Blood Relation Questions and Answers





1. Pointing to Ketan, Namrata said, " He is the son of my father's only son." How is ketan's mother related to Namrata?
a) Daughter
b) Aunt
c) Sister
d) Sister-in-law

Answer: d
Explanation: Namrata's father's only son---Namrata's brother.
So, Ketan is the son of Namrata's brothers. Thus, Ketan's mother is the wife of Namrata's brother i.e. Namrata's sister in low.

2. Showing the man receiving the prize, Saroj said, " He is the brother of my uncle's daughter." Who is the man to Saroj ?
a) Son
b) Brother-in-law
c) Nephew
d) Cousin

Answer: d
Explanation: Brother of uncle's daughter---Uncle's son---Cousin.
So, the man is Saroj cousin.

3. Pointing to a gentleman, Deepak said, "His only brother is the father of my daughter's father." How is the gentleman related to Deepak?
a) Grandfather
b) Father
c) Brother-in-law
d) Uncle

Answer: d
Explanation: Father of Deepak's daughter's father---Deepak's father. So, the man's brother is Deepak's father or the man is the brother of Deepak's father i.e., Deepak's uncle.

4. Pointing to a man on the stage, Rashi said, " He is the brother of the daughter of the wife of my husband." How is the man on the stage related to Rashi?
a) Son
b) Husband
c) Cousin
d) Nephew

Answer: a
Explanation: Wife of Rashi's husband---Rashi; Brother of daughter---Son.
So, the man on the stages is Rashi's son.

5. Pointing to a girl in the photograph, Amar said, "Her mother's brother is the only son of my mother's father." How is the girl's mother related to Amar?
a) Mother
b) Sister
c) Aunt
d) Grandmother

Answer: c
Explanation: Only son of Amar's mother's father---Amar's maternal uncle.
So, the girl's maternal uncle is Amar's maternal uncle. Thus, the girl's mother is Amar's aunt.

6. Arun said, " This girl is the wife of the grandson of my mother." Who is Arun to the girl ?
a) Father
b) Grandfather
c) Husband
d) Father-in-law

Answer: d
Explanation: Mother's grandson---Son; Son's wife---Daughter-in-law.

7. If Kamal says, "Ravi's mother is the only daughter of my mother, How is Kamal related to Ravi?
a) Father
b) Brother
c) Cannot be determined
d) None of these

Answer: d
Explanation: Only daughter of Kamal's mother---Kamal's sister. So, Ravi's mother is Kamal's sister or Kamal is the brother of Ravi's mother i.e., Ravi's maternal uncle.

8. Pointing to a person, a man said to a woman, "His mother is the only daughter of your father. How was the woman related to the person ?
a) Aunt
b) Mother
c) Wife
d) Daughter

Answer: b
Explanation: Only daughter of woman's father---woman herself.
So, the woman is person's mother.

9. Pointing to a man in a photograph, a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather." How is the women related to the man in the photograph ?
a) Mother
b) Aunt
c) Sister
d) Daughter

Answer: c
Explanation: Only son of women's grandfather---Woman's father; Man's brother's father---Man's father.
So, the woman is man's sister.

10. P's father is Q's son. M is the paternal uncle of P and N is the brother of Q. How is N related to M?
a) Nephew
b) Cousin
c) Data inadequate
d) None of these

Answer: d
Explanation: P's father is Q's son. So, Q is P's grandfather. M is the paternal uncle of P. So, M is the brother of P's father. This means that M is also Q's son. N is the brother of Q. Thus, N is the paternal uncle of P.

11. Introducing Reena, Monika said, "She is the only daughter of my father's only daughter." How is Monika related to Reena?
a) Niece
b) Cousin
c) Data inadequate
d) None of these

Answer: d
Explanation: Monika's father's only daughter----Monika.
So, Reena is Monika's daughter,i.e. Monika is Reena's mother.

12. Pointing towards a girl in the picture, Sarita said, "She is the mother of Neha whose father is my son." How is Sarita related to the girl in the picture?
a) Aunt
b) Cousin
c) Data inadequate
d) None of these

Answer: d
Explanation: Neha is the daughter of Sarita's son, and the girl is Neha's mother.
So,the girl is Sarita's son's wife i.e. Sarita is the girl's mother-in-law.

13. A man said to a lady, " Your mother's husband's sister is my aunt." How is the lady related to the man?
a) Daughter
b) Grand daughter
c) Mother
d) Sister

Answer: d
Explanation: Lady's mother's husband---Lady's father: Lady's father's sister----Lady's aunt.
So, lady's aunt is man's aunt and therefore lady is man's sister.

14. Pointing to a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the mother ?
a) Mother
b) Daughter
c) Sister
d) Grandmother

Answer: a
Explanation: ony daughter of my mother---Myself.
So, the woman is man's mother.

15. Deepak said to Nitin, " That boy playing football is the younger of the two brothers of the daughter of my father wife." How is the boy playing football related to Deepak?
a) Son
b) Brother
c) Cousin
d) Nephew

Answer: b
Explanation: Father's wife---Mother; Mother's daughter---Sister; Deepak's sister's younger brother---Deepak's younger brother.
So, the boy is Deepak's brothers.

16. B is the husband of P. Q is the only grandson of E, who is wife of D and mother-in-law of P. How is B related to D ?
a) Nephew
b) Cousin
c) Son-in-law
d) Son

Answer: d
Explanation: B is the husband of P and e is mother-in-law of P. So, B is the son of E. Also, E is wife of D. Thus, B is the son of D.

17. A,B and C are sisters. D is the brother of E and E is the daughter of B. How is A related to D ?
a) Sister
b) Cousin
c) Niece
d) Aunt

Answer: d
Explanation: E is the daughter of B and D is the brother of E. So, D is the son of B. Also, A is the sister of B. Thus, A is D's aunt.

18. Deepak has a brother Anil. Deepak is the son of Prem. Bimal is Prem's father. In terms of relationship, what is Anil of Bimal ?
a) Son
b) Grandson
c) Brother
d) Grandfather

Answer: b
Explanation: Anil is the brother of Deepak and Deepak is the son of Prem. So, Anil is the son of Prem. Now, Bimal is the father of Prem. Thus, Anil is the grandson of Bimal.

19. A and B are married couple. X and Y are brothers. X is the brother of A. How is Y related to B ?
a) Brother-in-law
b) Brother
c) Cousin
d) None of these

Answer: a
Explanation: A and B are husband and wife. Since X and Y are brothers and X is the brother of A, Y is also the brother of A. Thus, Y is the brother-in-law of B.

20. If (i) M is brother of N.
(ii)B is brother of N and
(iii) M is brother of D, then which of the following statements is definitely true?
a) N is brother of B
b) N is brother of D
c) M is brother of B
d) D is brother of M

Answer: c
Explanation: M is the brother of N and B is the brother of N. So, M is the brother of B.

21. Pointing to a man in a photograph, Asha said,"His mother's only daughter is my mother." How is Asha related to that man?
a) Nephew
b) Sister
c) Wife
d) Niece

Answer: d
Explanation: Asha's mothers mother is man's mother i.e, Asha's mother is man's sister or Asha is man's niece.

22. Pointing to a women, Naman said, "She is the daughter of the only child of my grandmother." How is the women related to Naman?
a) Sister
b) Niece
c) Cousin
d) Data inadequate

Answer: a
Explanation: Only child of Naman's grandmother-----Naman's father/mother
Daughter of Naman's father/mother-----Naman's sister.

23. Pointing to a photograph a man said,"I have no brother or sister but that man's father is my father's son." Whose photograph was it ?
a) His own
b) His son's
c) His father's
d) His nephew's

Answer: b
Explanation: Since the narrator has no brother, his father's son is he himself. So, the man who is talking is the father of the man in the photograph. Thus, the man in the photograph is his son.

24. Introducing a man, a woman said," His wife is the only daughter of my father," How is that man related to the woman?
a) Brother
b) Father-in-law
c) Maternal uncle
d) Husband

Answer: d
Explanation: Only daughter of woman's father-----woman herself. So, the man is woman's husband.

25. Pointing to a photograph, a man said,"She is the grand daughter of the elder brother of my father." How is the girl in the photograph related to this man?
a) Niece
b) Sister
c) Aunt
d) Sister-in-law

Answer: a
Explanation: Brother of father----Uncle: Uncle's grand daughter----Daughter of uncle's son----Daughter of cousin---Niece.

26. A is the brother of B. B is the brother of C. D is the father of A. Based on these statements, which of the following statements cannot be definitely true ?
a) B is the brother of A
b) B is the son of D
c) A is the brother of C
d) C is the brother of A

Answer: d
Explanation: A is the brother of B and B is the brother of C. So, C may be the brother or sister of A.

27. P is the brother of Q and R. S is R's mother. T is P's father. Which of the following statements cannot be definitely true ?
a) S is P's mother
b) P is S's son
c) T is S's husband
d) Q is T's son

Answer: d
Explanation: P, Q, R are children of same parents. So, S, who is R's mother and T, who is P's father will be mother and father of all three. However, it is not mentioned whether Q is male or female. So,(5) cannot be definitely true.

28. A, B, C, D, E, F and G are members of a family consisting of four adults and three children, two of whom, F and G are girls. A and D are brothers and A is a doctor. E is an engineer married to one of the brothers and has two children. B is married to D and G is their child. Who is C ?
a) A's son
b) E's daughter
c) F's father
d) G's brother

Answer: a
Explanation: E is married to A or D. But, S is married to D. Thus, E is married to A. Thus, A, B, D, E are the four adults and C, F, G are the three children in the family. B and D have a child G. A and E have two children---C and F. Now, only F and G are girls. So, C is a boy. Thus, C is A's or E's son.

29. Shobha is the niece of Ashish. Ashish's mother is Priya. Kamla is Priya's mother. Kamla's husband is Hari. Krishna is the mother-in-law of Hari. How is Shobha related to Hari ?
a) Daughter
b) Great grand daughter
c) Grand niece
d) Great grandson's daughter

Answer: b
Explanation: Shobha is the niece of Ashish means Ashish is the uncle of Shobha. Now, Priya is Ashish's mother. So, Priya is the grand mother of Shobha. Hari is Priya's father. So, Shobha is the greatgrand daughter of Hari.

30. Examine the following relationship among members of a family of six person---A, B, C, D, E and F.
1.The number of males equals that of females.
12.A and E are sons of F.
3.D is the mother of two, one boy and one girl.
4.B is the son of A.
5.There is one married couple in the family at present.
Which one of the following inferences can be drawn from the above?
a) A, B and C are all females.
b) A is the husband of D.
c) D is the grand daughter of F.
d) E and F are children of D.

Answer: b
Explanation: Clearly, there are three males and three females. Now, A, E and B are sons and hence male. So, C, D and F are females.
D has one male and one female child. Clearly, A and D form a couple having two children, namely B and C. Hence, A is the husband of D.

31. Looking at a portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. Brothers and sisters I have none." At whose portrait was Harsh looking?
a) His son
b) His cousin
c) His uncle
d) His nephew

Answer: a
Explanation: Since Harsh has no brother and sister, so he is his father's only son.
So, wife of Harsh's father's son---Harsh's wife. Thus, Harsh's wife is the man's mother or the man is Harsh's son.

32. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man related to the woman?
a) Nephew
b) Son
c) Cousin
d) Uncle

Answer: c
Explanation: Brother of mother---Uncle; Uncle's son---Cousin.

33. Pointing out to a lady, a girl said, " She is the daughter in law of the grandmother of my father's only son." How is the lady related to the girl ?
a) Sister-in-law
b) Mother
c) Aunt
d) Mother-in-law

Answer: b
Explanation: Girl's father's only son---Girl's brother; Grand mother of girl's brother---Girls grand mother; Daughter-in-law of girl's grand mother---Girl's mother.

34. Introducing a man, a woman said, "He is the only son of my mother's mother." How is the woman related to the man ?
a) Mother
b) Aunt
c) Sister
d) Niece

Answer: d
Explanation: Mother's mother---Maternal grand mother; Maternal grand mother's only son----Maternal uncle.
So, the man is woman's maternal uncle i.e., the woman is man's niece.

35. Pointing to a photograph, a woman says, " This man's son's sister is my mother-in-law," How is the women's husband related to the man in the photograph?
a) Grandson
b) Son
c) Son-in-law
d) Nephew

Answer: a
Explanation: Man's son's sister---Man's daughter.
So, the man's daughter is the mother of the woman's husband. Thus, the woman's husband is the grandson of the man in the photograph.

36. If Neena says, "Anita's father Raman is the only son of my father-in-law Mahipal", then how is Bindu, who is the sister of Anita, related to Mahipal?
a) Daughter
b) Wife
c) Daughter-in-law
d) None of these

Answer: d
Explanation: Only son of Neena's father-in-law Mahipal---Neena's husband.
So, Raman is Neena's husband and Anita and Bindu are his daughters.
Thus, Bindu is the grand daughter of Mahipal.

37. If X is the brother of the son of Y's son, How is X related to Y?
a) Son
b) Brother
c) Cousin
d) Grandson

Answer: d
Explanation: Son of Y's son---Grandson; Brother of Y's grandson---Y's grandson.
So, X is Y's grandson.

38. Pointing to a lady on the platform, Manju said, "She is the sister of the father of my mother's son." Who is the lady to Manju?
a) Mother
b) Sister
c) Aunt
d) Niece

Answer: c
Explanation: Manju's mother's son---Manju's brother; Manju's brother's father---Manju's father; Manju's father's sister---Manju's aunt.

39. Pointing to the woman in the picture, Rajiv said, "Her mother has only one grandchild whose mother is my wife." How is the woman in the picture related to Rajiv?
a) Cousin
b) Wife
c) Sister
d) Data inadequate

Answer: b
Explanation: Rajiv's wife's child---Rajiv's child.
The woman's mother is the grandmother of Rajiv's child. So, the woman is rajiv's wife.

40. Pointing towards Rita, Nikhil said, " I am the only son of her mother's son." How is Rita related to Nikhil?
a) Aunt
b) Niece
c) Mother
d) Cousin

Answer: a
Explanation: Rita's mother's son---Rita's brother.
So, Nikhil is the son of Rita's brother or Rita is Nikhil's aunt.

41. E is the son of A. D is the son of B. E married to C. C is B's daughter. How is D related to E
a) Brother
b) Uncle
c) Father-in-law
d) Brother-in-law

Answer: d
Explanation: C is B's daughter and D is B's son. So, D is the brother of C. E is a male and married to C. So, E is the husband of C, whose brother is D. Thus, D is the brother-in-law of E.

42. A is father of X; B is mother of Y. The sister of X is Z and Y. Which of the following statements is definitely not true ?
a) B is the mother of Z
b) X is the sister of Z
c) Y is the son of A
d) B has one daughter

Answer: c
Explanation: A is the father of X and Y is the sister of X. So, Y is the daughter of A.

43. P is the son of Q while Q and R are the sisters to one another. T is the mother of R. If S is the son of T, which of the following statements is correct ?
a) T is the brother of Q
b) S is the cousin of P
c) Q and S are sisters
d) S is the maternal uncle of P

Answer: d
Explanation: Q and R are sisters, So, T is the mother of R, means T is the mother of both q and R. S is the son of T, means S is the brother of Q. Thus,P is the son of Q means S is the maternal uncle of Q.

44. P's father Q is B's paternal uncle and A's husband M is P's paternal uncle. How is A related to B ?
a) Cousin
b) Aunt
c) Mother
d) Data inadequate

Answer: c
Explanation: Q is the paternal uncle of B, means Q is the brother of P's father. P is the son of Q. So, B's father and P's father are brothers.
Also, M is the paternal uncle of P, means M is the brother of P's father. So, M is the father of B. Since A is the wife of M, so A is the mother of B.

45. C is A's father's nephew. D is A's cousin but not the brother of C. How is D related to C ?
a) Father
b) Sister
c) Mother
d) Aunt

Answer: b
Explanation: C is A's father's nephew, means C is the son of A's father's brother i.e., C is the cousin of A. D is also A's cousin. So, D must be real brother or sister of C. But D is not brother of C. So, D must be sister of C.

46. Pointing to a photograph, Arun said, " She is the mother of my son's wife's daughter." How is Arun related to the lady?
a) Uncle
b) Cousin
c) Father-in-law
d) None of these

Answer: c
Explanation: Arun's son's wife's daughter---Arun's son's daughter; Mother of daughter of Arun's son---Wife of Arun's son.
So, Arun is the father-in-law of the lady.

47. Pointing to a photograph, a lady tells Pramod, "I am the only daughter of this lady and her son is your maternal uncle. " How is the speaker related to Pramod's father?
a) Sister-in-law
b) Wife
c) Either 1 or 2
d) Neither 1 nor 2

Answer: b
Explanation: Clearly, the speaker's brother is Pramod's maternal uncle.
So,the speaker is Pramod's mother or his father's wife. n

48. Rahul told Anand, "Yesterday I defeated the only brother of the daughter of my grand mother." Whom did Rahul defeat?
a) Son
b) Father
c) Brother
d) Father-in-law

Answer: b
Explanation: Daughter of grand mother---Aunt; Aunt's only brother---Father

49. Pointing to an old man, Kunal said," His son is my son's uncle." How is the old man related to Kunal ?
a) Brother
b) Uncle
c) Father
d) Grandfather

Answer: c
Explanation: Kunal son's uncle---Kunal's brother. So, the old man's son is Kunal's brother i.e., the old man is Kunal's father.

50. X introduces Y saying, " He is the husband of the grand daughter of the father of my father." How is Y related to X ?
a) Brother
b) Son
c) Brother-in-law
d) Nephew

Answer: c
Explanation: Father's father---Grandfather; Grandfather's grand daughter---Sister; Sister's husband---Brother-in-law. So, Y is X's brother-in-law.

51. Pointing to a photograph Anjali said, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Anjali?
a) Brother
b) Uncle
c) Son
d) Data is inadequate

Answer: a
Explanation: The man in the photograph is son of Anjali's grandfather's son i.e., the son of Anjali's father. Hence, the boy is the brother of Anjali.

52. Pointing to a person, Deepak said, "His only brother is the father of my daughter's father". How is the person related to Deepak?
a) Father
b) Grandfather
c) Uncle
d) Brother-in-law

Answer: c
Explanation: Father of Deepak's daughter's father → Deepak's father.
Hence, the person in the brother of Deepak's father.
Therefore, the person is the uncle of Deepak.

53. P is the mother of K; K is the sister of D; D is the father of J. How is P related to J?
a) Mother
b) Grandmother
c) Aunt
d) Data inadequate

Answer: b
Explanation: P is the mother of K
K is the sister of D
D is the father of J.
Therefore, J is the nephew or niece of K and P is the grandmother of J.

54. If P $ Q means P is the father of Q; P # Q means P is the mother of Q and P * Q means P is the sister of Q, then N # L $ P * Q shows which of the relation of Q to N?
a) Grand son
b) Grand daughter
c) Nephew
d) Data is inadequate

Answer: d
Explanation: As the sex of Q is not known, hence, data is inadequate.

55. If A $ B means A is the brother of B; A @ B means A is the wife of B; A # B means A is the daughter of B and A * B means A is the father of B, which of the following indicates that U is the father-in-law of P?
a) P @ Q $ T # U * W
b) P @ W $ Q * T # U
c) P @ Q $ W * T # U
d) P @ Q $ T # W * U

Answer: a
Explanation: P @ Q → P is the wife of Q ...(1)
Q $ T → Q is the brother of T ...(2)
T # U → T is the daughter of U
Hence, → Q is the son of U ...(3)
U * W → U is the father of W.
From (1) and (3), U is the father-in-law of P.

56. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?
a) Brother
b) Uncle
c) Cousin
d) Father

Answer: d
Explanation: The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh's mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.

57. If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
a) Q - N + M x P
b) P + S x N - Q
c) P - M + N x Q
d) Q - S % P

Answer: c
Explanation: P - M → P is the brother of M
M + N → M is the mother of N
N x Q → N is the sister of Q
Therefore, P is the maternal uncle of Q.

58. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?
a) Brother
b) Sister
c) Nephew
d) Cannot be determined

Answer: d
Explanation: If D is Male, the answer is Nephew.
If D is Female, the answer is Niece.
As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.
Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew - A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.

59. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?
a) M - N x C + F
b) F - C + N x M
c) N + M - F x C
d) M x N - C + F

Answer: d
Explanation: M x N → M is the father of N
N - C → N is the sister of C
and C + F → C is the brother of F.
Hence, M is the father of C or C is the son of M.

60. Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?
a) Brother
b) Nephew
c) Uncle
d) Son-in-law

Answer: a
Explanation: The father of the boy's uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of father.

61. There are five persons sitting on a bench. Blue eyed lady sitting in the middle is my mother. At the extreme left, the man with grey hair is my maternal uncle. Lady sitting at the extreme right is having a pimple on her nose and is the wife of person who is sitting between blue eyed lady and grey haired man and has a pointed nose. A lady having marks on her face is the younger sister of the blue eyed lady and sitting on the remaining fifth place. The person having a pointed nose is the son of the blue eyed lady. What is the lady having marks on her face to the man sitting at extreme left ?
a) Wife
b) Maternal Aunt
c) Sister
d) Sister-in-law

Answer: c
Explanation: The man sitting at the extreme left is my maternal uncle and the lady having marks on her face is my mother's sister. Hence, the lady having marks on her face is the sister of the man sitting at the extreme left.

62. Akash said to Mohit, "That boy in blue shirt is younger of the two brothers of the daughter of my father's wife." How is the boy in the blue shirt related to Akash ?
a) Father
b) Uncle
c) Brother
d) Nephew

Answer: c
Explanation: The daughter of Akash's father's wife is the sister of Akash and brother of the daughter is the brother of Akash.

63. Arun said, "This girl is the wife of the grandson of my mother." Who is Arun to the girl?
a) Father
b) Grandfather
c) Husband
d) Father-in-law

Answer: d
Explanation:

Mother's grandson → Son.
Son's wife → Daughter-in-law.


64. Pointing to Ketan, Namarata Said, "He is the son of my father's only son." How Ketan's mother related to Namarata?
a) Daughter
b) Aunt
c) Sister
d) Sister-in-law

Answer: d
Explanation: Namarata's father's only son's Namarata's brother.
So, ketan is the son of Namarata's brother. thus. Ketan's mother is the wife of Namarata's brother i.e. Namarata's Sister-in-law.

65. A, B and C are sisters, D is the brother of E and E is the daughter of B. How is A related to D ?
a) Sister
b) Cousin
c) Niece
d) Aunt

Answer: d
Explanation: E is the daughter of B and D is the brother of E. So, D is the son of B. Also, A is the sister of B. Thus, A is D's aunt.

66. A and B are brothers. C and D are sisters. A's son is D's brother. How is B related to C ?
a) Father
b) Brother
c) Uncle
d) Grandfather

Answer: c
Explanation: C and D are the daughters of A and B is the uncle of C.

67. A is son of C while C and Q are the sisters to one another. Z is the mother of Q. If P is the son of Z, Which one of the following statements is correct ?
a) Q is the grandfather of A
b) P is the maternal uncle of A
c) P is the cousin of A
d) Z is the brother of C

Answer: b
Explanation: Since, C and Q are sisters to one another and A is the son of C. Hence, C is the mother of A, therefore, Z is maternal grandmother of A. As P is the son of Z. Hence, P is the maternal uncle of A.

68. Pointing at a photo, Dinesh said, "His father is only son of my mother." The photo belongs to-
a) Dinesh
b) Dinesh's brother
c) Dinesh's father
d) Dinesh's son

Answer: d
Explanation: Since, the only son of the mother of Dinesh, is Dinesh, therefore, the photo belongs to Dinesh's son.

69. Looking at a portrait of a man, Sanjay said, "His mother is the wife of my father's son. Brothers and sisters I have none." At whose portrait was Sanjay Looking.
a) His son
b) His nephew
c) His cousin
d) His uncle

Answer: a
Explanation: Since, Sanjay has neither a sister nor a brother, therefore, Sanjay is the only son of his father. Hence, the mother of the portrait is wife of Sanjay. Therefore, portrait was of Sanjay's son.

70. A man said to a lady, "The son of your only brother is the brother of my wife." What is the lady to the man.
a) Mother
b) Sister
c) Sister of father-in-law
d) Grandfather

Answer: c
Explanation: Since, the son of the only brother of the lady is the nephew of the lady, Therefore, the wife of the man is the niece of the lady. Hence, the lady is the sister of the father-in-law of the man.

71. Deepak said to Nitin, "That boy playing with the football is the younger of the two brothers of the daughter of my father's wife." How is the boy playing football related to Deepak?
a) Son
b) Brother
c) Cousin
d) Brother-in-law

Answer: b
Explanation: Father's wife → mother. Hence, the daughter of the mother means sister and sister's younger brother means brother. Therefore, the boy is the brother of Deepak.

72. Pointing a photograph X said to his friend Y, "She is the only daughter of the father of my mother." How X is related to the person of photograph?
a) Daughter
b) Son
c) Nephew
d) Cannot be decided

Answer: b
Explanation: 'The only daughter of the father of X's mother' means mother of X.
Hence X is the son of the lady in the photograph.
Note: Still have doubt like "How X is a male?"

73. Veena who is the sister-in-law of Ashok, is the daughter-in-law of Kalyani. Dheeraj is the father of Sudeep who is the only brother of Ashok. How Kalyani is related to Ashok?
a) Mother-in-law
b) Aunt
c) Wife
d) None of these

Answer: d
Explanation: Ashok is the only brother of Sudeep and Veena is the sister-in-law of Ashok. Hence Veena is the wife of Sudeep. Kalyani is the mother-in-law of Veena. Kalyani is the mother of Ashok.

74. If A + B means A is the sister of B; A x B means A is the wife of B, A % B means A is the father of B and A - B means A is the brother of B. Which of the following means T is the daughter of P?
a) P x Q % R + S - T
b) P x Q % R - T + S
c) P x Q % R + T - S
d) P x Q % R + S + T

Answer: b
Explanation: P x Q → P is the wife of Q
Q % R → Q is the father of R
R - T → R is the brother of T
T + S → T is the sister of S.
Therefore, T is the daughter of P.

75. Pointing to a woman, Abhijit said, "Her granddaughter is the only daughter of my brother." How is the woman related to Abhijit?
a) Sister
b) Grandmother
c) Mother-in-law
d) Mother

Answer: d
Explanation: Daughter of Abhijit's brother → niece of Abhijit. Thus the granddaughter of the woman is Abhijit's niece.
Hence, the woman is the mother of Abhijit.

76. If A + B means A is the brother of B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B. Which of the following means M is the uncle of P?
a) M % N x P
b) N x P % M
c) M + S % R % P
d) M + K % T x P

Answer: d
Explanation: M + K → M is the brother of K
K % T → K is the father of T
T x P → T is the sister of P
Therefore, K is the father of P and M is the uncle of P.

77. Pointing to Varman, Madhav said, "I am the only son of one of the sons of his father." How is Varman related to Madhav?
a) Nephew
b) Uncle
c) Father or Uncle
d) Father

Answer: c
Explanation: Madhav is the only son of one of the sons of Varman's father → Either Varman is the father or uncle of Madhav.

78. Introducing a woman, Shashank said, "She is the mother of the only daughter of my son." How that woman is related to Shashank?
a) Daughter
b) Sister-in-law
c) Wife
d) Daughter-in-law

Answer: d
Explanation: The woman is the mother of Shashank's granddaughter. Hence, the woman is the daughter-in-law of Shashank.

79. If A + B means B is the brother of A; A x B means B is the husband of A; A - B means A is the mother of B and A % B means A is the father of B, which of the following relations shows that Q is the grandmother of T?
a) Q - P + R % T
b) P x Q % R - T
c) P x Q % R + T
d) P + Q % R - T

Answer: a
Explanation: Q - P → Q is the mother of P
P + R → R is the brother of P
Hence, → q is the mother of R
R % T → R is the father of T.
Hence, Q is the grandmother of T.

80. 1. A3P means A is the mother of P
2. A4P means A is the brother of P
3. A9P means A is the husband of P
4. A5P means A is the daughter of P
Which of the following means that K is the mother-in-law of M?
a) M9N3K4J
b) M9N5K3J
c) K5J9M3N
d) K3J9N4M

Answer: b
Explanation: M9N → M is the husband of N
N5K → N is the daughter of K
Hence, → M is the son-in-law of K
K3J → K is the mother of J
Hence, → K is a lady
Hence, → K is the mother-in-law of M.

81. Pointing to a photograph Lata says, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Lata?
a) Brother
b) Uncle
c) Cousin
d) Data is inadequate

Answer: a
Explanation: The man in the photograph is the son of the only son of Lata's grandfather i.e., the man is the son of Lata's father. Hence, the man is the brother of Lata.

82. If A + B means A is the brother of B; A x B means A is the son of B; and A % B means B is the daughter of A then which of the following means M is the maternal uncle of N?
a) M + O x N
b) M % O x N + P
c) M + O % N
d) None of these

Answer: d
Explanation: Because the sex of O is not known.

83. If D is the brother of B, how B is related to C? To answer this question which of the statements is/are necessary? 1. The son of D is the grandson of C.
2. B is the sister of D.
a) Only 1
b) Only 2
c) Either 1 or 2
d) 1 and 2 both are required

Answer: d
Explanation: Given: D is the brother of B.
From statement 1, we can detect that D is son of C (son of D is the grandson of C).
From statement 2, we can detect that B is 'Female' (sister of D).
Therefore, B is daughter of C.

84. If A + B means A is the father of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the wife of B and A x B means A is the mother of B, which of the following shows that M is the maternal grandmother of T?
a) M x N % S + T
b) M x N - S % T
c) M x S - N % T
d) M x N x S % T

Answer: a
Explanation: M x N → M is the mother of N
N % S → N is the wife of S
and S + T → is the father of T.
Hence, M is the maternal grandmother of T.

85. Pointing to a photograph. Bajpai said, "He is the son of the only daughter of the father of my brother." How Bajpai is related to the man in the photograph?
a) Nephew
b) Brother
c) Father
d) Maternal Uncle

Answer: d
Explanation: The man in the photo is the son of the sister of Bajpai. Hence, Bajpai is the maternal uncle of the man in the photograph.

86. P's father is Q's son. M is the paternal uncle of P and N is the Brother of Q. How is N related to M ?
a) Brother
b) Cousin
c) Nephew
d) Data indequate

Answer: d
Explanation: P's father is Q's son. So, Q is P's grandfather. M is the paternal uncle of P. So M is the brother of P's father. This means that M is also Q's son. N is the brother of Q.
Because Q's gender is not specified therefore correct answer is option 4.

87. A girl introduced a boy as the son of the daughter of father of her uncle. The boy is girl's :
a) Brother
b) Son
c) Uncle
d) So-in-law

Answer: a
Explanation:

Daughter of uncle's father → Uncle's sister → Mother.
Mother's son → Brother.


88. Suresh's sister is the wife of Ram. Ram is Rani's brother. Ram's father is Madhur. Sheetal is Ram's grandmother. Rema is Sheetal's daughter-in-law. Rohit is Rani's brother's son. Who is Rohit to Suresh ?
a) Brother-in-law
b) Son
c) Brother
d) Nephew

Answer: d
Explanation: Suresh sister's husband → Ram.
Ram's sister → Rani.
Rani's brother's son → Rohit
Rohit is the Nephew of Suresh.

89. Vinod introduces Vishal as the son of the only brother of his father's wife. How is Vinod related to Vishal ?
a) Cousin
b) Brother
c) Son
d) Uncle

Answer: a
Explanation: Vinod's father → Uncle of Vishal.
Vinod's Cousin → Vishal.

90. Pointing to a man, Roshani said that his wife is the only daughter-in-law of my father-in-law Mohan. How is the man related to Mohan?
a) Son
b) Uncle
c) Father
d) Brother

Answer: a
Explanation: Son

91. Amit said - "This girl is the wife of the grandson of my mother". How is Amit related to the girl?
a) Brother
b) Grandfather
c) Husband
d) Father-in-law

Answer: d
Explanation: The girl is the wife of grandson of Amit's mother i.e., the girl is the wife of son of Amit. Hence, Amit is the father-in-law of the girl.

92. A and B are children of D. Who is the father of A? To answer this question which of the statements (1) and (2) is necessary?
1. C is the brother of A and the son of E.
2. F is the mother B.

a) Only (1)
b) Only (2)
c) Either (1) or (2)
d) (1) and (2) both

Answer: b
Explanation: A and B are children of D.
From (1), C is the brother B and son of E.
Since, the sex of D and E are not known. Hence (1) is not sufficient to answer the question.
From (2). F is the mother of B. Hence, F is also the mother of A. Hence D is the father of A.
Thus, (2) is sufficient to answer the question.

93. Pointing towards a man, a woman said, "His mother is the only daughter of my mother." How is the woman related to the man?
a) Mother
b) Grandmother
c) Sister
d) Daughter

Answer: a
Explanation: Only daughter of my mother → myself.
Hence, the woman is the mother of the man.

94. If P $ Q means P is the brother of Q; P # Q means P is the mother of Q; P * Q means P is the daughter of Q in A # B $ C * D, who is the father?
a) D
b) B
c) C
d) Data is inadequate

Answer: a
Explanation: A is the mother of B, B is the brother of C and C is the daughter of D. Hence, D is the father.

95. Introducing Sonia, Aamir says, "She is the wife of only nephew of only brother of my mother." How Sonia is related to Aamir?
a) Wife
b) Sister
c) Sister-in-law
d) Data is inadequate

Answer: a
Explanation: Brother of mother means maternal uncle. Hence only nephew of Aamir's maternal uncle means Aamir himself. Therefore Sonia is the wife of Aamir.

96. If A is the brother of B and K, D is the the mother of B and E is the father of A. Which one of the following statement is not definitely true ?
a) B is the brother of K
b) A is the father of K
c) A is the son of D
d) D is the wife of E

Answer: b
Explanation: In the family, E is the father whose wife is D. E has three children A, B and K out of which A is the son. Hence, A cannot be the father of K.

97. Introducing a lady, a man said, "Her mother is the only daughter of my mother-in-law." What is the man to the lady ?
a) Son
b) Father
c) Uncle
d) Husband

Answer: b
Explanation: Since, the mother-in-law of the man is the mother of the lady's mother, therefore, the lady is the daughter of the man.

98. Introducing a woman, a man said, "Her mother's husband's sister is my aunt." How man is related to the woman ?
a) Nephew
b) Brother
c) brother-in-law
d) Cousin

Answer: b
Explanation: Her mother's husband means her father and her father's sister is man's aunt. Therefore, the man and woman are brother and sister.

99. Leela, who is Sohan's daughter, says to Latika, "Your mother Alka is the younger sister of my father who is the third child of Gajanan." What is the relation of Gajanan to Latika ?
a) Father
b) Uncle
c) Grandfather
d) Father-in-law

Answer: c
Explanation: As Alka is the sister of Sohan and Sohan is the third child of Gajanan, therefore, Alka will be the daughter of Gajanan. But Latika is the daughter of Alka, So, Gajanan will be grandfather of Latika.

100. Old man's son is my son's uncle, then what relation has the old man with me ?
a) Brother
b) Father
c) Grandfather
d) Uncle

Answer: b
Explanation:

Since, Old man's son is my son's uncle.
My Son's Uncle = My Brother.
So, old man's son is my brother. Hence, the old man is my father.