Truth Verification of the Statement Questions and Answers

1. Which one of the following a 'Drama' must have?
a) Actors
b) Story
c) Sets
d) Director

Answer: b
Explanation: A story makes a drama.

2. Which one of the following is always found in 'Wonder'?
a) Crowd
b) Lumber
c) Astonishment
d) Rustic

Answer: c
Explanation: Wonder means a feeling of amazement or astonishment.

3. Disclosure always involves
a) Agents
b) Display
c) Exposition
d) Secrets

Answer: d
Explanation: If there is secret then there is disclosure.

4. A bulb always has
a) Glass
b) Current
c) Filament
d) Light

Answer: c
Explanation: Filament is a part of bulb.

5. A mirror always
a) Retracts
b) Distorts
c) Refracts
d) Reflects

Answer: d
Explanation: Reflection is a property of mirror.

6. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

Which one of the following is always associated with 'Justice' ?
a) Hypocrisy
b) Magnaminity
c) Legitimate
d) Diminutiveness

Answer: c
Explanation: Because justice can only be given according to law.

7. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

In India a widow can marry her brother-in-law although a man cannot marry the sister of his dead wife -
a) Always
b) Sometimes
c) Often
d) Never

Answer: b
Explanation: As there is no such tradition hence this will happen sometimes.

8. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

Yesterday, I saw an ice cube which had already melted due to the heat of a nearby furnace -
a) Always
b) Sometimes
c) Never
d) Often

Answer: c
Explanation: Since, the ice cube had already melted due to heat of nearly furnace so after this ice cannot remain as ice cube.

9.Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

A boy is sitting on the back seat of a car. When the driver suddenly starts the car, the boy experiences a backward force -
a) Always
b) Sometimes
c) Often
d) Never

Answer: a
Explanation: When a car suddenly starts, the lower part of the boy's body will be in motion while his upper part will be at rest. Hence he will always experience a backward force.

10. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

Which of the following is always found in BRAVERY ?
a) Courage
b) Experience
c) Power
d) Knowledge

Answer: a
Explanation: Courage is the root of bravery.

11. A disease always has
a) Cure
b) Germs
c) Cause
d) Patient

Answer: c
Explanation: A disease always has a cause.

12. Management always involves
a) Regulation
b) Counsel
c) Exhortation
d) Coercion

Answer: a
Explanation: Regulation is a rule made by an authority. Management always involves regulation.

13. Which one of the following is always found in 'Phrase'?
a) Nomenclature
b) Manifestation
c) Pictorial effect
d) Glossary

Answer: d
Explanation: A phrase always contains a number of words.

14.If we are going early in the morning towards the south the sun will be visible at our left:
a) Always
b) Never
c) Often
d) Sometimes

Answer: a
Explanation:

Early in the morning the sun is in the direction of east. If we are going towards the south, our face will be in the direction of South and our left hand will be in the direction of east.

Hence if we go early in the morning towards the south the sun will always be visible at our left.


15.My ten years old niece is taller than my twelve years old son:
a) Always
b) Never
c) Often
d) Sometimes

Answer: d
Explanation: It can happen sometime.

16. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

Which one of the following is always with BARGAIN ?
a) Sumptuousness
b) Exchange
c) Triviality
d) Eloquence

Answer: b
Explanation: Bargain is only possible when exchange takes place.

17. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

Which of the following is always associated with TREE ?
a) Roots
b) Flowers
c) Leaves
d) Fruits

Answer: a
Explanation: Without roots trees cannot exist.

18. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

A river always has -
a) banks
b) Fishes
c) Weeds
d) Boats

Answer: a
Explanation: River cannot be formed without banks.

19. Directions : In each question, One statement is followed by four possible answers. One of these four possible answers verifies the truth of the statement.

If we are going early in the morning towards the south, the sun will be visible at our left -
a) Always
b) Never
c) Often
d) Sometimes

Answer: a
Explanation: Early in the morning the sun is in the direction of east. If we are going towards the south, our face will be in the direction of south and our left hand will be in the direction of east. Hence, if we go early in the morning towards the south, the sun will always be visible at our left.

20. A train always has
a) Rails
b) Driver
c) Guard
d) Engine

Answer: d
Explanation: Engine is the part of train without which train can't move.

21. A lotus flower always has
a) Mud
b) Petals
c) Root
d) Water

Answer: b
Explanation: Petals is the basic constituent of any flower.

22. In India a widow can marry her brother-in-law although a man cannot marry the sister of his dead wife:
a) Always
b) Never
c) Often
d) Sometimes

Answer: d
Explanation: As there is no such tradition hence this will happen sometimes.

23.Which one of the following is always found in 'Remedy of fault'?
a) Punishment
b) Remedy
c) Fault
d) Scolding

Answer: c
Explanation: Remedy of fault means solution for fault. So, 'fault' is always found in it. Hence option C is answer.

24. A car always has
a) Driver
b) Wheels
c) Bonnet
d) Bumper

Answer: b
Explanation: Without wheels the car cannot move.

25. Danger always involves
a) Enemy
b) Attack
c) Fear
d) Help

Answer: c
Explanation: Danger always creates fear.

26. What is found necessarily in game?
a) Players
b) Spectators
c) Referee
d) Victory

Answer: a
Explanation: Players are the main part of any game.

27. Which one of the following is always found in factories
a) Chimney
b) Workers
c) Electricity
d) Sellers

Answer: b
Explanation: Workers work in factories.

28. A hill always has
a) Trees
b) Height
c) Animals
d) Water

Answer: b
Explanation: Hill - a naturally raised area of land, not as high or craggy as a mountain.

29. Controversy always involves
a) Dislike
b) Injustice
c) Disagreement
d) Passion

Answer: c
Explanation: Controversy occurs when there is disagreement.

30. What is found necessarily in newspaper?
a) Date
b) Advertisement
c) News
d) Editor

Answer: c
Explanation: News is the basic information in a newspaper.