1. Second Saturday and every Sunday is a holiday. How many working days will be there in a month of 30 days beginning on a Saturday?

a) 21

b) 22

c) 23

d) 24

Explanation: Mentioned month begins on a Saturday and has 30 days

Sundays = 2

^{nd}, 9

^{th}, 16

^{th}, 23

^{rd}, 30

^{th}

⇒ Total Sundays = 5

Every second Saturday is holiday.

1 second Saturday in every month

Total days in the month = 30

Total working days = 30 - (5 + 1) = 24

2. December 9, 2001 is Sunday. What was the day on December 9, 1971?

a) Monday

b) Tuesday

c) Wednesday

d) Thursday

Explanation: Total number of days = 30 × 365 + 8 days from leap years = 10958

Number of weeks = 1565

December 9, 1971 must have been Tuesday.

3. What day of the week was 1^{st} January 1901

a) Monday

b) Tuesday

c) Wednesday

d) Thursday

Explanation: 1

^{st}Jan 1901 = (1900 years + 1

^{st}Jan 1901)

We know that number of odd days in 400 years = 0

Hence the number of odd days in 1600 years = 0 (Since 1600 is a perfect multiple of 400)

Number of odd days in the period 1601 - 1900

= Number of odd days in 300 years

= 5 x 3 = 15 = 1

(As we can reduce perfect multiples of 7 from odd days without affecting anything)

1

^{st}Jan 1901 = 1 odd day

Total number of odd days = (0 + 1 + 1) = 2

2 odd days = Tuesday

1 January 1901 is Tuesday.

4. Today is 5^{th} August. The day of the week is Wednesday. This is a leap year. What will be the day of the week on this date after 3 years?

a) Wednesday

b) Thursday

c) Friday

d) Saturday

Explanation: This is a leap year.

So, none of the next 3 years will be leap years.

Each ordinary year has one odd day, so there are 3 odd days in next 3 years.

The day of the week will be 3 odd days beyond Wednesday i.e. it will be Saturday

5. January 1, 2004 was a Thursday, what day of the week lies on January 1, 2005

a) Wednesday

b) Thursday

c) Friday

d) Saturday

Explanation: Given that January 1, 2004 was Thursday.

Odd days in 2004 = 2 (because 2004 is a leap year)

(Also note that we have taken the complete year 2004 because we need to find out the odd days from 01-Jan-2004 to 31-Dec-2004, that is the whole year 2004)

January 1, 2005 = (Thursday + 2 odd days) = Saturday

6. How many days are there from 3^{rd} February, 2012 to 18^{th} April 2012 (both inclusive)?

a) 55 days

b) 65 days

c) 76 days

d) 85 days

Explanation: Here we have to count the number days from 3

^{rd}February, 2012 to 18

^{th}April 2012 ( both inclusive)

The given year is leap year, So February month has 29 days

From 3

^{rd}to 29

^{th}February = 27 days

In March = 31 days

From 1

^{st}to 18

^{th}April = 18 days

Total number of days = 27 + 31 + 18 = 76 days

7. What was the day on 15^{th} august 1947 ?

a) Friday

b) Saturday

c) Sunday

d) Thursday

Explanation: 15

^{th}Aug, 1947 = (1946 years + Period from 1.1.1947 to 15.8.1947)

Odd days in 1600 years = 0

Odd days in 300 years = 1

46 years

= (35 ordinary years + 11 leap years)

= (35 x 1 + 11 x 2)

= 57 (8 weeks + 1 day)

= 1 odd day

Jan. Feb. Mar. Apr. May. Jun. Jul. Aug

( 31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 30 + 31 + 15 )

= 227 days

= (32 weeks + 3 days)

= 3 odd days

Total number of odd days = (0 + 1 + 1 + 3) = 5 odd days

Hence, as the number of odd days = 5, given day is Friday.

8. What was the day of the week on, 16^{th} July, 1776?

a) Tuesday

b) Wednesday

c) Monday

d) Saturday

Explanation: 16

^{th}July, 1776 = (1775 years + Period from 1

^{st}Jan, 1776 to 16

^{th}July, 1776)

Counting of odd days :

1600 years have 0 odd day

100 years have 5 odd days

75 years = (18 leap years + 57 ordinary years)

= [(18 x 2) + (57 x 1)]

= 93 (13 weeks + 2 days)

= 2 odd days

1775 years have (0 + 5 + 2) odd days = 7 odd days = 0 odd day

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul

31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 16

= 198 days

= (28 weeks + 2 days)

Total number of odd days = (0 + 2) = 2

Required day was 'Tuesday'.

9. The maximum gap between two successive leap year is?

a) 4

b) 8

c) 2

d) 1

Explanation: Ex: 1896 is a leap year.The next leap year comes in 1904 (1900 is not a leap year).

The length of the solar year, however, is slightly less than 365$$\frac{1}{4}$$ days-by about 11 minutes. To compensate for this discrepancy, the leap year is omitted three times every four hundred years.

In other words, a century year cannot be a leap year unless it is divisible by 400. Thus 1700, 1800, and 1900 were not leap years, but 1600, 2000, and 2400 are leap years.

10. How many leap years does 100 years have?

a) 25

b) 24

c) 4

d) 26

Explanation: Given year is divided by 4, and the quotient gives the number of leap years.

Here, 100 ÷ 4 = 25

As 100 is not a leap year ⇒ 25 - 1 = 24 leap years.