolve any image less than
a) 1ìm
b) 2ìm
c) 7ìm
d) 5ìm

Answer: d

62. Compound Microscope was discovered by
a) A.V. Lewenhoek
b) Janssen and Hans
c) Pasteur
d) None of these

Answer: b

63. Electron Microscope was discovered by
a) Prof. Fritz
b) Janssen and Hans
c) Knoll and Ruska
d) None of these

Answer: c

64. Condensation of light in light Microscope is by
a) Objective
b) Condensor
c) Ocular
d) All of these

Answer: b

65. Magnification range of light microscope is
a) 1000x – 5000x
b) 1000x – 2000x
c) 500x – 1000x
d) None of these

Answer: b

66. Light gathering capacity of Microscope is called
a) Numerical aperture
b) Angular aperture
c) Both a and b
d) None of these

Answer: a

67. If 10x and 40x objectives are used (air is the medium), the numerical aperture is
a) 1.5
b) 2.0
c) 1.8
d) 1.0

Answer: d

68. The ability of Microscope to distinguish two objects into two separate objects, is called
a) Resolving power
b) Wave length
c) N.A.
d) None of these

Answer: a

69. Limit of resolution of compound microscope is
a) 0.018 Ao
b) 0.1 mm
c) 5 ìm
d) 1 mm

Answer: b

70. Source of light in fluorescence microscopy is from
a) Mercury lamp
b) Sunlight
c) Both a and b
d) None of these

Answer: a

71. Cold like symptoms are caused by which bacteria
a) Pseudomonas
b) E.coli
c) Haemophilus influenza
d) Haemophilus streptococcus

Answer: c

72. In Streptococcus fecalis, the conjugation takes place at
a) Pili
b) Cell membrane
c) Cell wall
d) Flagella

Answer: c

73. The infected mad dogs may contain
a) Nergi bodies
b) Niagri bodies
c) Negri bodies
d) Neisser bodies

Answer: c

74. What disease the Nesser will produce?
a) Mumps
b) Rubella
c) Polio
d) Measles

Answer: d

75. Rancidity in spoiled foods is due to
a) Lipolytic organisms
b) Proteolytic organisms
c) Toxigenic microbes
d) Saccharolytic microbes

Answer: a

76. The Baterium that is most commonly used in genetic engineering is
a) Escherichia
b) Klebsiella
c) Proteius
d) Serratia

Answer: a

77. The functions of plasmid are
a) DNA replication
b) Protein synthesis
c) Cell wall synthesis
d) None of the above

Answer: d

78. Mycoplasmas are bacterial cells that
a) Fail to reproduce on artificial meida
b) Have a rigid cell wall
c) Are resistant to penicillin
d) Stain well with Gram’s stain

Answer: c

79. The etiologic agent of botulism is a
a) Neurotoxin
b) Endotoxin
c) Enterotoxin
d) All of the above

Answer: a

80. The bacterial cells are at their metabolic peak during
a) Lag phase
b) Log
c) Stationary
d) Decline

Answer: b

81. Protein particles which can infect are called
a) Virons
b) Prions
c) Nucleoida
d) None of these

Answer: b

82. In most of purple bacteria, the light harvesting centers are
a) B 850 & Fe-S
b) B 850 & B 875
c) B 845 & B 875
d) B 850 & B830

Answer: b

83. Endotoxin produced by gramnegative bacteria is present in
a) Peptidoglycan
b) Lippolysacharide
c) Theichoic acid
d) Inner membrane

Answer: b

84. Which one of the following was Gram negative, chemolithotrophic bacteria?
a) Siderococcus
b) E.coli
c) Spirellum
d) Mycoplasms

Answer: b

85. The mode of reproduction which occurs in mycoplasma is
a) Budding
b) Bursting
c) Binary fission
d) Binary fusion

Answer: c

86. Which one of the following is about Herpes viruses?
a) Icosahedral, with envelope, ds DNA
b) Polyhedral with envelope, ds DNA
c) RNA, helical with envelope
d) ds DNA, brick shape

Answer: a

87. Which one of the following produce typical fried egg appearance colonies on solid media?
a) Mycobacteria
b) Mycoplasts
c) Mycoplasms
d) Bacteroides

Answer: c

88. An organism that is osmophilic and has a specific requirements for sodium chloride resembles
a) Halophile
b) Basophile
c) Barophile
d) Xerophile

Answer: a

89. A population of cells derived from a single cell are called
a) Monclonal cells
b) Clones
c) Protoplasts
d) Sub culture

Answer: b

90. Hetrolactic acid bacteria produce
a) Lactic acid only
b) Lactic acid + H2O + CO2
c) Lactic acid + CO2
d) Lactic acid + alchohol + CO2

Answer: d

91. In which of the follwing microorganism, conjunction tube was not produced during conjunction process?
a) Thiobaillus thiooxidence
b) T. ferroxidance
c) Tetrahymena thermophila
d) Cryptaporiclium

Answer: a

92. Which of the following is most similar to Rickettsia and Chlamydia?
a) Bdellovibrio
b) Clostridium
c) Mycobacterium
d) Mycoldaima

Answer: c

93. How would you distinguish pseudomonas species from E-cloi?
a) Gram staining
b) Morphology
c) Glucose fermentation Vs Respiration
d) All of the above

Answer: c

94. Which of the following is pathogenic to humans?
a) Spirogyra
b) Cephaleuros
c) Prototheca
d) Both b and c

Answer: c

95. Tumer inducing plasmids are extensively used in production of
a) Avirulent phases
b) Single cell proteins
c) Transgenic plants
d) Nitrogen fixing bacteria

Answer: c

96. The viruses that live as parasites on bac teria are
a) Fungi
b) Commensels
c) Bacteriophages
d) None of these

Answer: c

97. The anthrax disease is most frequently infected from
a) Cattle
b) Sheeps
c) Rats
d) Both a and b

Answer: d

98. The colonies produced by Pseudomonas on Mac Conkey’s medium are
a) Purple colored
b) Pink colored
c) Pale colored
d) Green colored

Answer: c

99. Staining material of gram positive bacterium is
a) Fast green
b) Haematoxylon
c) Crystal violet
d) Safranin

Answer: c

100. The pigment present in red algae is
a) Rhodochrome
b) Fucoxanthin
c) Chlorophyll only
d) Chlorophyll + phycobilin

Answer: d

101. During mitosis, synapsis occurs in the phase called
a) Telophase
b) Anaphase
c) Prophase
d) None of the above

Answer: c

102. Which of the following change is a transition?
a) ATGC’!ATCC
b) ATGC’!ATGG
c) ATGC’!AGGC
d) None of these

Answer: d

103. Citrus canker is caused by
a) Phytomonas
b) Salmonella
c) Lactobacillus
d) Hay bacillus

Answer: a

104. Bacter ia that are respons ib le for fermentation of dairy milk are
a) Azetobacter
b) Rhizobium
c) Lactobacillus
d) Hay bacillus

Answer: c

105. The fungal disease that affect the internal organs and spread through the body are called
a) Mycoses
b) Systemic mycoses
c) Mycotoxicosis
d) Superficial mycoses

Answer: b

106. The staining technique used to stain the metachromatic granules of Corynebacterium
a) Giemsa stain
b) Alberts stain
c) Acid fast staining
d) Both a and b

Answer: b

107. The orderly increase in all components of protoplasm of a cell is called
a) Reproduction
b) Cell division
c) Growth
d) All of the above

Answer: c

108. The causative organism of cholera, i.e., Vibrio show the movement called
a) Gliding movement
b) Darting movement
c) Pseudopoidal movement
d) None of these

Answer: b

109. Erythrocytes will get its ATP energy only by
a) Glycolysis
b) Kreb’s cycle
c) Electron Transport
d) HMP shunt

Answer: a

110. Virus will contain
a) Cell membrane
b) Cell wall
c) DNA
d) DNA or RNA

Answer: d

111. The bacterial pili mainly contain
a) Carbohydrates
b) Lipids
c) Proteins
d) Minerals

Answer: c

112. The wonder drug of second world war is produced by
a) Algae
b) Fungi
c) Bacteria
d) Plants

Answer: b

113. Role of bacteria in carbon cycle is
a) Photosynthesis
b) Chemosynthesis
c) Breakdown of organic compounds
d) Assimilation of nitrogen compounds

Answer: c

114. Centromere is that part of chromosome where
a) Nucleoli are formed
b) Crossing over takes places
c) Chromatids are attached
d) Naking occurs

Answer: c

115. Somatic cell of the adult body are haploid in many except
a) Vertebrates
b) Invertebrates
c) Fungi
d) Vascular plants

Answer: c

116. Congential diseases are
a) Diseases present at birth
b) Deficiency disease
c) Occur during life
d) Spread from one individual to another

Answer: a

117. The enzyme needed in biological systems for joining two molecules is called
a) Lyases
b) Diastases
c) Polymerases
d) Hydrolase

Answer: c

118. Meosomes are the part of
a) Plasma membrane
b) ER
c) Lysosomes
d) Golgi

Answer: a

119. All prokaryotes are surrounded by a cell wall except
a) Mycoplasms
b) Sperochetes
c) Actinomycetes
d) Methanogena

Answer: a

120. Enzyme hydrolyzing bacterial cell wall
a) Lysozome
b) Reductase
c) Protease
d) Lysozyme

Answer: d

121. Cows can digest straw because they contain
a) Cellulose hydrolyzing microorganisms
b) Protein hydrolyzing bacteria
c) Lipid hydrolyzing microorganisms
d) Amino acid degrading bacteria

Answer: a

122. The nucleus controls protein synthesis in the cytoplasm by sending
a) Chromatin
b) A DNA template
c) m RNA molecule
d) A pecialized protein

Answer: c

123. The site of energy production in a cell
a) Micro body
b) Chromosome
c) Ribosome
d) Mitochondria

Answer: d

124. Thylakoid is present in
a) Mitochondria
b) Chloroplast
c) ER
d) Golgi apparatus

Answer: b

125. Which one of the following bacteria has found extensive use in genetic engineering work in plants?
a) Clostridum septicum
b) Xanthomonas oriza
c) Bacillus coagulens
d) Agrobacterium tumefaciens

Answer: d

126. Maximum application of animal cell culture technology today is in the production of
a) Insulin
b) Interferons
c) Vaccines
d) Edible proteins

Answer: c

127. Bacterial ribosomes are composed of
a) Protein and DNA
b) Protein and mRNA
c) Protein and rRNA
d) Protein and tRNA

Answer: c

128. The potorespiration involves
a) Calvin cycle
b) Hatch-Slack cycle
c) Glycolate cycle
d) Kreb’s cycle

Answer: c

129. Bioleaching is done by
a) Protozoa
b) Bacteria
c) Algae
d) All of the above

Answer: b

130. Inclusion bodies diagnostic of rabies are called
a) Elementary bodies
b) Pascheur bodies
c) Negri bodies
d) Guarnieri bodies

Answer: c

131. Which of the following genera is most likely to contain organisms capable of surviving high temperature?
a) Vibrio
b) Pseudomonas
c) Torula
d) Coxiella

Answer: c

132. The major role of minor elements inside living organisms is to act as
a) Co-factors of enzymes
b) Building blocks of important amino acids
c) Constituents of hormones
d) Binder of cell structure

Answer: a

133. The apparatus used to ma inta in a continuous culture
a) Chemostat
b) Autostat
c) Thermostat
d) Both a and c

Answer: a

134. The test used to detect the deamination of the amino acids by bacteria
a) Nessler’s reagent test
b) Proteolytic test
c) Lactose test
d) Rose aindole reagent test

Answer: a

135. Diphtheria is caused by
a) Corynebacterium
b) Staphylococcus
c) Streptococcus
d) None of these

Answer: a

136. Koplic spots observed in the mucous membrane is characteristic feature of the disease
a) Rubella
b) Measles
c) Mumps
d) Influenza

Answer: c

137. A bacterium containing prophage is called as
a) Lytic
b) Lysogen
c) Lytogen
d) None of these

Answer: b

138. The most infectious food borne disease is
a) Tetanus
b) Dysentery
c) Gas gangrene
d) Botulism

Answer: d

139. An example for common air borne epidemic disease
a) Influenza
b) Typhoid
c) Encephalitis
d) Malaria

Answer: a

140. Vrial genome can become integrated into the bacterial genomes are known as
a) Prophage
b) Temperatephage
c) Bacteriophage
d) Metaphage

Answer: b

141. Rancidity of stored foods is due to the activity of
a) Toxigenic microbes
b) Proteolytic microbes
c) Saccharolytic microbes
d) Lipolytic microbes

Answer: d

142. Virion means
a) Infectious virus particles
b) Non-infectious particles
c) Incomplete particles
d) Defective virus particles

Answer: c

143. Virulence of the microorganisms can be reduced by
a) Attenuation
b) A virulence
c) Inactivation
d) Freezing

Answer: a

144. The test used for detection of typhoid fever
a) WIDAL test
b) ELISA
c) Rosewaller test
d) Westernblotting

Answer: a

145. Bacteriophage capable of only lytic growth is called
a) Temperate
b) Avirulent
c) Virulent
d) None of these

Answer: a

146. Diphtheria bacillus is otherwise known as
a) Fried-Landers bacillus
b) Kleb’s hofflers bacillus
c) Frchs bacillus
d) Koch’s bacillus

Answer: b

147. Acridine dyes are more effective against
a) Gram positive
b) Gram negative
c) Ricke Hsia
d) Mycoplasma

Answer: a

148. In bacteria pigment bearing structures are
a) Chloroplast
b) Protoplast
c) Sphaeroplast
d) Chromatophores

Answer: d

149. The procedure of differential staining of bacteria was developed by
a) A.H. Gram
b) H.C. Gram
c) N.C. Gram
d) H.A. Gram

Answer: b

150. Intermediate group of pathogen between bacteria and viruses which are intracellular parasites are called
a) Mucoplasmas
b) Rickettsias
c) Prions
d) Virusoides

Answer: b

151. Bacillus is an example of
a) Gram positive bacteria
b) Gram negative bacteria
c) Virus
d) Viroid

Answer: a

152. Amoebic dysentery in humans is caused by
a) Plasmodium
b) Paramecium
c) Yeast
d) Entamoeba histolytica

Answer: d

153. Viral genome that can become integrated into bacterial genome is called
a) Prophage
b) Temperate phage
c) Bacteriophage
d) Metaphage

Answer: a

154. Cytochromes are
a) Oxygen acceptors
b) ATP acceptors
c) Electron acceptors
d) Protein acceptors

Answer: c

155. The cells having F plasmid in the chromosomes were termed as
a) Hfr
b) F
c) Hbr
d) C+

Answer: a

156. Recombination process occurring through the mediation of phages is
a) Conjunction
b) Transduction
c) Transformation
d) Transfection

Answer: b

157. Mordant used in grams staining is
a) Crystal violet
b) Iodine
c) Saffranin
d) All of these

Answer: b

158. Parasitic form must contain
a) Capsule
b) Cell-wall
c) Endospores
d) Flagella

Answer: b

159. Gram staining is an example for
a) Simple staining
b) Differential staining
c) Negative staining
d) None of these

Answer: d

160. Following Cocci are non-motile except
a) Staphylococcus
b) Meningococcus
c) Gonococcus
d) Rhodococcus agilis

Answer: a

161. Aspergillus fumigatus can infect
a) Birds
b) Animals
c) Man
d) All of them

Answer: b

162. Enterotoxin responsible for food poisoning is secreted by
a) Enterococci
b) Entamoeba histolytica
c) Enterobacteriaceae
d) Straphylococci

Answer: d

163. Autolysis is done by
a) Mitochondria
b) Lysosomes
c) Golgi bodies
d) Peroxisomes

Answer: b

164. A facultative anaerobic is
a) Only grow anaerobically
b) Only grow in the presence of O2
c) Ordinarily an anaerobe but can grow with O2
d) Ordinarily an aerobe but can grow in absence of O2

Answer: d

165. The percentage of O2 required by moderate anaerobe is
a) 0%
b) < 0.5%
c) 2 – 8%
d) 5 – 10%

Answer: c

166. Interferon is formed by
a) Lymphocytes
b) Lymphoblasts
c) Fibroblasts
d) All of these

Answer: d

167. Pigment bearing structure of bacteria are
a) Mesosomes
b) Plasmids
c) Mitochondria
d) Chromophores

Answer: d

168. Spirochete is
a) Gonococci
b) Strphylococci
c) Treponema pallidum
d) Streptococci

Answer: c

169. Histones are found in
a) Prokaryotes
b) Eukaryotes
c) Viruses
d) None of these

Answer: b

170. Cell wall of gram negative bacteria is
a) Thick
b) Lipids are present
c) Teichoic acids are absent
d) None of these

Answer: c